بسته اولیه سیاستی_نظارتی سال 90 بانک مرکزی برای نظام بانکی رونمایی شد که براساس آن، افزایش وام خرید مسکن به صورت مشروط و تعیین کف و سقف برای عقود مشارکتی پیشبینی شده است
بسته اولیه سیاستی_نظارتی سال 90 بانک مرکزی برای نظام بانکی رونمایی شد که براساس آن، افزایش وام خرید مسکن به صورت مشروط و تعیین کف و سقف برای عقود مشارکتی پیشبینی شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل ازشبکه ایران ،بسته اولیه سیاستی_نظارتی سال 90 بانک مرکزی برای نظام بانکی برای اظهارنظر به مسئولان و فعالان پولی و بانکی ارائه شده است.
در این بسته نخستین بار برای افزایش تسهیلات خرید مسکن شرط تعیین شده است. برهمین اساس، پیشنهاد شده است که سقف پرداخت تسهیلات خرید مسکن که توسط بانک مسکن پرداخت می شود، مشروط به افزایش ماندگاری سپرده متقاضی تا سه دوره به 27 میلیون تومان افزایش یابد.
تعیین کف و سقف برای عقود مشارکتی
همچنین در بسته اولیه پولی سال 90 بانک مرکزی برای عقود مشارکتی کف و سقف تعیین شده است. طبق این بسته، نرخ سود عقود مشارکتی تا سررسید کمتر از 2 سال معادل 12 درصد، سررسید 2 تا 4 سال معادل 14 درصد و برای عقود مشارکتی 4 سال و بیشتر معادل 15 درصد، پیشنهاد شده است.
در بسته پولی سال 89 دراین رابطه آمده بود، نرخ سود علیالحساب عقود مشارکتی در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا و به نسبت مشخص شده در قرارداد تعیین میشود.
نرخ سود سپرده قانونی
نرد سود سپرده قانونی از دیگر بخشهای بسته اولیه پولی بانک مرکزی برای سال 90 است که حداقل و حداکثر این نرخ به ترتیب 10 و 17 درصد پیشنهاد شده است که با بسته پولی سالجاری تفاوتی ندارد.
براساس این بسته پولی، سپرده قرضالحسنه پس انداز _ نسبت سپرده قانونی (./10 درصد)، سپردههای دیداری و سایر _ نسبت سپرده قانونی (./17 درصد)، سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت _ نسبت سپرده قانونی (5/15 درصد)، سپردههای سرمایهگذاری یک ساله _ نسبت سپرده قانونی (./15 درصد)، سپردههای سرمایهگذاری دو و سه ساله _ نسبت سپرده قانونی (./11 درصد)، سپردههای سرمایهگذاری چهار ساله - نسبت سپرده قانونی (./10 درصد) و سپردههای سرمایهگذاری پنج ساله _ نسبت سپرده قانونی (./10 درصد) تعیین شده است.
تغییر نرخ سود سپرده سرمایهگذاری
در بسته پولی اولیه بانک مرکزی همچنین نرخ سود سپرده سرمایهگذاری برای سال آینده بین 7 تا 16.5 درصد درنظر گرفته شده است که در مقایسه با بسته پولی امسال با تغییراتی همراه شده است.
در بسته اولیه پولی سال آینده پیشنهاد شده است که سرمایهگذاری کوتاه مدت با ماندگاری بیشتر از یک ماه 7 درصد، سرمایهگذاری ویژه از چهار ماه تا یک سال 8 تا 11 درصد، سرمایهگذاری یک ساله 15 درصد، سرمایهگذاری دو ساله 15.5 درصد، سرمایهگذاری سه ساله 16 درصد، سرمایهگذاری چهار ساله 16.25 درصد و سرمایهگذاری 5 ساله 16.5 درصد باشد.
نرخ سود علیالحساب سالانه سپردههای سرمایهگذاری موسسات اعتباری در سالجاری بدین شرح است:
سپردهگذاری کوتاه مدت عادی (از یک ماه تا کمتر از 3 ماه) - نرخ سود علیالحساب (./6 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری کوتاه مدت بیشتر از 3 ماه و کمتر از 6 ماه - نرخ سود علیالحساب (./8 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری کوتاه مدت بیشتر از 6 ماه و کمتر از یک سال - نرخ سود علیالحساب (./11 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری یک ساله- نرخ سود علیالحساب (./14 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری دو ساله- نرخ سود علیالحساب (5/14 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری سه ساله -نرخ سود علیالحساب (./15 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری چهار ساله-نرخ سود علیالحساب (./16 درصد)
سپردههای سرمایهگذاری پنج ساله -نرخ سود علیالحساب (./17 درصد)
سهم بخشهای اقتصادی از اعتبارات بانکی
در بخش دیگری از بسته پولی سال 90 بانک مرکزی به سهم هر یک از بخشهای اقتصادی از اعتبارات بانکی اشاره شده است.
توزیع تغییر در مانده تسهیلات بانکی در بخشهای مختلف اقتصادی در بسته پولی 89 برای بانکهای تجاری کشور؛ 18 درصد بخش کشاورزی، 44 درصد بخش صنعت و معدن، 21 درصد به بخش مسکن و ساختمان، 5 درصد بخش صادرات و 12 درصد بخش بازرگانی و سایر خدمات است.
همچنین توزیع تغییر در مانده تسهیلات بانکی در بخشهای مختلف اقتصادی در بسته پولی 89 برای سایر بانکهای شبکه بانکی کشور؛ 20 درصد کشاورزی، 35 درصد صنعت و معدن، 30 درصد مسکن و ساختمان، 7 درصد صادرات و 8 درصد بازرگانی و سایر خدمات است.