گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت آموزش و پرورش اظهاركرد: تأمین نیروی انسانی؛ کلیدیترین برنامه کاری در آموزش و پرورش خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، محسن حاجی ميرزايي وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی در گفتگو با روزنامه ایران، اظهار کرد: عدهای از سال 96 بنده را بهعنوان گزینه وزارت آموزشوپرورش مطرح کردند در آن روزها بنده تمایلی به این موضوع نداشتم اما امروز بنا بر ضرورت وارد میدان شدم و میخواهم فعالیتی را برای معلمان انجام دهم.
بهطورقطع پيگير پرداخت مطالبات معلمان خواهم بود
وی معلمان را یکی از ارکان آموزشوپرورش برشمرد و ادامه داد: هرکسی در آموزشوپرورش پستي بگیرد، مسئول است که دستگاه تعلیم و تربیت را به نحو شایستهای مدیریت کند، بنابراین مطالبات بهحق معلمان جزو مأموریتهای اصلی هر وزیری است، لذا من هم بهطورقطع و با جدیت این مطالبات را پیگیر میشوم.
حاجی میرزایی با اشاره به شأن ویژه معلم، او را کارمند ندانست و افزود: باید در جهت آرامش، منزلت و جایگاه معلم حرکت کنیم و شأن معلم در اهداف تعلیم و تربیت نقش اساسی و تعیینکنندهای هم دارد. کاستیها در حوزه معیشتی معلمان روی نظام تعلیم و تربیت تأثیر میگذارد اگر برای جریان تربیت دانشآموزانمان اهمیت قائل هستیم باید توجه ویژهای روی معلمان داشته باشیم.
بايد با پرسشگري در مورد مسائل آموزشوپرورش به حل آنها اقدام كنيم
وی تصریح کرد: معتقدم چالشهای موجود در آموزشوپرورش به کوتاهمدت، اصلی و اساسی تقسیم میشود لذا در حوزه چالشهای کوتاهمدت باید به مجموعه مطالباتی که در سطح آموزشوپرورش و در بین معلمان به وجود آمده است توجه داشته باشیم و مطالبات معلمان باید اولویت اصلی وزارت آموزشوپرورش باشد. بايد پرسيد؛ چرا آموزشوپرورش با این حجم از مطالبات روبهرو شده است و چه دلایلی موجب شده تا وزارتخانه به اين نقطه برسد، بنابراین باید بررسی کنیم که چه عواملی موجب شده تا حقوق معلمان به تأخیر بیفتد.
وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش، موضوع کمبود نیروی انسانی را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: باید بررسی شود چرا ازنظر تعداد نیروی انسانی برای هر کلاس، دچار دغدغه هستیم. این موضوعی است که با اعداد قابل توضیح است. چرا بین وزارت آموزشوپرورش و سازمان برنامهوبودجه یک تفاهم مؤثری وجود ندارد تا ما در شروع سال تحصیلی با استفاده از نیرویهای متنوع نیازهای خودمان را برطرف کنیم؟! بااینحال یکی از مهمترین برنامههای ما که بهطورجدی هم پیگیری میکنیم این است که یک ساماندهی مناسب و مؤثر روی مطالبات معلمان و پرداختیهای آنها انجام شود.
کمبود نیروی انسانی معضلی جدی در آموزشوپرورش
وی کمبود نیروی انسانی در آموزشوپرورش را معضلی جدی دانست و ادامه داد: بازنشستگی تعداد زیادی از نیروها از طرفی و عدم امکان جذب از سوی دیگر، باعث شده آنطور که شایسته و بایسته است نیازهای آموزشوپرورش در حوزه نیروی انسانی تأمین نشود و مسائل جدی برای آموزشوپرورش کشور ایجاد کرده است.
حاجی میرزایی تأمین نیروی انسانی را یکی از مسائل کلیدی برنامههای خود دانست و خاطرنشان کرد: تلاش میکنم در دو محور کوتاهمدت و بلندمدت نسبت به رفع این مشکل اقدام کنم. در کوتاهمدت مشکلات مربوط به دو سال آتی در برنامه خواهد بود تا با استفاده از حکمرانی داده محور نسبت به جانمایی بهتر اقدام کنیم و با ارتباط بهتر با دستگاههای مسئول بتوانیم این مشکل را تخفیف دهیم. همچنین در محور بلندمدت روی ریشههای این بحران تمرکز شده و نسبت به رفع این دلایل و ریشههای آن و ساختن بنیانی برای وزرای بعدی اقدام خواهد شد.
