سامانه صدور مجوز استقرار مدارس و مراکز غیردولتی با حضور رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور رونمایی شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، سامانه صدور مجوز استقرار مدارس و مراکز غیردولتی » با حضور رئیس سازمان مدارس غیردولتی و رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور رونمایی شد.
مجتبی زینی وند رئیس سازمان مدارس غیردولتی و شماركت هاي مردمي در این مراسم در توضیح این سامانه گفت: بنای ما واگذاری کار به بخش خصوصی است و تمام فرآیندها در این سامانه به طور الکترونیکی انجام میشود. این سامانه باعث تسهیل در صدور مجوز برای مدارس غیردولتی خواهد بود. زمان صدور مجوز و مراحل کار در این سامانه شفاف می شود.
رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی ادامه داد: استحکام و ایمنی بنا و ظرفیت مدارس باید توسط ادارات کل نوسازی تایید شود. شرکای ما در شهرداری و نظام مهندسی طی یک توافق نامه با سازمان نوسازی با هم افزایی کار را پیش می برند. موسسان مدارس غیردولتی در حال حاضر در یک بن بستی برای صدور مجوز هستند که با این سامانه مشکلات تا حد زیادی رفع می شود.
مهراله رخشانیمهر رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور نیز در این مراسم با اشاره به اینکه این سامانه به طور پایلوت به سرانجام رسید، گفت: اتفاقات خوبی در موضوع تاییدیه مدارس غیردولتی افتاد که آیین نامه استقرار مدارس غیردولتی به تایید هیأت دولت رسید و از هفته گذشته برای اجرا ابلاغ شد.
گفتنی است از این پس ، صدور هرگونه مجوز برای استقرار مدارس و مراکز غیردولتی در مجموعه شهر تهران و شهرستانهای استان تهران فقط از طریق « سامانه صدور مجوز استقرار مدارس و مراکز غیردولتی» امکانپذیر شد و موسسان مدارس غیردولتی نیازی به مراجعه حضوری به این اداره کل نخواهند داشت و درخواستهای موسسان در مناطق تابعه آموزش و پرورش از طریق سامانه ثبت و به این اداره کل ارسال خواهد شد و تمامی مراحل این فعالیت از جمله ثبت نامه، تاریخ بازدید از مدرسه مورد نظر و تاریخ صدور پاسخ نامه از طریق پیامک به اطلاع موسسان مدارس غیردولتی رسانده خواهد شد. در فاز دوم این سامانه نیز امکان رهگیری فعالیتها و فرایند انجام امور با مشاهده وضعیت درخواستها فراهم خواهد شد.
این سامانه به منظور تسهیل در ارتباطات با بیش از ۲۷۰۰ مدرسه غیردولتی در سطح استان تهران، ارائه خدمت در مبحث ساماندهی مدارس غیردولتی و نیز بهرهمندی از روشهای جدید ارائه شده در راستای جلب رضایت ارباب رجوع، کاهش تصدیگری، کاهش هزینههای عملیاتی، نوآوری در راستای ارتقا سلامت اداری، توسعه دولت الکترونیک و کاهش بروکراسی اداری تهیه و راهاندازی شده است.