علی قلی ایمانی، دبیر خانه کشاورز استان گلستان و رئیس بنیاد توانمندسازی گندم کاران با اشاره به بحران آب در کشور گفت: کشت محصولات کم آب بر، استفاده از روش های نوین برای آبیاری و اصلاح روش های انتقال آب از جمله راهکارهای مدیریت منابع آب در کشت بهاره است.
مدیریت مصرف آب در کشاورزی و اصلاح الگوی مصرف یکی از ضرورت های اقتصادی و اجتماعی کشور است. بحران کم آبی امروزه یکی از 6 ابرچالش اقتصادی در کشور محسوب می شود و این مساله به دلیل کم توجهی به استفاده از روش های نوین آبیاری در بخش کشاورزی و هدررفت آب تشدید شده است. در خصوص سهم بخش کشاورزی از مصرف آب در کشور آمارهای متفاوتی وجود دارد. بر اساس برخی گزارش ها بیش از 90 درصد از مصرف آب در کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود و این در شرایطی است که بخش زیادی از این سهم هدررفت دارد. با توجه به نزدیک شدن به کشت بهاره، تأمین آب برای بخش کشاورزی یکی از دغدغه های دولت است و به همین دلیل کارگروهی برای مدیریت بهینه مصرف آب تشکیل شده است.
علی قلی ایمانی، رئیس بنیاد توانمندسازی گندم کاران با اشاره به موقعیت جغرافیایی ایران و اینکه این مساله باعث شده تا همواره با مشکل کمبود آب مواجه باشیم سه راهکار را برای مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی ارائه کرد و به پایگاه اطلاع رسانی دولت می گوید: هدررفت آب در بخش کشاورزی، استفاده از روش های سنتی برای آبیاری و کشت محصوات آب بر از معضلات اساسی در این زمینه است و بر این اساس باید نحوه مصرف مدیریت شود.
وی با ذکر مثالی در این زمینه می گوید: از 100 لیتر آب مصرفی در بخش کشاورزی 40 لیتر آن در مسیر انتقال آب به مزارع از طریق تبخیر، نفوذ در خاک و برای علف های هرز هدر می رود و تنها 60 درصد آن به کشاورز می رسد. این در حالی است که این 60 درصد نیز در صورت استفاده از روش های سنتی برای آبیاری به درستی استفاده نمی شود. در حال حاضر بخش کمی از کشاورزی کشور با تجهیزات جدید آبیاری می شود و عمدتا از روش سنتی برای آبیاری از جمله روش غرقابی در کشور استفاده می شود.
دبیر خانه کشاورز استان گلستان در خصوص راهکار اصلاح انتقال آب می گوید: یکی از بهترین روش ها قرار گرفتن آب در داخل لوله است و این مساله از تبخیر آب جلوگیری می کند. ایمانی در ادامه افزود: برای اینکه هم در تولید کالاهای استراتژیک و تامین مواد غذایی خودکفا باشیم و تولید محصولات کشاورزی داشته باشیم و هم اینکه در عین حال شاهد از بین رفتن منابع آبی نیز نباشیم باید سرمایه گذاری در تجهیزات انتقال آب داشته باشیم. در حال حاضر این سرمایه گذاری شروع شده، ولی هنوز کافی نیست.
رئیس بنیاد توانمندسازی گندم کاران کشت محصولات کم آب بر را از دیگر الزامات مدیریت بهنیه آب در بخش کشاورزی عنوان کرده و می گوید: متاسفانه شاهد هستیم در مناطقی که با مشکلات شدید آب رو به رو است برخی محصولات کشاورزی آب بر از جمله هندوانه کشت و همچنین صادر می شود این در حالی است که باید دراین زمینه فرهنگ سازی شود.
این کارشناس حوزه کشاورزی گفت: کشاورزی راه امرار معاش بسیاری از کشاورزان است و بنابراین نمی توان با این نسخه که به دلیل کمبود آب واردکننده محصولات کشاورزی شویم با بحران کم آبی مقابله کنیم. وی با بیان اینکه برای مصرف آب در بخش کشاورزی باید فرهنگ سازی شود می گوید: با جایگزین شدن محصولات کشاورزی به طور حتم کشاورزان از آن استقبال می کنند؛ چرا که کشاورزان به درستی این مطلب را درک کرده اند که در صورت بحران آبی در کشور، آنها اولین قربانی این معضل هستند؛ چرا که هم به معیشت آنها و هم شغل آنها آسیب وارد می کند.
ایمانی با اشاره به لزوم اختصاص منابع بیشتر به وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولیدات محصولات کشاورزی می گوید: متاسفانه در دهه های گذشته شاهد ساخت و ساز بی رویه سد در کشور بودیم و منابع میلیاردی برای راه اندازی کانال های آب و سد ایجاد شد و این در حالی است که ساخت بی رویه آنها باعث شد تا سرشاخه بسیاری از رودخانه ها بسته شود و به مرور شاهد خشک شدن رودخانه ها و افزایش ریزگردها باشیم. در این شرایط ضروری است هزینه ها برای فرهنگ سازی اصلاح الگوی کشت و همچنین استفاده از فناوری های نوین برای انتقال آب مصرف شود.