عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امرو خارجه در هفتمین جشنواره تجلیل از کارآفرینان و مدیران اشتغالزا که عصر امروز در محل همایش های صدا و سیما برگزار شد با اشاره به تاثیر برجام در حوزه های مختلف کشور از برجام به عنوان عاملی برای رشد و بلوغ سیاسی کشور یاد کرد و گفت: اجرای برجام در توانست چهره ایران را در جهان تغییر دهد.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی دولت، عضو تیم مذاکره کننده ایران با گروه 1+5 با بیان اینکه قبل از برجام ایران از طرف شورای امنیت به عنوان عاملی برای تهدید علیه صلح و امنیت جهان بود مطرح بود گفت: لغو تحریم ها برنامه هسته ای ایران را از ممنوعه به مشروع تبدیل کرد. وی با بیان اینکه در حال حاضر ایران به عنوان بازیگر خردمند در عرصه بین المللی است گفت: تغییر چهره ایران در جهان باعث شده که نه تنها از برقراری ارتباط با ایران منع نمی شوند بلکه حتی توصیه می شود که در برنامه هسته ای صلح آمیز با ایران نیز همکاری کنند.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه برنامه هسته ای ایران با قوت در حال ادامه است در خصوص تاثیر لغو تحریم ها بر اقتصاد کشور گفت: در این باره صحبت های زیادی شده که برجام ناموفق بوده است. برای پاسخ به این موضوع ابتدا باید بررسی شود که از برجام چه انتظاری داشته ایم. در برجام تمام تحریم های هسته ای ایران باید لغو می شدند که این اتفاق افتاده است. به گفته وی ما در ده سال گذشته تحریم های کمر شکن و فلج کننده ای در حوزه های مختلف داشتیم که یکی از این تحریم ها مربوط به تحریم های هسته ای کشور بوده است که همگی برداشته شده است.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه با بیان اینکه در حال حاضر بعد از لغو تحریم ها هیچ وزارتخانه ای نیست که بگوید تحریم مرتبط با وزارتخانه اش برداشته نشده گفت: نباید از برجام توقع شکوفایی در کشور را داشت. کار برجام برطرف شدن موانع بوده است نه شکوفایی اقتصاد. عراقچی با بیان اینکه شکوفایی اقتصاد کشور وظیفه سایر وزارتخانه های و دستگاه های مربوطه است گفت: برجام باید موانع را بر می داشت تا وزارتخانه ها بتوانند حرکت کنند.
دکتر عباس عراقچی با بیان اینکه در حال حاضر فروش نفت کشور به روال قبل تحریم ها برگشته است گفت: اینکه دیگر بعد از برداشته شدن موانع, فروش نفت چگونه می شود این موضوع به عملکرد وزارت نفت بر می گردد که خوشبختانه تا کنون عملکرد موفقیت آمیزی بوده است. به گفته وی عملکرد وزارت نفت در یک سال بعد از لغو تحریم ها چیزی شبیه معجزه بوده است. عراقچی با بیان اینکه در دوران تحریم ها کشورها مکلف شده بودند که هر شش ماه یک بار 20 درصد خریدشان را از ایران کم کنند و این کار را انجام دادند گفت: خوشبختانه در یک سال گذشته عملکرد وزارت نفت به صورتی بود که همه مشتریان از دست رفته را برگرداند.
عراقچی با بیان اینکه تحریم ها در سه حوزه نفت و گاز و حمل و نقل و بانکی بود گفت: در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی بعد از برجام عملکردهای موفقیت آمیزی داشتیم که افزایش برداشت از میادین نفتی از جمله آن هاست.
وی در ادامه در خصوص انتقاداتی که در زمینه عدم ورود پول نفت فروخته شده به کشور مطرح است گفت: در حال حاضر مبالغ فروش نفت به حساب ایران واریز شده است. وی با اشاره به رشد 7 درصدی اقتصاد ایران گفت: مساله جالب توجه این است که منتقدین از طرفی رشد اقتصادی کشور را حاصل ورود پول نفت به کشور می دانند و از سویی دیگر نیز می گویند پول نفت بعد از برجام وارد کشور نشده است.
