صالحی در باره اجلاس استانبول با محوریت افغانستان گفت : این اجلاس در رابطه با امنیت افغانستان و همکاری کشورهای منطقه با این کشور در جهت برقراری صلح و امنیت و ایجاد رفاه برای مردم است
وزیر امور خارجه و رئیس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: خارجیها دلسوز مردم افغانستان نیستند و در جهت برقراری صلح، امنیت و رفاه مردم این کشور عمل نمیکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایسنا ،علیاکبر صالحی،وزیر امور خارجهدر بدو ورود به ترکیه در فرودگاه بینالمللی آتاتورک استانبول دربارهی اجلاس استانبول با محوریت افغانستان گفت: افغانستان بیش از سه دهه در وضعیت آشفتگی و بیثباتی قرار دارد و بعد از این که ناتو به افغانستان حمله کرد از آن روز تاکنون 10 سال میگذرد که وضعیت افغانستان از نظر ثبات و امنیت بهتر نشده است. کشتار مردم بیگناه همچنان ادامه دارد و وضعیت رفاهی مردم افغانستان چندان بهبود نیافته و مسائل امنیتی مشکلات فراوانی دارد.
او دربارهی عملکرد ناتو در افغانستان ادامه داد: ناتو حتی تلاش نکرده است که نیروهای امنیتی افغانستان را به گونهای آموزش دهد که خود نیروهای امنیتی این کشور بتوانند عهدهدار مسئولیت شود. با توجه به وضعیت موجود، کشورهای همسایهی افغانستان مانند ایران، پاکستان و برخی کشورهای دیگر همواره تلاششان بر این بوده که با همکاری افغانستان به گونهای عمل کنند که در جهت ثبات، صلح و امنیت افغانستان گام بردارند.
وزیر امور خارجه با اشاره به برگزاری اجلاس سران ایران، افغانستان و پاکستان در تهران گفت: در همین راستا ایران پیشقدم شد و اجلاس سران سه کشور را در تهران برپا کرد؛ در کابل نیز این اجلاس برگزار شد و قرار بود در پاکستان نیز چنین اجلاسی برگزار شود؛ این سه کشور همسایه امیدوارند بتوانند کمکهای شایستهای در صلح و ثبات افغانستان انجام دهند و در همین راستا میخواستند این سه اجلاس را برگزار کنند.
وی تصریح کرد: نیروهای ناتو متاسفانه در افغانستان حرکت جدی برای برقراری صلح و ثبات از خود نشان ندادند و اکنون میبینیم که مسائل مربوط به مواد مخدر بنا به روایتی بیش از 40 تا 50 برابر شده است. این نشان میدهد که خارجیها دلسوز مردم افغانستان نیستند و در جهت برقراری صلح و امنیت و رفاه برای مردم این کشور عمل نمیکنند.
وی در ادامه اضافه کرد: تعدادی از کشورهای منطقه مثل ترکیه، با همکاری ایران و پاکستان، هند و روسیه و برخی کشورهای دیگر درصدد شدند که اقدام موثرتری را انجام دهند به همین منظور ترکیه پیش قدم شد و این اجلاس را پیشنهاد کرد.
این اجلاس در رابطه با امنیت افغانستان و همکاری کشورهای منطقه با این کشور در جهت برقراری صلح و امنیت و ایجاد رفاه برای مردم است.
قرار است در این اجلاس حدود 17 کشور از جمله روسیه، چین، هند، پاکستان و غیره حضور داشته باشد و علاوه بر آن سازمانهای بینالمللی مانند سازمان همکاریهای اسلامی، سازمان ملل و اکو در این اجلاس شرکت میکنند.
وزیر امور خارجه گفت: شرکتکنندگان در این اجلاس باید به دنبال مکانیسمی بگردند که از درون آن بتوانند شیوههایی را برای کمک به افغانستان پیدا کنند؛ هم در جهت امنیت آن و هم در جهت ارتقاء رفاه افغانستان، امیدواریم در ارتباط با این مکانیسم صحبتهای مفصلی شود. پیشنهادهایی شده و بیانیهای در این زمینه تهیه و نظرات جمهوری اسلامی ایران در آن اعمال شده است.
او دربارهی بیانیهی اجلاس استانبول گفت: در بیانیههای قبلی مواردی وجود داشت که خیلی مطابق با نظرات خیلی از کشورها مانند ایران نبود، بنابراین جمهوری اسلامی ایران پیش قدم شد و به همراه تعدادی از کشورها توانست نظرات خود را در این بیانیه بگنجاند. مواردی که باید اصلاح میشد و بیانیهای که امروز به دستم رسید بیانیهی متوازن بود که امیدواریم مبنایی برای اقدام جمعی در ارتباط با افغانستان شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: امنیت منطقه یک امنیت جمعی و تفکیکناپذیر است و همه باید در برقراری صلح، ثبات و امنیت منطقه به یکدیگر کمک کنیم،امنیت منطقه و سرنوشت کشورهای منطقه در هم تنیده است؛آن روزها گذشت که کشوری برای خود بدون توجه به همسایگان امنیت برقرار کند.
وی با اشاره به خروج نیروهای ناتو در سال 2014 از افغانستان، خاطرنشان کرد: باید به افغانستان در تربیت نیروهای امنیتی کمک کرد تا این کشور بتواند بعد از سال 2014 بر روی پای خود بایستد و به صورت خود اتکا امنیت مردمش را تامین کند.