رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي در نشست مشترك با حضور وزير آموزش و پرورش و مديران كل و روساي ادارات آموزش و پرورش استثنايي استانها به تشريح فعاليت سازمان آموزش و پرورش استثنايي در دوران كرونا و در بستر زيست بوم جديد پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از مركز اطلاع رساني و روابط عمومي وزارت آموزش و پرورش، سيد جواد حسيني در نشست وزير آموزش وپرورش با مديران كل و روساي ادارات آموزش و پرورش استثنايي سراسر كشور كه در ساختمان شهيد رجايي برگزار شد، با بيان 10 مطالبه وزير آموزش و پرورش در خصوص مديريت سال تحصيلي جديد در زيست بوم كرونا، اظهار كرد: پوشش حداكثري آموزش دانش آموزان، نظارت حداكثري بر مجموعه تحت مديريت، ارتباط حداكثري مدارس با همه ذينفعان، مسئوليت پذيري حداكثري، پاسخگويي حداكثري، انعطاف حداكثري در برابر شرايط غير قابل پيش بيني، فراهم نمودن مشاركت حداكثري ذينفعان، هوشياري حداكثري، هماهنگي بين همه سطوح آموزش و پرورش و مديريت زمان از جمله مطالبات وزير محترم آموزش و پرورش است كه در برنامه هاي آموزش و پرورش استثنايي نيز لحاظ شده است.
وي با تاكيد بر اينكه تعليم و تربيت دانش آموزان با نيازهاي ويژه از چند جهت اولويت دارد، گفت: تعليم و تربيت دانش آموزان با نيازهاي ويژه در راستاي عدالت آموزشي و عدالت ترجيحي آموزشي و كاهش و كنترل مشكلات اجتماعي و امنيتي است و تعليم و تربيت اين دانش آموزان با حساسيت هاي خاص از سوي نظام ها و تشكل هاي جهاني مورد پيگيري قرار ميگيرد.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي افزود: تعليم و تربيت دانش آموزان با نيازهاي ويژه تلفيقي از تمام ماموريت ها آموزش و پرورش و بخشي از ماموريت هاي بهزيستي و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي است و نظام آموزش و پرورش استثنايي 6 دوره تحصيلي است و دوره پيش دبستان از پايين ترين سن ممكن نوآموزان تحت پوشش قرار مي گيرند.
حسینی با بيان اينكه هدف اصلي آموزش و پرورش استثنايي در بحران كرونا، پوشش حداكثري آموزش دانش آموزان با نيازهاي ويژه است، بيان كرد: سازمان آموزش و پرورش استثنايي ۱۵۲ هزار و ۴۰۹ نفر دانش آموز را در ۷ گروه با آسيب شنوايي، كم تواني ذهني، چند معلوليتي، معلوليت جسمي- حركتي، آسيب ديدگي بينايي، اختلال هاي رفتاري – هيجاني و طيف اتيسم و داراي مشكلات ويژه يادگيري تحت پوشش تعليم و تربيت قرار داده است كه از اين تعداد ۸۰ هزار و ۵۵۶ نفر در مدارس خاص استثنايي و ۷۱ هزار و ۸۵۳ نفر از آنان در مدارس تلفيقي و در كنار دانش آموزان عادي به تحصيل مشغول هستند.
وي با بيان اينكه دانش آموزان استثنايي در 1600 مدرسه استثنايي و۲۰ هزار مدرسه پذيرا مشغول به تحصيل هستد و ۸۰۵ مدرسه نيز به عنوان مدارس پشتيبان ياري دهنده مدارس پذيرا هستند اظهار كرد: از اين تعداد مدارس 34 مدرسه شبانه روزي، 48 مدرسه ويژه دانش آموزان طيف اتيسم23 مدرسه خاص دانش آموزان نابينا و 26 مدرسه ويژه دانش آموزان معلول جسمي حركتي و 100 مدرسه نيز خاص دانش آموزان آسيب ديده شنوايي است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي افزود: ميانگين تراكم مدارس استثنايي 53 نفر، ميانگين نرم كلاسي 6.4 نفر و نسبت دانش آموز به معلم به 6 است.
حسيني گفت: 43مركز مشاوره و راهنمايي خانواده دانش آموزان با نيازهاي ويژه نيز خدمات خود را به اولياء و دانش آموزان استثنايي ارائه مي كنند كه 9 مركز مشاوره در در سال ۱۳۹۸ افتتاح شده است و 15 مركز نيز در سال جاري و همزمان با بحران كرونا به بهره برداري رسيده است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي در ادامه به تشريح برنامه هاي تدويني سازمان آموزش و پرورش استثنايي در سال 1399 پرداخت و اظهار كرد: پوشش برنامه هاي تدويني از 3 زيرنظام به 6 زير نظام و فراواني فعاليت ها از 18 فعاليت سال 1398 به 46 فعاليت در سال 1399 افزايش يافته است.
