فرصت کافی وجود نداشت تا ما مطمئن باشیم که این دیدار فقط یک حرکت نمایشی نیست بلکه یک حرکت جدی برای رفع مشکلات و حرکت به سمت جلو و لااقل نشان دادن اراده سیاسی است
وزیر امورخارجه کشورمان گفت: سخنان نسبتا معتدل تری نسبت به گذشته از سوی اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شد که اگر این صحبت ها مبنای یک سیاست جدی آمریکا برای رفع سوء تفاهامات و رفع نگرانی های مردم ایران از حرکت های ایالات متحده باشد شاید بیشتر از یک دیدار بتواند برای حل مشکلات کمک کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، «محمدجواد ظریف» این مطلب را در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما بیان کرد.
وی در پاسخ به برخی گمانه زنی ها در باره دیدار اوباما و روحانی پیش از سفر به نیویورک افزود: موضوع مهم، اراده سیاسی برای رسیدن به راه حلی برای حل مشکلات است، ما در واقع موضوع دیدار را یک هدف و یک حوزه ممنوعه نمی دانیم؛ در صورتی که هماهنگی لازم برای انجام این دیدار انجام می شد شاید می توانست یک شروع خوبی باشد.
ظریف ادامه داد: رییس جمهوری مشکلی با اصل دیدار نداشتند و همیشه گفته اند آنچه را که در جهت منافع ملی و پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران باشد ،در حوزه اختیارات خود پیگیری خواهند کرد.
وزیر امورخارجه گفت: اصل دیدار آن قدر مهم نبود بلکه محتوای آن مهم بود زیرا ما این جا به دنبال کارهای نمایشی نیامده ایم و بیشتر به دنبال این هستیم که منافع مردم را پیش ببریم.
ظریف افزود: دولت آمریکا در روز قبل از اجلاس اعلام تمایل برای این دیدار کرده بود و لذا فرصت کافی برای برنامه ریزی وجود نداشت.
وی گفت که در واقع فرصت کافی وجود نداشت تا ما مطمئن باشیم که این دیدار فقط یک حرکت نمایشی نیست بلکه یک حرکت جدی برای رفع مشکلات و حرکت به سمت جلو و لااقل نشان دادن اراده سیاسی است.
*دیدار گروه 1+5
ظریف همچنین با اشاره به برگزاری اجلاس 1+5 در روز پنج شنبه تصریح کرد: فردا در اجلاس 1+5 به صورت واضح تری خواهیم دید که وزیر امورخارجه آمریکا با چه دیدگاهی و با چه گرایشی در جلسه حضور خواهد یافت و چگونه می خواهد کار را به پیش ببرد؟
وزیر امورخارجه کشورمان گفت: آیا این اراده سیاسی و تمایل را دارند که موضوع هسته ای را به سمت یک راه حل که منافع همه دنیا، صلح و امنیت بین المللی و منافع و حقوق مردم ایران در آن رعایت شود پیش ببرند؟ این نشانه هایی است که وزیر امورخارجه آمریکا این تمایل را در اجلاس فردا ابراز خواهند کرد؛ اگر این گونه باشد به نظر می رسد مسیر خوبی را پیش رو داشته باشیم و بتوانیم کار را به پیش ببریم.
* تغییر لحن کشورها با ایران
وزیر امورخارجه کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا در جریان دیدار با مقامات غربی اراده سیاسی برای بهبود روابط را دیدید ؟ گفت: در دیدارها، لحن صحبت ها کاملا عوض شده است.
ظریف افزود: در سال های گذشته طرف های مذاکره ما کمتر کشورهای غربی بودند اما در دو سه روز گذشته آنقدر درخواست مذاکره از کشورهای غربی برای بنده و رییس جمهوری داده شده است که بعضی از این درخواست ها را نتوانستیم پاسخ دهیم و به دنبال فرصتی می گردیم تا در بین برنامه هایمان با آن ها ملاقات کنیم و این نشان دهنده یک تغییر دیدگاه و انشاالله تغییر واقعی در رفتار آن ها خواهد بود.
وی اظهار کرد: امیدوارم این حرکت به عنوان یک شروعی برای اقدامات عملی و حرکت به سمت راه حل برای مشکلات موجود تلقی شود تا آینده بهتری را هم برای مردم ایران و هم برای صلح و ثبات در منطقه و جهان داشته باشیم.
** سخنان روحانی مبتنی بر تدبیر و امید
وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به سخنان رییس جمهوری در سازمان ملل متحد گفت: سخنرانی دکتر روحانی در واقع تلاشی برای بیان دیدگاه های کشور، براساس سیاست تدبیر و امید دولت یازدهم بود.
ظریف افزود: دکتر روحانی در سخنرانی خود این واقعیت را برای دنیا نشان داد که آرمان ها و منابع ملی ما در یک جهت و برای پیشبرد صلح جهانی و جلوگیری از جنگ و خونریزی و افراط است.
