رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی در نشست خبری روز جهانی معلولین از مناسبسازی و تألیف 1000 عنوان کتاب درسی، اهدای 5000 تبلت و گوشی هوشمند به دانش آموزان استثنایی، مناسبسازی 1297 مدرسه تا پایان سال، کلنگ زنی و افتتاح 120 مدرسه در 10 ماه اخیر خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت آموزشوپرورش، سید جواد حسینی اظهار کرد: امسال روز جهانی معلولین با شرایط خاص محدودیتهای کرونایی همراه شده بود ولیکن با رعایت پروتکلهای بهداشتی بیشترین برنامهها برای گرامیداشت این روز برگزار شد.
وی افزود: برگزاری نشست ستاد مناسبسازی کشور به میزبانی وزارت آموزشوپرورش، انعقاد تفاهمنامه همکاری با سازمان بهزیستی، کلنگ زنی احداث بزرگترین مجتمع آموزشی دانش آموزان جسمی- حرکتی خاورمیانه در شهر تبریز به مساحت 5 هزار و 500 مترمربع باارزش 50 میلیارد تومان، شرکت در مراسم بزرگداشت معلولین بهصورت حضوری در خراسان شمالی بهصورت ویدئو کنفرانسی در خوزستان، افتتاح 190 باشگاه پیشکسوتان آموزشوپرورش استثنایی و برگزاری مراسم گرامیداشت این روز توسط آموزشوپرورش استثنایی استانها ازجمله برنامههای برگزارشده به مناسبت گرامیداشت روز جهانی معلولین در سال جاری است.
حسینی بابیان اینکه روز گذشته با حضور سخنگوی دولت و به مناسبت گرامیداشت روز جهانی معلولین ۱۸ پروژه آموزشوپرورش استثنایی بهصورت همزمان کلنگ زنی و ۲7پروژه نیز افتتاح شد اظهار کرد: پروژههای افتتاحی شامل 13 مدرسه، 4 سالن ورزشی و دیگر پروژههای مرتبط با آموزشوپرورش استثنایی است. همچنین 13 مدرسه و چند پروژه دیگر مرتبط با آموزشوپرورش استثنایی نیز کلنگ زنی شد.
وی گفت: اعتبار پروژههای افتتاحشده دیروز بیش از 120 میلیارد تومان و اعتبار لازم برای پروژههای کلنگ زنی شده نیز 95 میلیارد تومان است و 80 درصد این پروژهها با مشارکت خیرین به انجام رسیده است.
وی افزود: درمجموع 61 هزار مترمربع مساحت پروژههای افتتاحی و کلنگ زنی شده است که باقیمت روز اعتبار این پروژهها 450 میلیارد تومان میشود.
برقراری عدالت ترجیحی برای دانش آموزان با نیازهای ویژه هدف آموزشوپرورش استثنایی
حسینی بابیان چرایی اهمیت تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی اظهار کرد: رسالت اصلی پیامبران استقرار عدالت بود و استقرار عدالت در جامعه با استقرار نظام مطلوب یاددهی و یادگیری امکانپذیر است.
وی افزود: عدالت حکم میکند همه دانش آموزان با تمامی ویژگیهای مختلف و در تمامی مناطق زیر چتر تعلیم و تربیت استاندارد قرار بگیرند و با رویکرد عدالت ترجیحی دانش آموزان با نیازهای ویژه از اهمیت بالایی در تعلیم و تربیت برخوردار هستند.
وی گفت: دانش آموزان با نیازهای ویژه در معرض آسیبهای اجتماعی فراوانی قرار دارند و نظام تعلیم و تربیت میتواند از بروز بسیاری از این آسیبها جلوگیری کند.
حسینی تصریح کرد: نظام جهانی هم بر رسیدگی به معلولین تأکید دارد و نظام جمهوری اسلامی ایران نیز بر رفع موانع تحصیلی معلولین و ایجاد امکانات برابر تحصیلی تأکید دارد.
رئیس سازمان آموزشوپرورش استثنایی بابیان اینکه آموزشوپرورش استثنایی تمامی مأموریتهای آموزشوپرورش عادی بعلاوه برخی مأموریتهای سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت را دارد اظهار کرد: زیستبوم کرونا موجب گرایش به سمت آموزشهای مجازی شد و بهطور طبیعی نا برخورداریهای دانش آموزان استثنایی از بقیه دانش آموزان بیشتر است و تمام سعی آموزشوپرورش استثنایی کاهش این نا برخورداریها است.