عضو تیم مدذاکره ایران با گروه 1+5 در ادامه در خصوص تحریم های حوزه حمل و نقل نیز گفت: در حال حاضر تمامی تحریم های حوزه حمل و نقل برداشته شده است و تمامی نفت کش ها و کشتی های ایرانی که تا پیش از این بیمه نداشتند و تحریم بودند توسط همان کشورهایی که در گذشته تحریم کرده بودند بیمه شده اند. به گفته وی در حال حاضر کشتی های ایرانی هیچ مانعی برای ورود به بندرهای کشورهای دیگر ندارند. البته امریکا و صهیونیسم از این قاعده مثتثنی هستند.
عراقچی در ادامه به لغو تحریم های ایران در حوزه بانکی اشاره کرد و گفت: انتقاداتی مطرح می شود که تحریم های بانکی ایران لغو نشده است. به گفته او در حال حاضر روابط بانکی ایران با کشورهای خارجی هنوز به حالت عادی برنگشته است که البته این مساله مربوط به مشکلاتی دیگر غیر از برجام است.
وی در ادامه تحریم های اولیه و مشکلات ایران در پولشویی را از مشکلاتی دانست که مانع از برقراری روابط به صورت کامل با بانک های خارجی می شود. البته به گفته وی نمی توان گفت که بن بستی وجود دارد بلکه به دلیل مشکلات باقی مانده با امریکا که همیشگی بوده این مشکلات همچنان وجود دارد.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه در ادامه به تلاش شرکت های خارجی از جمله پژو، بویینگ، ایرباس برای برقراری کانال بانکی برای تجارت با ایران اشاره کرد و گفت: تمامی این موارد نشان می دهد که ما در روابط بانکی با کشورهای دیگر در بن بست نیستیم.
سید عباس عراقچی با اشاره به مقاومت و اصرار برخی از منتقدان برجام گفت: برجام موجب شفافیت در روابط تجاری کشور شده است و اگر عده ای در گذشته از این فضای غیر شفاف استفاده کردند دیگر آن دوران به پایان رسیده است.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه در ادامه با اشاره به FATF به عنوان یکی دیگر از موانع برقراری ارتباط بانکی اشاره کرد و گفت: عدم رعایت قوانین انضباطی توسط برخی بانک های داخلی موجب شده که بانک های خارجی محدودیت هایی در این خصوص داشته باشند. به گفته وی آنچه روابط بانکی را به حالت غیرعادی درآورده است موانع غیربرجامی است.
عراقچی گفت: برجام کار خود را در حوزه تحریم ها انجام داده است و در حال حاضر تمامی موانع بر داشته شده است. به گفته وی آنچه باعث می شود که موتور اقتصاد کشور به حرکت در بیاید اقتصاد مقاومتی است. وی با بیان اینکه برجام باید موانع فروش را بر می داشت و خوشبختانه این موانع برداشته شد. گفت: در شرایط کنونی کلید رفع مشکلات اقتصاد کشور اجرای اقتصاد مقاومتی است.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یعنی به نقطه ای برسیم که هیچ عامل خارجی نتواند اقتصاد ما را تحت تاثیر قرار دهد و از ما امتیاز سیاسی بگیرد گفت: دیپلماسی نفتی ما موانع را برداشته است و از این به بعد رونق اقتصادی کشور با تلاش گروه های اقتصادی است که خوشبختانه عملکرد موفق مدیران و کارفرمایان نشان می دهد در این مهم موفق بوده اند.
عضو تیم مذاکره کننده ایران با گروه 1+5 در پایان به موفقیت کشور در اجرای اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: در سال 86 ترکمنستان توانست ایران را تحریم و گاز ایران را قطع کند که در ادامه گاز را به 8 برابر قیمت به ما فروخت. عراقچی با بیان اینکه با اجرای اقتصاد مقاومتی در سال های اخیر این مساله دیگر تکرار نشد گفت: در سال جاری این جریان از طرف ترکمنستان مجددا تکرار شد, با این وجود ایران به دلیل خودکفایی توانست بدون ایجاد مشکلی به تامین گاز در کشور بپردازد.