بر اساس گزارش شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور، از ابتدای دولت یازدهم تا پايان بهمن امسال، آبرسانی پایدار به 12 هزار و 507 روستا با جمعیت 8.3 میلیون نفر محقق شده است.
بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت نیرو (پاون)، در دولت تدبیر و امید به طور متوسط هر سال حدود 1.1 میلیون نفر (هر هفته 34 روستا) از نعمت آب شرب پایدار بهرهمند شدهاند که پیشبینی میشود تا نیمه دوم سال 1400، این رقم به 9.3 میلیون نفر برسد؛ بنابراین جمعیت روستایی بهرهمند از شبکه آب شرب پایدار تا پایان دولت دوازدهم از 900 هزار نفر به بیش از 10 میلیون نفر خواهد رسید.
این گزارش میافزاید، در طول دهههای گذشته با وجود اجرای سامانههای آبرسانی، بخش عمدهای از جمعیت روستایی به دلايل عدم اتصال به منابع آب پایدار نظیر مخازن سدها و تصفیهخانههای مدرن، قدمت بالای تاسیسات موجود، عدم دسترسی به تکنولوژی ساخت تجهیزات کارآمد مانند استفاده از لولههای پلیمری بهجای آزبست سیمان و گالوانیزه، عدم تامین اعتبارات مکفی در زمانبندی مشخص و نبود امکان برنامهریزی پیوسته به دلیل منابع تامین اعتبار استانی و منطقهای از آب شرب پایدار بهرهمند نبودهاند.
همچنین این عدم بهرهمندی با وجود اجرای شبکه و تاسیسات در 33 هزار و 734 روستا با جمعيتی افزون بر 20 میلیون نفر، تنها حدود 900 هزار نفر در قالب دو هزار و 676 روستا در سال 1392 را تحت پوشش قرار میداد.
بر این اساس، آب شرب مورد نیاز مابقی جمعیت روستایی اعم از دارا و یا فاقد تاسیسات در ساعاتی محدود از طریق سامانههای آبرسانی و یا از طرق دیگر مانند آبرسانی سیار، استفاده از چاههای کشاورزی، ایستگاههای برداشت و غیره تامین ميشد.
این گزارش حاکی است، با اولویت روستاهای بالای 20 خانوار، تا قبل از سال 1393 ردیف متمرکز به منظور اجرای طرحهای آبرسانی روستایی پیشبینی نشده بود، از اینرو با هدف رفع مشکل و بهبود خدماترسانی با پیگیریهای انجام شده ردیف متمرکز ملی در قوانین بودجه سنواتی درج و با کسب اجازه از مقام معظم رهبری، امکان برداشت از اعتبارات صندوق توسعه ملی مهیا شد.
بر این اساس، طرح ملی آبرسانی به روستاهای کشور با هدف تامین آب شرب پایدار برای 20 هزار و 774 روستا با جمعیت 10.9 میلیون نفر تعریف شد.
خاطرنشان میسازد، اتصال سامانهها به منابع تامین آب پایدار، ارتقای تابآوری تاسیسات موجود از طریق اصلاح و بازسازی سامانههای انتقال و توزیع، توجه به کاهش آب بدون درآمد در شبکههای روستایی و کنتوردار كردن منابع تولید با هدف مدیریت مصرف از اهم دستاوردهای اجرای این طرح آبرسانی عنوان شده است.