وي افزود: 65.2 درصد از كل فعاليت هاي سازمان نوآورانه و93.3 % فعاليت هاي بسته تحولي نيز تاسيسي و نوآورانه است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي سنجش سلامت جسماني و آمادگي تحصيلي نوآموزان بدو ورود به دبستان را يكي از برنامه هاي اصلي آموزش و پرورش استثنايي دانست و افزود: عليرغم شرايط كرونايي، برنامه سنجش سلامت جسماني و آمادگي تحصيلي نوآموزان بدو ورود به دبستان با پوشش 99 درصد انجام شده وتا پايان آبان ماه نيز اين برنامه ادامه دارد.
وي افزود: يكي ازبرنامه هاي سازمان ايجاد پايگاه هاي دائمي سنجش در استان ها است كه در همين راستا 32 اتاق عايق صدا براي سنجش نوآموزان در مراكز استان ها راه اندازي شده است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه دوازده تحول اساسي در برنامه سنجش سلامت جسماني و آمادگي تحصيلي در سال جاري رخ داده است اظهار كرد: استفاده از نتايج غربالگري طلايي، استفاده از آزمون هاي به روز، ايجاد بستر پايايي و روايي در سنجش، تقويت بانك جامع آزمون ها، تحليل هاي پژوهشي و داده كاوي از يافته هاي برنامه سنجش براي كاربردهاي مداخله جويانه مديريتي، تجهيز بيشتر پايگاه هاي سنجش، ايجاد پايگاه هاي ثابت و دائمي سنجش و به روز رساني ابزارهاي سنجش و شناسنامه دار كردن آنها از جمله تحولات اساسي در برنامه سنجش است.
وي افزود: تهيه بانك اطلاعات دقيق نيروي انساني پايگاه هاي سنجش ،ارائه يافته هاي سنجش به سازمان ها، وزارتخانه ها و پژوهشكده هاي مرتبط، شناسايي غايبين در سنجش، استفاده از ظرفيت شوراها براي پوشش ۱۰۰ درصدي به ويژه در روستاها و مناطق صعب العبور و تهيه پيوست رسانه اي برنامه سنجش از ديگر تحولات اساسي در حوزه سنجش سلامت جسماني و آمادگي تحصيلي نوآموزان است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي در ادامه با ارائه آماري از مراكز آموزشي و توان بخشي مشكلات ويژه يادگيري گفت: 752 مركز آموزشي و توان بخشي مشكلات ويژه يادگيري در كشور وجود دارد كه 500 مركز آن دولتي و 252 مركز نيز غير دولتي است و 71 مركز در سال 98 و 11 مركز نيز در سال جاري افتتاح شده است.
حسيني با بيان اينكه سيزده تحول اساسي در برنامه مراكز آموزشي و توان بخشي مشكلات ويژه يادگيري در سال جاري ايجادشده است اظهار كرد: توسعه كمي و كيفي اين مراكز، پايش سرزميني و احصاي تعداد دقيق مراكز مورد نياز بر اساس توجيهات علمي، تامين مكان و اعتبار براي ايجاد مراكز جديد و تامين تجهيزات لازم اين مراكز، عدم تغيير كاربري مدارس و عدم تغيير پست هاي سازماني نيروهاي اين مراكز، توجه جدي به كيفيت بخشي شيوه هاي مداخلات و فراگير شدن خدمات به جمعيت مخاطب و افزايش قلمرو و ورود مدارس در قالب ايجاد اتاق هاي مرجع و تخصيص معلمين رابط از جمله تحولات اساسي در اين حوزه است.