وی اظهار کر: پیشنهاد رییس جمهوری به جامعه بین المللی برای مقابله با جنگ و افراط به عنوان یک حرکت جدیدی است که در مقالات، سمینارها و در گفتمان سیاسی به عنوان یک حرکت جدی که هم پایگاه مردمی و هم پایگاه سیاسی دارد، قابل طرح و پیگیری خواهد بود.
** انتقال پیام مردم ایران در انتخابات در سازمان ملل
ظریف در باره ریشه و علل تغییر لحن کشورهای غربی در قبال جمهوری اسلامی افزود: مردم ما با حضور حماسی خودشان در انتخابات شرایط جدیدی را نشان دادند و اعلام کردند که به جمهوری اسلامی اعتماد دارند و رای خود را در اختیار جمهوری اسلامی قرار می دهند.
وی ادامه داد: مردم از طریق صندوق های رای دیدگاه خودشان برای ادامه یک سیاست و یا تغییر سیاست ها تثبیت می کنند و این شرایط در منطقه ما هیچ نمونه ای ندارد.
وزیر امورخارجه گفت: مردم در یک حرکت هوشمندانه و با یک انتخاب بسیار خردمندانه دیدگاه تدبیر و امید را انتخاب کردند و این دیدگاه همان تفکر مقابله با افراط و خشنونت در سطح جهان است.
وی افزود: در واقع دکتر روحانی پیام مردم ایران را که در انتخابات اخیر در صندوق های رای منعکس شده بود در سازمان ملل متحد و برای افکار عمومی جهانی به شکل بسیار شیوایی بیان کرد و به همین دلیل هم مورد استقبال قرار گرفت و توجه افکار عمومی و رسانه ها را به خود جلب کرد.
ظریف در پاسخ به این سوال که طی چهار روز گذشته با بیش از 30 وزیر خارجه ملاقات کرده اید، تاثیر پیام و دیپلماسی نوین ایران را بر روی دیپلمات ها چگونه ارزیابی می کنید؟ اظهار کرد : بنده در دیدار رییس جمهوری کشورمان با روسای جمهوری فرانسه ، اتریش و لبنان حضور داشتم و به دلیل این که تعداد زیادی ملاقات داشتم نتوانستم در همه ملاقات های رییس جمهوری حضور داشته باشم.
وی خاطرنشان کرد: آنچه در همه ملاقات ها به صورت مشخص دیده می شود این است که ایران را به عنوان یک بازیگر عمده در این اجلاس مجمع عمومی شناسایی می کنند و می بینند که ما حرف برای گفتن داریم.
وزیر امورخارجه کشورمان گفت: برداشت مثبتی از عکس العمل های وزرای خارجه ای که با بنده دیدار کردند، دارم و اطمینان می دهم که در همه این ملاقات ها ما بر حقوق مردم ایران تاکید کردیم اما به نحوی بیان کردیم که برای دولت های مختلف بسیار منطقی و عقلانی بود و سخنان ما در اجلاس 1+5 که فردا برگزار می شود به همین شکل بیان خواهد شد.
ظریف افزود: هم رییس جمهوری و هم بنده در ملاقات های مختلفی، دیدگاه های جمهوری اسلامی را بدون وارد شدن به حاشیه ای هایی که می تواند مورد سوء استفاده مخالفین ما و جنگ طلبان قرار گیرد ،بیان خواهیم کرد و از منافع مردم حمایت و حراست می کنیم و ان شاء الله وضعیت معیشتی مردم را از همین طریق بهبود ببخشیم.
وزیر امورخارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی براین که فردا قرار است 1+5 در سطح وزیران خارجه گفت و گو شود آیا این روند از این پس در سطح وزرای خارجه خواهد بود یا سطوح آن تغییر پیدا خواهد کرد؟ گفت: جلسه فردا یک جلسه محتوایی در سطح وزرای خارجه و برای نشان دادن اراده سیاسی جمهوری اسلامی برای پیشبرد موضوع هسته ای براساس احترام به حقوق مردم ایران و رفع هرگونه نگرانی معقول بین المللی است.
ظریف افزود: ما آمادگی داریم در یک فاصله زمانی کوتاه به یک راه حل جامع در موضوع هسته ای برسیم و ضمن توافق به یک راه حل جامع قدم های متعددی هم که مورد توافق و به صورت گام به گام است به پیش ببریم.
** توافق روی یک راه حل جامع
وی اظهار کرد : توافق روی یک راه حل جامع و قرار دادن این راه حل جامع به عنوان هدف مشترک و بعد توافق روی اقدامات مرحله با هدف رسیدن به مرحله نهایی در یک فاصله کوتاه مدت می تواند از دید ما ایجاد اعتماد کند.
ظریف ادامه داد: از آنچه این روزها در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ملاقات ها شنیده ام به نظر می رسد که اگر کشورهای عضو 1+5 این آمادگی را دارند که با همین دیدگاه وارد مذاکرات شوند.
ظریف اظهارامیدواری کرد که دور بعدی مذاکرات در نیمه ماه اکتبر یعنی حدود اواخر مهرماه انجام شود و آن مذاکرات هم به همین شکل و با همین دیدگاه پیش برود.