وی افزود: 30 درصد دانش آموزان عادی و 40 درصد دانش آموزان استثنایی جهت استفاده از شبکه شاد به گوشی هوشمند یا تبلت دسترسی ندارند و نهضت توانافزایی برای تأمین این تجهیزات در آموزشوپرورش استثنایی آغازشده است.
65 درصد برنامههای سال جاری تاسیسی و نوآورانه است
حسینی مهمترین رکن حرکت سازمان آموزشوپرورش استثنایی را استقرار نظام برنامهریزی دانست و اظهار کرد: فعالیتهای آموزشوپرورش استثنایی در سال جاری به لحاظ کمی و کیفی رشد چشمگیری داشته است و تعداد برنامهها از 18 برنامه به 46 برنامه رسیده است که نشان از رشد 155 درصدی دارد.
وی افزود: برنامههای سال جاری هر شش زیر نظام تعلیم و تربیت را پوشش میدهد و 65.2 درصد برنامههای سال جاری سازمان تاسیسی و نوآورانه است.
معاون وزیر با بیان اینکه علاوه بر برنامهها سه بسته تحولی مدرسه انطباقی، مداخلات بهنگام طلایی و توسعه مشارکتها نیز در آموزشوپرورش استثنایی تدوین و اجرایی شده است اظهار کرد: این سه بسته با 8 برنامه و 30 فعالیت در حال اجرا است که 93.3 درصد برنامهها و فعالیتها نوآورانه و تاسیسی است.
مدرسه انطباقی به دنبال مناسب سازی تمامی عوامل مرتبط با تحصیل دانش آموزان استثنایی است
حسینی با تشریح برنامههای و فعالیتهای صورت گرفتهشده در خصوص بسته تحولی مدرسه انطباقی اظهار کرد: مناسبسازی محیط، فضا، تجهیزات، محتوا، منابع انسانی و مدیریت والدین و دانشآموزان عادی که در کنار دانشآموزان استثنایی هستند، در راستای اصل تطابق سازی در آموزشوپرورش استثنایی و از طریق بسته تحولی مدرسه انطباقی پیگیری میشود.
وی گفت: نزدیک به 1600 مدرسه ویژه دانش آموزان استثنایی در کشور وجود دارد که از این تعداد ۲۷ مدرسه ویژه دانشآموزان جسمی- حرکتی، 22 مدرسه ویژه نابینایان، 100 مدرسه ویژه ناشنوایان، ۶۲ مدرسه ویژه دانش آموزان طیف اوتیسم است و 34 مدرسه نیز شبانهروزی است.
وی افزود: بیش از 70 هزار نفر از دانش آموزان با نیازهای ویژه نیز در 21 هزار مدرسه عادی پذیرا مشغول به تحصیل هستند و 850 مدرسه استثنایی نیز بهعنوان پشتیبان این مدارس فعالیت دارند.
تا پایان سال 1297 مدرسه مناسبسازی میشود
معاون وزیر بابیان اینکه تاکنون توسط سازمان نوسازی و تجهیز مدارس 726 مدرسه مناسبسازی شده است و تا آخر سال ۵۷۱ مدرسه دیگر مناسبسازی میشود.
وی افزود: 31 سالن مخصوص ورزشی دانشآموزان با نیازهای ویژه در کشور وجود دارد و تا پایان سال ۱۳ فضای ورزشی دیگر نیز افتتاح خواهد شد. همچنین در 375 مدرسه سالنهای دویست مترمربعی ورزشی با مشارکت سازمان نوسازی ایجاد خواهد شد.
وی افزود: 32 مدرسه عادی پذیرا و 32 مدرسه اتیسم نیز در سال جاری بهصورت کامل و الگویی در استانهای کشور مناسبسازی خواهد شد که تاکنون 17 مدرسه مناسبسازی کامل شده است.