وی در خصوص اعتبارات آموزشوپرورش اضافه کرد: با شناخت و تجربهای که از هماهنگی وزارتخانههای کشور و منابع بودجهای و با ارتباطی که با همه وزرا بخصوص شخص رئیسجمهوری و معاون اول دارم، حقوحقوق آموزشوپرورش را خواهم گرفت و ذرهای از حقوق معلمان عدول نخواهم کرد. برنامه ویژهای برای این موضوع دارم که به اجرا درخواهد آمد. علاوه بر تلاش در جهت افزایش بودجه آموزش پرورش راهکار استفاده از ظرفیتهای همافزایی با دیگر سازمانها برای پیشبرد اهداف آموزشوپرورش را نیز دنبال خواهم کرد؛ مثلاً همانطور که خیرین مدرسهساز همراه و همسو با آموزشوپرورش در ساخت و تجهیز مدارس هستند، دیگر سازمانها از شهرداریها تا وزارتخانههای پردرآمد هم باید بیشتر از قبل با رویکرد مسئولیت اجتماعی به این حوزه ورود کنند.
وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش در خصوص اجرای سند تحول اظهار کرد: سند تحول بنیادین آموزشوپرورش ساحتهای مختلفی دارد؛ بخشی از الزامات آن توسعه ساحت پرورشي است و بخشهایی همتغییر و گسترش زیرساختها است. هرکدام از این الزامات راهکار متفاوتی برای اجرا نیاز دارد؛ بخشهایی توسط خود وزارتخانه قابلاجرا است و بخشهایی در هر حوزه نیاز به هماهنگی و همافزایی با دیگر نهادها دارد. مثلاً در مورد گسترش فضاهای یادگیری در تعامل با شهرداریها و تجمیع مراکز كوچك به سمت مجتمعهای آموزشی خواهیم رفت. در رویکرد مدرسه محوری تفویض اختیارات از ستاد به مدارس صورت میگیرد تا با همکاری با دیگر پایگاههای فرهنگی محلی نظیر مساجد و مراکز فرهنگی محلی نقش مدرسه را در کانون پیشرفت محلی گسترش دهند یا در راهبرد ارتقای منزلت اجتماعی نیروی انسانی وزارتخانه من راهکار قانون خاص فرهنگیان برای نظام اداری آموزش پرورش را دنبال میکنم.
برخي مدارس غيردولتي عدالت آموزشي را زير سؤال بردهاند
وی موضوع مدارس غیرانتفاعی خاص را بسیار مهم دانست و افزود: مدارسي که اسمورسمی دارند و مدیرانشان بارانت این مدارس را اداره میکنند. این مدارس بهنوعی عدالت آموزشی را زیر سؤال بردهاند. مدارس غیردولتی میتوانند همراه آموزشوپرورش در گسترش و افزایش پوشش آموزشی باشند تا جایی که الزامات قانونی و رویکردهای عدالت آموزشی خدشهدار نشود. افزایش کیفیت آموزش یقیناً موردحمایت خواهد بود اما افزایش تجملات و خدمات بیارتباط به آموزش چیزی نیست که مورد تأیید سند تحول و بنده باشد.
تربيت انسانهای سالم، مستقل و شرافتمند از كاركردهاي آموزشوپرورش است
حاجی میرزایی تصریح کرد: یکی از مهمترین کارکردهای نظام تعلیم و تربیت این است که انسانهای سالم، مستقل و شرافتمند را برای زندگی در جامعه آماده کند. ما باید به سمتی حرکت کنیم که خروجی نظام تعلیم و تربیت براساس ویژگیهایی که در سند تحول بنیادین آمده است، باشد. در سند تحول هم ساحتهای مختلفی پیشبینیشده است که ازجمله آن ساحت اعتقادی، اجتماعی، اقتصادی، حرفهای و فنی و علمی و زیباشناختی است. زمانی که دانشآموزان با مهارتهای واقعی زندگی آشنا شوند، آسیبهای اجتماعی هم کاسته خواهد شد.
وی ادامه داد: آسیبها محصول فقدان مهارتهای زندگی است. ما وقتی وارد حیات اجتماعی میشویم با مسائل متنوعی روبهرو میشویم چراکه تغییرات با آهنگ زیادی در حال وقوع است و وقتیکه افراد مجهز به مهارتهای زندگی نباشند بهسرعت درمانده میشوند این استیصال خطرناک است. البته برنامههای خوبی در آموزشوپرورش برای مهارتآموزی دانشآموزان وجود دارد و این برنامهها هم ادامه پیدا خواهد کرد.