به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از سازمان برنامه و بودجه، آتشسوزي ها در عرصه هاي منابع طبيعي و پاركهاي ملي كشورمان همانند ساير مناطق مستعد در كشورهاي ديگر، با توجه به شرايط اقليمي و پوشش گياهي آنها خواه بصورت طبيعي و يا بطور سهوي و عمدي توسط اشخاص و بهرهبرداران محلي رخ ميدهند. اين پديده در سالهايي كه رطوبت نسبي زمين تحت تاثير بارندگي ها افزايش مي يابد، با توجه به افزايش تراكم پوشش گياهي، شدت بيشتري پيدا ميكند.
از طرف ديگر به منظور پيشگيري، كنترل و اطفاي آنها نيز شيوه هاي مختلفي از جمله اعمال برخي شيوه هاي مديريتي نظير ايجاد آتش سوزيهاي مصنوعي كنترل شده و احداث آتشبر و ... وجود دارد كه متاسفانه در كشور ما كمتر مورد توجه قرار گرفته اند. با اينحال سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور با توجه به وجود منابع اعتباري در قالب رديفهاي اعتباري طرحهاي مختلف صيانتي مربوط در مناطق جنگلي زاگرسي، ارسباران و شمال كشور و مديريت پايدار مراتع كشور، ضرورت دارد با استفاده از ظرفيت نيروهاي حفاظتي مربوط در قالب گشت و مراقبت و همچنين سازمان حفاظت محيط زيست از طريق نيروهاي محيط بان مستقر در محل، بسياري از آتشسوزيها را در حداقل زمان ممكن كنترل کنند.
در خصوص اطفاي حريق هاي رخ داده در عرصه هاي طبيعي، با توجه به مسئوليت سازمانهاي جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور و همچنين سازمان حفاظت محيط زيست در خصوص پاركهاي ملي و مناطق حفاظت شده طبيعي مربوط، همه ساله در قالب رديف هاي مختلف اعتباري در قانون بودجه سنواتي منابع اعتباري مورد نياز پيش بيني و در اختيار دستگاه اجرايي در چارچوب منابع و درآمدهاي وصولي و امكانات دولت قرارداده ميشود.
براي اطفاي حريق علاوه بر شيوه هاي زميني، استفاده از اطفاي هوايي نيز با استفاده از هواپيما و بالگرد در برخي از كشورها مرسوم مي باشد. ليكن در كشور ما اين شيوه با توجه به هزينههاي مترتب بر آن و كمبود منابع و تجهيزات، به صورت محدود با توجه به شرايط پستي و بلندي هاي مناطق وقوع حريق، اغلب به منظور شناسايي و هلي برد نيروها مورد استفاده قرار مي گيرد. در خصوص تامين اعتبار مورد نياز براي خريد بالگرد توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري و يا سازمان حفاظت محيط زيست قابل ذكر است. در حال حاضر در مجموعه وزارت جهاد كشاورزي شركت هواپيمايي خدمات ويژه با داشتن چندين هواپيما، مي تواند به عنوان بازوي پشتيبان جهت انجام عمليات سمپاشي عليه آفات و بيماريها و براي اطفاي حريق در عرصه هاي منابع طبيعي مورد استفاده قرار گيرد.
- وضعيت اعتبارات اختصاص يافته براي پيشگيري و اطفاي حريق
اعتبارات طرحهاي عمراني
۱- سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور: در طي سالهاي ۱۳۹۹-۱۳۹۶ در قالب طرح تامين تجهيزات يگان حفاظت و اطفاء حريق (به شماره طبقهبندي (۱۳۰۶۰۲۰۰۱) جمعاً مبلغ ۱۰۵۰ ميليارد ريال به منظور خريد تجهيزات اختصاص يافته است.
۲- سازمان حفاظت محيط زيست محيط زيست: در طي سالهاي ۱۳۹۹-۱۳۹۶ در قالب اجراي طرح هاي مرتبط محيط زيستي به منظور اقدامات پيشگيري و اطفاي حريق جمعا مبلغ ۲۵۰ ميليارد ريال پرداخت شده است.
اعتبارات جاري
در طي سالهاي ۱۳۹۹- ۱۳۹۶ در قالب رديف متفرقه هزينهاي، تحت عنوان هزينه هاي اطفاي حريق جنگلها و مراتع جمعا مبلغ ۱۴۴ ميليارد ريال و همچنين از محل اعتبارات حوادث غيرمترقبه موضوع ماده (۱۰) قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و ماده (۱۲) قانون تشكيل سازمان مديريت بحران جمعا مبلغ ۱۴۰ ميليارد ريال اختصاص يافته است.
اعتبار از محل تسهيلات
علاوه بر موارد مندرج در قوانين بودجه سنواتي، در چارچوب ماده واحده قانون اصلاح ماده (۵۶) قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و آيين نامه اجرايي آن نيز مبلغ ۱۴۰۰ ميليارد ريال (۱۰۰۰ ميليارد ريال سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور و مبلغ ۴۰۰ ميليارد ريال سازمان حفاظت محيط زيست) در سال ۱۳۹۶-۱۳۹۷ به منظور تهيه و تامين تجهيزات مورد نياز از جمله حفاظتي و اطفاي حريق سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور و سازمان حفاظت محيط زيست در قالب تفاهم نامه فيما بين وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، سازمان برنامه و بودجه كشور، يك موسسه اعتباري به دستگاههاي مذكور تامين و پرداخت شده است.
با توجه به موارد فوق الذكر در طي سال هاي اخير بيش از ۲۸۴ ميليارد ريال اعتبارات هزينه اي (از محل منابع رديف هاي متفرقه و اعتبارات حوادث غير مترقبه) و۲۷۰۰ ميليارد ريال اعتبارات تملك دارايي هاي سرمايه اي به سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور و سازمان حفاظت محيط زيست براي تامين هزينه ها و تهيه تجهيزات مورد نياز از جمله تجهيزات حفاظتي و اطفاي حريق توسط سازمان برنامه و بودجه پرداخت شده است.
شايان ذكر است اعتبار مصوب سال ۱۳۹۹ براي اين منظور مبلغ ۱۱۴ ميليارد ريال اعتبار هزينه اي و ۴۶۵ ميليارد ريال اعتبار تملك دارايي هاي سرمايه اي بوده است كه تاكنون جمعا" مبلغ ۴۹۵ ميليون ريال معادل ۸۵,۵ درصد آن تخصيص يافته است.
قابل ذكر است رييس محترم سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور از همكاري هاي سازمان برنامه و بودجه طي نامه شماره ۶۰۸۸ مورخ ۱۱/۳/۱۳۹۹ كشور تقدير و تشكر شده است.