کلنگ زنی و افتتاح 120 مدرسه در 10 ماه اخیر
معاون وزیر بابیان اینکه بر اساس آمایش سرزمینی 210 مدرسه برای رسیدن به استاندارد در آموزشوپرورش استثنایی نیاز است اظهار کرد: ساخت این مدارس با شعار از خشت تا بهشت از ده ماه سال پیش آغازشده است و از آن زمان تاکنون 120 مدرسه معادل با 57 درصد مدارس طرح افتتاح و یا کلنگ زنی شده است.
وی افزود: ۴۷ مرکز مشاوره، توانبخشی و راهنمایی ویژه والدین و دانش آموزان استثنایی در سطح کشور وجود دارد که 36 مرکز در دوران کرونا افتتاحشده است. همچنین ۷۵۲ مرکز اختلالات ویژه یادگیری نیز در سراسر کشور به دانش آموزان خدمات ارائه میدهند که 277 مرکز در یک سال اخیر و در شرایط کرونایی افتتاحشده است.
توسعه و ایجاد مراکز جدید
معاون وزیر بابیان اینکه 3 مرکز جامع آموزشی، توانبخشی و مشاورهای در کشور فعال هستند اظهار داشت: تعداد این مراکز جامع آموزشی، توانبخشی و مشاورهای تا پایان سال به 10 مرکز میرسد.
وی افزود: یک پارک تحرک و جهتیابی برای نابینایان در کشور داریم که تا پایان سال این تعداد به 21 پارک خواهد رسید و با راهاندازی 8 اتاق چند حسی تا پایان سال تعداد این اتاقها نیز به 10 عدد خواهد رسید.
وی افزود: 3 مرکز ارتقا و بهبود مدیریت آموزشگاهی در سال جاری راهاندازی شده است و تعداد این مراکز تا پایان سال به 10 مرکز میرسد.
مناسبسازی منابع انسانی و محتواهای آموزشی
معاون وزیر بخشی از مناسبسازی را مناسبسازی منابع انسانی و محتواهای آموزشی دانست و اظهار کرد: حرکت و ارتباط دو عنصر بسیار مهم در پیوستن معلولین به جامعه است و در همین راستا آموزش خط بریل و زبان اشاره به 5 هزار نفر از مدیران، معلمان و کارکنان سایر دستگاهها در سال جاری برنامهریزیشده است که تاکنون این آموزشها به 3 هزار نفر دادهشده است.
وی افزود: تاکنون 12 نشست ویدئو کنفرانسی با ادارات استثنایی استانها برگزارشده است که بخش زیادی از این نشستها به آموزش و توانمندسازی اختصاص دارد.
وی گفت: برگزاری 59 دوره ضمن خدمت با 3 هزار و 174 نفر ساعت و 60 هزار نفر سمت آموزشهای مجازی از دیگر فعالیتهای حوزه توانمندسازی نیروی انسانی در سال جاری است.
۷۲ درصد دانشآموزان استثنایی در شاد آموزش میبینند
معاون وزیر بابیان اینکه با ظرفیتسازی انجامشده در شبکه شاد اکنون ۷۲ درصد دانشآموزان استثنایی در این شبکه آموزش میبینند افزود: 18.1 درصد دانش آموزان استثنایی از بستههای آموزشی و درسنامهها استفاده میکنند، 5.9 درصد با کمک والدین خود تحصیل میکنند و 3.9 درصد دانش آموزان استثنایی نیز آموزشهای تلویزیونی را دنبال میکنند.
وی افزود: 44.6 درصد از دانش آموزان استثنایی که امکانات ارتباط دارند از طریق همراه اول به شاد متصل میشوند، 27.7 درصد از طریق ایرانسل و بقیه نیز از طریق اینترنت خانگی و یا رایتل به شاد متصل میشوند.
وی گفت: 11.1 درصد این دانش آموزان خود گوشی هوشمند دارند، 12.4 درصد از گوشی پدر و 52.1 درصد از گوشی مادر و 4.6 درصد نیز از طریق تلویزیون غیرهوشمند به شاد متصل میشوند.
مناسبسازی و تألیف 1000 عنوان کتاب درسی
معاون وزیر با اشاره به مناسبسازی و تولید محتواهای مناسب دانش آموزان استثنایی گفت: تاکنون بیش از هزار عنوان کتاب درسی در آموزشوپرورش استثنایی برای استفاده دانش آموزان با نیازهای ویژه تألیف و یا مناسبسازی شده است
وی افزود: : 76 کیت آموزشی برای ناتوانان جسمی - حرکتی متناسبسازی شده است و اخیراً کتابهای احکام دینی ویژه دانش آموزان استثنایی و فرزند پروری برای والدین نیز تألیف شده است.