وي افزود: جامعه پذيري مراكز مشكلات ويژه يادگيري، اطلاع رساني گسترده جهت آشنايي اوليا و معلمان با خدمات اين مراكز و توانمند سازي معلمان والدين و مديران مدارس، توجه و تمركز بر ابزارهاي تشخيصي سنجش، بروز رساني اين ابزارها و نرم سازي آنها و همچنين استفاده از ابزارهاي مدرن مطرح در جهان، به روز رساني سامانه مراكز مشكلات ويژه يادگيري و اتصال آن به سامانه هاي مرتبط، راه اندازي صداي همراه در كنار سامانه نداي همراه در مراكز مشكلات ويژه يادگيري، تدوين شاخص ها و استانداردها در حوزه هاي آموزشي، توان بخشي و تجهيزات مراكز آموزشي و توان بخشي مشكلات ويژه يادگيري و رسيدگي به مشكلات ويژه ياددهي در كنار مشكلات ويژه يادگيري در اين مراكز از ديگر تحولات در حوزه مراكز آموزشي و توان بخشي مشكلات ويژه يادگيري است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه در حوزه توسعه فضاهاي ارائه خدمات ويژه نيز فعاليت هاي زيادي انجام شده است اظهار كرد: 3 مركز تشخيص، آموزش و توان بخشي در سال جاري در كشور افتتاح شده است و 10 مركز نيز تا پايان سال به بهره برداري خواهد رسيد.
وي افزود: يك پارك تحرك و جهت يابي ويژه نابينايان در كشور راه اندازي شده است و تعداد اين پارك ها تا پايان سال جاري به 21 پارك خواهد رسيد. همچنين 2 اتاق چند حسي نيز در سال جاري افتتاح شده است و تا پايان سال 10 اتاق چند حسي ديگر نيز افتتاح خواهد شد.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه بر اساس آمايش سرزميني 210 مدرسه استثنايي در كشور مورد نياز است اظهار كرد: در قالب طرح خشت تا بهشت تاكنون 58 مدرسه از اين تعداد در سال جاري افتتاح شده است و 31 مدرسه استثنايي و 14 مدرسه خاص اتيسم نيز در سال جاري كلنگ زني شده است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه تربيت بدني دانش آموزان استثنايي از اهميت خاصي برخوردار است گفت: يكي از برنامه هاي سازمان آموزش و پرورش استثنايي ساخت سالن هاي درون مدرسه اي 200متر مربعي در 368 مدرسه استثنايي كه فضاي كافي دارند مي باشد
وي افزود: 15 استان فاقد سالن ورزشي مخصوص دانش آموزان استثنايي مي باشند كه در سال جاري ساخت 13 سالن در اين استان ها آغاز شده است.
حسيني مناسب سازي الگويي مدارس را يكي ديگر از برنامه هاي سازمان آموزش و پرورش استثنايي دانست و افزود: در سال جاري 32 مدرسه پذيرا و 32 مدرسه اتيسم در تمامي استان هاي كشور به صورت الگويي و از تمام جهات براي دانش آموزان با نيازهاي ويزه مناسب سازي خواهدشد.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه دانش آموزان استثنايي 105 قلم وسيله آموزشي و توانبخشي با مجموع 72 هزار وسيله نياز دارند اظهار كرد: تامين اين وسايل در قالب نهضت مشاركتي توان افزايي شروع شده است كه 50 درصد هزينه اين طرح را بنياد بركت تقبل كرده است و برخي از بانك ها نيز قول تامين برخي از اين تجهيزات را داده اند.
رئيس سازمان اموزش و پرورش استثنايي در ادامه اين نشست به بيان اصول ده گانه ارتقاي كيفيت تعليم و تربيت دانش آموزان تلفيقي فراگير پرداخت و افزود:جامعه در دسترس، فراگير و مناسب سازي شده براي تمامي اقشار جامعه بويژه معلولين، اجراي كامل مفاد شيوه نامه طرح تلفيقي فراگير، مناسب سازي ۳۲ مدرسه پذيرا با تمام ابعاد بايد به صورت الگويي،راه اندازي سامانه نداي همراه، آموزش مديران و معلمان مدارس پذيرا و مدارس رابط بويژه آموزش زبان اشاره و خط بريل و توجه بيشتر به 843 مدرسه پشتيبان مدارس تلفيقي فراگير و حل مشكلات اين مدارس از جمله اصول ارتقاي كيفيت تعليم و تربيت دانش آموزان تلفيقي فراگير است.
وي گفت: تصويب تشكيل شوراي راهبري آموزش هاي تلفيقي و فراگير در شوراي سازمان آموزش و پرورش استثنايي، توجه ويژه به هدايت تحصيلي دانش آموزان تلفيقي فراگير در پايه نهم و هدايت آنها با توجه به علاقه، استعداد و نياز جامعه، مناسب سازي فضاي مدارس پذيرا و توجه ويژه به دانش آموزان تلفيقي فراگير در تصاوير و محتواي كتب درسي از ديگر اصول ارتقاي كيفيت تعليم و تربيت دانش آموزان تلفيقي فراگيراست.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه برنامه هاي مشاركتي سازمان آموزش و پرورش استثنايي در قالب بسته تحولي توسعه مشاركت ها, كاهش تمركز و اجتماعي شدن با 4 برنامه پيگيري مي شود اظهار كرد: اولين برنامه اين بسته تحولي توسعه مشاركت بخش دولتي، بازنشستگان و تشكل هاي مردمي است كه براي آن 6 فعاليت گنجينه هاي مديريتي، باشگاه بازنشستگان، راهنمايان باليني، حامي، ۱۰۰ دبيرخانه، ۱۰۰ مدرسه و توسعه كمي و كيفي سازمان هاي مردم نهاد پيش بيني شده است.
