هتل های انتخاب شده در زمان اجلاس اغلب در سطح 4 و 5 ستاره گزینش شده اند؛ همانند هتل های مربوط به پارسیان، استقلال، آزادی و ... این مراکز طی دو سال گذشته از لحاظ خدمت رسانی و نیروی انسانی توسط گروهی از متخصصین امور استانداردسازی شده اند. هتل های دیگر هم ضمن اعلام حداقل های استاندارد کیفیت خدمات ملزم به رعایت آن شده اند
معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان ارگان تحت نظر نهاد ریاست جمهوری در میزبانی از سران اجلاس کشورهای عدم تعهد نقش مهمی را عهده دار است؛ نقشی که می تواند در پایان بر میزان رضایتمندی، زدودن تبلیغات منفی رسانه های بیگانه علیه ایران، انعکاس امنیت و آسایش عمومی و در یک کلام نگاه دوباره به داشته های بی نهایت جمهوری اسلامی ایران تاثیر گذار باشد.
از این رو پای صحبت های دکتر منوچهر جهانیان، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نشستیم تا درباره نحوه ارائه خدمات این معاونت و وظایف محوله در راستای میزبانی هر چه باشکوه تر از مهمانان اجلاس بیش تر بدانیم.
نحوه همکاری معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی در میزبانی از سران اجلاس کشورهای غیرمتعهد به چه صورت است؟
معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تلاش است تا با در اختیار قرار دادن امکانات پذیرایی و اقامتی استاندارد، زمینه پذیرایی مطلوب از اعضای سران اجلاس کشورهای غیر متعهد را فراهم آورد.
هم چنین با توجه به وظیفه ذاتی و قانونی سازمان خاصه معاونت گردشگری و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران، هماهنگی های لازم در جلسات متعدد با اتحادیه هتلداران تهران و مالکان هتل های مورد نظر انجام گرفته است تا بهترین خدمات اقامتی و پذیرایی به مهمانان مورد نظر ارائه شود.
علاوه بر اقدامات مذکور معاونت گردشگری با تعریف تورهای مسافرتی و گردشگری، امکان بازدید از جاذبه های گردشگری، تاریخی و فرهنگی کشور را نیز فراهم آورده است و به این منظور هماهنگی های لازم و ملاقات های حضوری با مدیران کل میراث فرهنگی استان ها جهت ارائه تسهیلات لازم به هیات مهمان را در دستور کار قرار داده است.
چه تعداد از مراکز اقامتی برای اسکان و پذیرایی از مهمانان در نظر گرفته شده است؟
جمعاً 21 هتل و هتل آپارتمان با ظرفیت بیش از سه هزار نفر و گنجایش بیش از شش هزار تخت متشکل از 17 هتل 3 تا 5 ستاره و چهار هتل آپارتمان به منظور تامین نیاز اقامت مهمانان اجلاس سران عدم تعهد در نظر گرفته شده است. هم چنین تصمیم بر آن است تا مهمانسراهای دولتی و اقامتگاه های نهاد ریاست جمهوری نیز در این ایام به کار گرفته شوند.
آیا در این مدت زمان افزایش قیمت مراکز اقامتی را شاهد خواهیم بود؟
خیر. افزایش قیمت خاصی در ایام مذکور وجود ندارد و در این خصوص تصمیمات لازم اتخاذ شده است.
آیا ارزیابی و نظارت ویژه بر مراکز منتخب صورت گرفته است؟ الزام رعایت چه استانداردهایی در نظر گرفته شده است؟
هتل های انتخاب شده در زمان اجلاس اغلب در سطح 4 و 5 ستاره گزینش شده اند؛ همانند هتل های مربوط به پارسیان، استقلال، آزادی و ... این مراکز طی دو سال گذشته از لحاظ خدمت رسانی و نیروی انسانی توسط گروهی از متخصصین امور استانداردسازی شده اند. هتل های دیگر هم ضمن اعلام حداقل های استاندارد کیفیت خدمات ملزم به رعایت آن شده اند.
آیا فرم ارزیابی و نظرسنجی از مهمانان در خصوص میزان رضایت از خدمات، میزان آشنایی با جاذبه های گردشگری و ... در نظر گرفته شده است؟
بله. در کلیه مراکز فرم های نظرسنجی قرار خواهد گرفت تا میزان رضایتمندی و کاستی ها و نقایص مشخص گردد.
در میزبانی از سران اجلاس همکاری معاونت گردشگری با بخش خصوصی از جمله اتحادیه های مربوطه، به چه صورت بوده است؟
تا کنون جلسات متعددی با اتحادیه هتلداران و برخی از مالکان هتل های تهران برگزار شده است تا با هماهنگی و تمرکز هر چه بیش تر بر نحوه خدمت رسانی مطلوب، اجلاس سران عدم تعهد به میزبانی جمهوری اسلامی ایران هر چه باشکوه تر برگزار شود.
در زمینه بحث تبلیغات و معرفی ظرفیت های گردشگری کشور به مهمانان چه تدابیری اندیشیده شده است؟
معاونت گردشگری در نظر دارد با برگزاری نمایشگاه جاذبه های گردشگری و صنایع دستی کشور در برج میلاد، بازار سنتی تجریش و هتل های محل اقامت مهمانان امکان آشنایی مهمانان اجلاس با ظرفیت های متعدد گردشگری و فرهنگی کشور را فراهم آورد. هم چنین تصمیم بر آن است تا با تهیه و توزیع بسته های تبلیغاتی و نیز برگزاری تورهای آشناسازی ویژه شرکت کنندگان، بستر مساعدی به منظور آشنایی هر چه بیش تر مهمانان اجلاس سران کشورهای عدم تعهد با جمهوری اسلامی ایران فراهم آید.