معاون وزیر در ادامه بابیان اینکه تاکنون بیش از 1500 محتوای آموزشی مناسب دانش آموزان استثنایی در شبکه شاد بارگذاری شده است اظهار کرد: در دوران کرونا در تمامی استانها استودیوی تولید محتوای الکترونیک راهاندازی شده است و بهزودی نیز اپلیکیشن جامع آموزشوپرورش استثنایی راهاندازی خواهد شد.
وی با اشاره به سامانه ندای همراه اظهار کرد: این سامانه با استفاده از ظرفیت 16 مشاور خبره، 45 مرکز مشاوره، 752 مرکز اختلالات یادگیری و 900 مشاور و مددکار آموزشوپرورش استثنایی برای حمایت از طرح تلفیقی فراگیر و ارائه خدمات مشاورهای در عصر کرونا راهاندازی شده است.
اهدای 5 هزار تبلت و گوشی هوشمند به دانش آموزان استثنایی در قالب نهضت توانافزایی
حسینی بابیان اینکه یکی از برنامههای سازمان آموزشوپرورش استثنایی تهیه ابزارهای موردنیاز دانش آموزان در قالب نهضت توانافزایی است اظهار کرد: در این راستا 105 قلم وسیله آموزشی، ورزشی و توانبخشی برای این دانش آموزان شناساییشده که تهیه آن برای تمامی دانش آموزان تحت پوشش به بیش از 450 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و نیازمند مشارکت همه خیرین و دستگاههای اجرایی است.
وی افزود: تاکنون به همت خیرین و ارگانها 5 هزار تبلت و گوشی هوشمند به دانش آموزان استثنایی اهداشده است و در آینده نزدیک 10 هزار دستگاه دیگر نیز به دانش آموزان استثنایی اهدا خواهد شد.
مداخلات بهنگام و طلایی موجب افزایش کیفیت تعلیم و تربیت میشود
حسینی با اشاره به بسته تحولی مداخلات بهنگام و طلایی اظهار کرد: شناسایی کامل نوآموزان با نیازهای ویژه، پوشش حداکثری و استاندارد و مداخلات بهنگام چهار هدف اصلی تدوین بسته تحولی مداخلات بهنگام و طلایی است.
وی افزود: بررسی وضعیت موجود در خصوص مداخلات بهنگام، بررسی وضعیت مطلوب، مطالعات تطبیقی در 12 محور، تهیه نقشه جامع مداخلات بهنگام، فراهم آوردن امکان پوشش حداکثری و انعقاد تفاهمنامه با بهزیستی ازجمله فعالیتهای انجامشده در خصوص بسته مداخلات بهنگام طلایی است.
وی افزود: برای سال 99 افزایش 8 درصدی پوشش تحصیلی پیشدبستانی، افزایش 15 درصدی خدمات حمایتی در پیشدبستانی و 45 درصدی در دبستان نیز هدفگذاری شده است.
وی تصریح کرد: خدمات حمایتی نیز با افزایش 100 درصدی اعتبارات از 16 آیتم به 17 آیتم افرایش پیداکرده است.
23 هزار نفر وظیفه تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی را بر عهدهدارند
حسینی در ادامه بابیان اینکه23 هزار نفر وظیفه تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی را بر عهدهدارند اظهار کرد: بر اساس آمایش سرزمینی 12 هزار کمبود نیرو در آموزشوپرورش استثنایی وجود دارد که برای رفع این کمبود سالانه ده درصد از ورودیهای آموزشوپرورش به استثنایی اختصاص خواهد یافت.
افزایش 33 درصدی اعتبارات آموزشوپرورش استثنایی در سال آینده
معاون وزیر با اشاره به اعتبارات آموزشوپرورش استثنایی گفت: اعتبارات سال 99 آموزشوپرورش استثنایی نسبت به سال 98 بیش از 50 درصد رشد داشت و در سال آینده نیز پیشبینی افزایش 33 درصدی در لایحه بودجه شده است.