** فقط صندلی مقامات رژیم صهیونیستی خالی بود
وزیر امورخارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که یکی از موضوعات مطرح شده در سازمان ملل طی سالهای گذشته بحث فلسطین بوده که در سخنرانی رییس جمهوری نیز این موضوع مطرح شد، آیا تغییری در لحن یا محتوای کشورهای غربی در قبال رژیم صهیونیستی مشاهده کردید؟ گفت: هنگام سخنرانی دکتر روحانی، تنها صندلی خالی، صندلی مقامات رژیم صهیونیستی بود که در اجلاس شرکت نکرده بودند چون می دانستند دیگران با آن ها اجلاس را ترک نمی کنند.
ظریف افزود: اسرائیلی ها تصمیم گرفتند که در زمان سخنرانی دکتر روحانی در اجلاس حضور نداشته باشند چون می دانستند که آن نمایش هرساله که تعدادی با همدیگر سالن را ترک می کنند، اتفاق نخواهد افتاد.
** استقبال هیات ها از سخنرانی روحانی
وی اظهار کر: وقتی به زمان سخنرانی دکتر روحانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل نزدیک می شدیم بسیاری از هیات ها که در سالن حضور نداشتند یا مشغول مذاکرات دوجانبه بودند، وارد سالن شدند و پشت صندلی های خود قرار گرفتند.
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا در دیدار با وزرای خارجه به ویژه وزیران خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه موضوع سوریه مورد بررسی قرار گرفت یا خیر؟ افزود: متاسفانه امروز فاجعه ای در سوریه در حال رخ دادن است که مردم این کشور بیش از دو سال قربانی یک وضعیت بسیار ناگوار هستند.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: درست است که دستور کار مجمع عمومی بسیاری از موضوعات را در خودش دارد، اما فضای مجمع عمومی و حواشی آن شرایط ویژه ای است که همه می گفتند ایران ستاره مثبت مجمع عمومی و متاسفانه وضعیت سوریه از دیدگاه منفی موضوع قالب در همه بحث ها بود.
ظریف با بیان اینکه تقریبا در همه ملاقات ها که داشتیم بحث سوریه یکی از بحث های اصلی مذاکرات بود، اظهارداشت: آنچه در این دیدارها روی آن تاکید شد این بود که از نظر ما سلاح شیمیایی در هر شکل و بدون توجه به عاملین استفاده قربانیان آن محکوم است و این موضوع قطعی نظام جمهوری اسلامی است.
وی ادامه داد: رهبری انقلاب و رییس جمهوری نیز بر این موضوع همواره حساسیت و تاکید داشتند و مردم ما که قربانی اصلی سلاح شیمیایی هستند، بیشترین تاکید و اصرار را دارند که سلاح شیمیایی نباید در این منطقه استفاده شود.
وی تصریح کرد: با توجه به این سیاست و حرکت انجام شده در جهت جلوگیری از استفاده از سلاح های شیمیایی با پذیرش کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی توسط سوریه یک حرکت بسیار خوبی صورت گرفت که باعث شد صدای طبل جنگ کاهش پیدا کند و تهدید جنگ در منطقه ما کمتر شود.
وزیر امورخارجه گفت: براساس مصوبات شورای امنیت از جمله قطعنامه 1540 ، سلاح های کشتار جمعی در دست گروه های غیرحکومتی که گروه های افراطی و تکفیری در سوریه هستند، از هر خطر دیگری در حوزه سلاح های کشتار جمعی جدی تر و شدیدتر است و هر برنامه ریزی بین الملل باید شامل خلع سلاح گروه های تکفیری هم شود که این موضوع مورد توافق همه طرف هایی که من با آن ها ملاقات کردم قرار گرفت.
ظریف اظهارداشت: همچنین بر این موضوع تاکید داشتیم که در سوریه باید راه حل سیاسی پیدا شود و خوشحالم که همه می دانند که راه حل نظامی در سوریه راه به جایی نخواهد برد و فقط باعث کشتار بیشتر انسان ها خواهد شد.
ظریف گفت که باید هر چه سریعتر مسیر مذاکرات هموار شود و سوری ها با یکدیگر وارد مذاکره شوند و یک راه حل سوری بین مردم و گروه های مختلفی که در چارچوب حاکمیت سوریه آمادگی دارند که در آینده کار کنند، برقرار شود.
وی ادامه داد: در این زمینه ضمن این که روی اصل نبودن راه کار نظامی توافق است اما کسانی که از برخی گروه ها حمایت می کنند، ممکن است در جزییات دیدگاه های دیگری در این زمینه داشته باشند.
وزیر امورخارجه کشورمان گفت: رییس جمهوری فردا با دبیر کل سازمان ملل و نماینده ویژه دبیرکل در بحث سوریه دیدار خواهد کرد و در این دیدار تاکید خواهیم کرد که جمهوری اسلامی منافع همه را در صلح و مراجعه به آراء مردم در سوریه می داند و ما برای کمک به حل بحران سوریه از هر تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.