آیا اقلام تبلیغاتی ویژه مهمانان تهیه شده است؟ چه استانداردهایی در اقلام تبلیغاتی مربوطه لحاظ شده است؟
بله. همان طور که اشاره شد اقلام تبلیغاتی در قالب بسته های متحد الشکل شامل لوح فشرده، نقشه و کتابچه راهنما با موضوع جاذبه های گردشگری جمهوری اسلامی ایران به چند زبان تهیه و در اختیار مهمانان اجلاس قرار خواهد گرفت. در تهیه اقلام مذکور تلاش شده است با رعایت استاندارهایی چون ارائه اطلاعات مفید در کم ترین حجم، اشاره به جاذبه ها و ظرفیت های گردشگری شاخص، مسیرهای تردد، نحوه برقراری ارتباط با دفاتر خدمات مسافرتی مورد نظر لحاظ گردد تا کارآمدترین اطلاعات در کم ترین زمان ممکن ارائه شود.
آیا در راستای معرفی ظرفیت های گردشگری، تعریف تورهای مسافرتی نیز در دستور کار قرار گرفته است؟ به چه استان هایی؟
بله. طبق برنامه ریزی و هماهنگی های انجام شده از سوی معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، مهمانان اجلاس از جاذبه های گردشگری استان های تهران، اصفهان، فارس و خراسان رضوی بازدید خواهند داشت.
در هر یک از استان ها به تفکیک بازدید از چه جاذبه هایی برنامه ریزی شده است؟
تورهای مذکور به گونه ای برنامه ریزی شده است که مهمانان خارجی بتوانند از جاذبه های شاخص هر استان بازدید داشته باشند. بدین ترتیب طبق برنامه ریزی صورت گرفته بازدیداز جاذبه های تاریخی، مذهبی، طبیعی و گردشگری استان های نام برده هم چون حرم مطهر امام رضا(ع)، محوطه تاریخی تخت جمشید، سعدیه، حافظیه، مسجد امام، سی و سه پل و ... انجام خواهد گرفت.
ورود مهمانان اجلاس سران کشورهای غیر متعهد چه دستاورد اقتصادی در حوزه صنعت گردشگری به دنبال خواهد داشت؟ برآورد شما چه میزان است؟
قطعاً با ورود هیأت ها و صاحبان رسانه های مورد نظر به کشور تحرکی در اقتصاد حاکم بر فعالیت های مرتبط با بخش خصوصی پدید خواهد آمد. به طور متوسط ورود هر یک از این افراد می تواند بیش از 5 هزار دلار برای کشور درآمد ایجاد کند.
بنابراین پیش بینی می گردد حضور و اقامت شرکت کنندگان این اجلاس 50 میلیون دلار درآمد ارزی برای صنعت گردشگری کشور به همراه داشته باشد.
چگونه می توان از فرصت فراهم شده نهایت استفاده را به منظور معرفی ظرفیت های مختلف از آن صنعت گردشگری کشور کرد؟
برگزاری اجلاس سران کشورهای عدم تعهد به میزبانی جمهوری اسلامی ایران بیش از هر چیز منعکس کننده امنیت و آرامش حاکم بر کشور است که این امر بی شک در تغییر نگاه گردشگران به ایران و پس زدن تبلیغات منفی علیه کشور بسیار تأثیرگذار است.
از سوی دیگر استفاده مهمانان از تاسیسات گردشگری و خدمات مورد نظر خود انعکاسی از ظرفیت های رو به رشد صنعت گردشگری کشور است و موارد نام برده جملگی اهمیت تبادل نظر و مواردات لازم در حوزه صنعت گردشگری را نمایش می دهد.
با همه این توصیفات نظر به این که رویداد مورد نظر نمایندگان طیف وسیعی از کشورهای مختلف جهان را گرد هم می آورد؛ قطع یقین معرفی قابلیت ها، توانمندی ها و جاذبه های گردشگری کشور و همچنین ظرفیت های سرمایه گذاری در این حوزه به شرکت کنندگان از طریق برگزاری نمایشگاه، توزیع اقلام تبلیغاتی و برپایی تورهای آشناسازی می تواند موجبات ارتقای سطح تعاملات و مبادلات گردشگری فیمابین جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورهای عضو را فراهم آورد.
آیا مذاکره با نمایندگان اعزامی و گفتگو پیرامون توسعه مراودات گردشگری در دستور کار معاونت گردشگری قرار دارد؟
بله. تلاش خواهد شد تا با هیأت های همراه سران اجلاس که مرتبط با سازمان یا وزارتخانه گردشگری کشورهای مورد نظر است مذاکرات کاربردی صورت پذیرد.
از همین رو در حاشیه اجلاس و نشست های جنبی آن بر اساس سطح اعضای هیات های خارجی شرکت کننده، نشست های مشترکی در خصوص بررسی زمینه همکاری های گردشگری ایران با کشورهای بازار هدف برپا خواهد شد.
منبع: نشریه آفتاب حسن