وي افزود: برنامه دوم اين بسته تحولي توسعه و مشاركت دانش آموزان است با 3 فعاليت، تشكيل مجلس دانش آموزي، طرح هر دانش آموز حداقل يك نقش و يك تشكل و هر مدرسه يك سرود اين برنامه در حال اجرا است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي گفت: برنامه سوم توسعه و مشاركت اوليا است كه در قالب سه فعاليت پارلمان مشورتي اوليا و مربيان با حضور 60 نماينده در سطح ستاد به صورت مجازي، هميار معلم و مدرسه ياري پيگيري مي شود.
حسيني با بيان اينكه برنامه چهارم بسته توسعه مشاركت ها، توسعه مشاركت معلمان، مديران و صاحب نظران است اظهار كرد: اين برنامه با 7 فعاليت طرح جام جام، رصد و كاربست مطالعات ملي و بينالمللي، تشكيل پارلمان مجازي معلمان با 16 هزار عضو در شاد، نظام تصميم گيري از مدرسه تا ستاد، قشربندي حرفهاي معلمان، ايجاد دبيرخانه هاي استاني و نظارت همتا پيگيري مي شود.
وي افزود: از ديگر فعاليت هاي مشاركتي تاسيس 3 مركز رفاهي آموزشي بهبود و ارتقاي مديريت آموزشگاهي و مقدمات راه اندازي 15 اردوگاه هاي مخصوص دانش آموزان استثنايي است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي همچنين به تشريح اطلس آموزشي دانش آموزان استثنايي در بحران كرونا پرداخت و گفت: 100 درصد مدارس ، 74 درصد معلمان، 84 درصد كلاس ها و 51 درصد دانش آموزان استثنايي تا پايان خرداد 99 عضو شبكه شاد هستند.
وي افزود: در حال حاضر ۷۱.۷درصد اولويت اول انتخاب مدارس استثنايي براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه آموزش در فضاي مجازي است، ۱۸.۱ درصد اولويت اول انتخاب مدارس استثنايي براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه آموزش از طريق بسته هاي يادگيري و درسنامه است، ۵.۹ درصد اولويت اول انتخاب مدارس استثنايي براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه آموزش از طريق استفاده از ظرفيت خانواده و بستگان است، ۳.۲ درصد اولويت اول انتخاب مدارس استثنايي براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه آموزش از طريق راديو و تلويزيون است و ۱.۱درصد اولويت اول انتخاب مدارس استثنايي براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه آموزش از روش هاي خود خوان و خودآموز است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي گفت: 850 كانال محتواي رسمي آموزش و پرورش استثنايي در ۵ گروه استثنايي و شاخه هاي بهداشت، پرورشي، مشاوره و توان بخشي در شبكه شاد ايجاد شده است كه تاكنون 1141 محتواي آموزشي استاندارد شامل 64 محتواي آموزشي ويژه پيش دبستاني ها، 340 محتوي آموزشي ويژه دانش آموزان ابتدايي، 194 محتواي آموزشي ويژه دانش آموزان متوسطه اول، 178 محتواي آموزشي ويژه متوسطه پيش حرفه ايي و حرفه ايي و 450 محتواي آموزشي در خصوص مشاوره و توان بخشي در اين كانال ها بارگذاري شده است.
حسيني تصريح كرد: راه اندازي كانال اطلاع رساني آموزش و پرورش استثنايي در شاد با 500 هزار عضو، راه اندازي 32 استوديو توليد محتوا، راه اندازي 7 پايگاه مجازي آموزش و آموزش مجازي دانش آموزان معلول جسمي حركتي شديد كه قادر به حضور در مدرسه نمي باشند از ديگر فعاليت ها در زيست بوم كرونا مي باشد.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه انعطاف و پاسخگويي حداكثري از ديگر مواردي است كه در سخنان وزير آموزش و پرورش آمده است و در آموزش و پرورش استثنايي نيز پيگيري مي شود اظهار كرد: در راستاي انعطاف و پاسخگويي حداكثري تاكنون طرح هميار معلم در راستاي همكاري والدين با مدرسه در شرايط بحران كرونا اجرايي شده است و ۴۲ مركز مشاوره و راهنمايي خانواده با بيش از ۸۰۰ مشاور به صورت مجازي و تلفني به دانش آموزان با نيازهاي ويژه و والدين آنها خدمات مشاوره اي ارائه مي كنند.
وي افزود: سامانه نداي همراه نيز به منظور تسهيل و تعديل مشكلات آموزشي، توان بخشي دانش آموزان با نيازهاي ويژه والدين، مديران و معلمان پذيرا، مشاوران در مدرسه پذيرا و بررسي وضعيت دانش آموزان تلفيقي تا مدرسه و تخصيص معلم رابط توسط نيروهاي ستادي و اداري هفته آينده به بهره برداري مي رسد.
حسینی تصريح كرد: اين سامانه ۴۴ مركز مشاوره خانواده ، ۷۵۰ مركز مشكلات ويژه يادگيري و ۸۵۰ مشاور در سطح كشور را تحت پوشش و پشتيباني قرار خواهد.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي با بيان اينكه در زيست بوم كرونا نظارت و ارتباط حداكثري با همه ذينفعان نيز مد نظر آموزش و پرورش استثنايي قرار گرفته است اظهار كرد: تاكنون 22 جلسه مجازي شوراي راهبري با حضور روساي ادارات استثنايي استان ها و 17 جلسه مجازي در خصوص بسته هاي تحولي آموزش و پرورش استثنايي برگزار شده است همچنين جلسات حضوري با روساي آموزش و پرورش استثنايي استانها در 8 گروه با رعايت پروتكل هاي بهداشتي و بررسي وضعيت استانها در شرايط بحران كرونا نيز برگزار شده است.
وي افزود: برگزاري 3 ميز گفتگوي تخصصي در بستر شاد با شركت 3000 نفر، برگزاري جلسات مناسبتي روز جهاني با حضور همكاران و اعضاي انجمن هاي غير دولتي و مراسم هاي روز جهاني نابينايان، ناشنوايان و كاردرمانگران از ديگر برنامه هاي اجرا شده در آموزش و پرورش استثنايي در زيست بوم كرونا است.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي در ادامه به بيان توانمند سازي نيروي انساني در زيست بوم كرونا پرداخت و گفت: در زيست بوم كرونا تاكنون 39 دوره تخصصي مجازي براي 3 هزار و 174 نفر از معلمان و مديران برگزار شده است.
وي افزود: در راستاي توانمند سازي معلمان، والدين و نهادهاي اجرايي نيز نهضت آموزش زبان اشاره و خط بريل نيز در آموزش و پرورش استثنايي براي 5 هزار نفر در سال جاري شروع شده است.
حسینی با اشاره به مدارك تحصيلي مديران حوزه استثنايي در سراسركشور تصريح كرد: 50 درصد روساي ادارات آموزش و پرورش استثنايي داراي مدرك دكتري يا دانشجوي دكتري هستند و 50 درصد ديگر نيز فوق ليسانس هستند.
رئيس سازمان آموزش و پرورش استثنايي در ادامه به انتظارات از مديران كل و آموزش و پرورش استان ها پرداخت و افزود: كمك به استقرار استاندارد مراكز آموزشي و توان بخشي مشكلات ويژه يادگيري ، عدم جابجايي معلمان اين مراكز و عدم تغيير كاربري هاي اين مراكز، درگير كردن روساي مناطق 750 گانه با آموزش و پرورش استثنايي، كمك جدي در تحقق شاخص هاي بسته هاي تحولي مدرسه انطباقي، مداخله به هنگام طلايي و توسعه مشاركت ها و كاهش تمركز و اجتماعي شدن و كمك به اجرايي شدن مصوبه شوراي سازمان در خصوص استقرار ساختار اداري به معني تفويض صدور احكام و استقرار نماينده ذيحسابي از جمله انتظارات از مديران كل آموزش و پرورش است.
وی گفت:كمك به برنامه فراگير سازمان شامل برنامه سنجش سلامت و آمادگي تحصيلي به ويژه دوره پيش دبستان كه بزودي شروع خواهد شد، استقرار مطلوب و كيفي طرح تلفيقي – فراگير و اتاق هاي مرجع و اختصاص معلم رابط و مدارس پشتيبان، كمك به طرح نهضت مدرسه سازي براي اتمام 210 مدرسه مورد نياز و نهضت توان افزايي و اولويت در جذب و بكارگيري نيروي انساني مورد نياز آموزش و پرورش استثنايي از ديگر انتظارات مي باشد.