ابتکار:امواج موضوع نگران کننده است که باید تحت ضابطه شهرسازی قرار گیرد و شهرداری ها مسئولیت پیگیری دکل ها در سطح شهر را دارند.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ،مدیریت منابع آب را تنها راه نجات دریاچه ارومیه دانست و به مردم ایران اطمینان داد که با تعامل دیگر دستگاه های در دولت یازدهم نجات دریاچه ارومیه محقق خواهد شد .
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام):معصومه ابتکار با اشاره به وضعیت نگران کننده دریاچه ارومیه گفت: این وضعیت در وهله اول استانهای اطراف را تهدید می کند ولی استانهای دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد و یک بحران ملی تلقی می شود.
وی با بیان اینکه تالابهای هامون، هورالعظیم و بختگان نیز وضعیت بهتری از دریاچه ارومیه ندارند، گفت:وضعیت دریاچه ارومیه آشکار تر است و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست دریاچه ارومیه گنجینه ارزشمندی برای مجامع بین المللی تلقی می شود و متعلق به همه کره زمین است.
معصومه ابتکار تصریح کرد: در دولتهای هفتم و هشتم متوجه یکسری تغییرات جدید در پارک ملی دریاچه ارومیه شدیم، مطالعات جامعی در مورد وضعیت دریاچه ارومیه از سال 79 آغاز شد و هشدار هایی به بخش های مختلف مکاتباتی در مورد سد سازی ،احداث میانگذر ،توجه به ارزیابی های زیست محیطی داده شد.
وی ادامه داد: متاسفانه برداشت آب برای فعالیتهای کشاورزی بدون توجه به حق آب طبیعی دریاچه ارومیه در یک دوره زمانی افزایش یافت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه برنامه عمل مشخصی برای اصلاح الگوی آب در حوزه دریاچه ارومیه از قبل وجود داشته است، گفت: برخی از کالاها ی میزان آبی که مصرف می کند خیلی بالا است و در کشور ایران که در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد باید به جای آنکه منابع آبی را خشک کرد باید کالاها را براساس آب مجازی تقسیم کرد.
وی تاکید کرد: باید یکی از مولفه ها در تعیین راهبردهای کشاورزی آب مجازی باشد و اگر الگوی آبیاری اصلاح شود با این مشکلات روبرو نبودیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تشکیل کارگروه ویژه دریاچه ارومیه به دستور رییس جمهور، اظهار داشت: راهکارهای احیای دریاچه ارومیه که سازگار با شرایط محیط است، مشخص شده است.
به گفته ابتکار، انتقال آب بین حوزه ای برای احیای دریاچه ارومیه مورد تایید کارشناسان محیط زیست نیست و بسیار پرهزینه و توجیه ندارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه اصلاح الگوهای کشاورزی، سد سازی، لایروبی رودخانه ها می تواند در بهبود شرایط این دریاچه کمک کند، تاکید کرد: اگر در همه دستگاه ها بر اساس برنامه ها ، سیاست ها و مطالعات تعیین شده ، عزم ملی صورت گیرد ، احیای دریاچه ارومیه امکان پذیر است.
به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مهمترین راهکار احیای دریاچه ارومیه، اصلاح بخش کشاورزی است.
صندوق ملی محیط زیست طی 2 هفته آینده راه اندازی می شود
وی در ادامه با اشاره به مشکلات فاضلاب شهرهای شمالی کشور گفت: توسعه شبکه فاضلاب شهری و صنعتی در اولویت برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
ابتکار راه اندازی صندوق ملی محیط زیست را برای تسریع در فعالیت های بهبود محیط زیست در بخش صنعتی و اقتصادی موثر دانست و گفت: سازو کار های راه اندازی صندوق ملی محیط زیست پیش بینی شده است طی 2 هفته آینده این صندوق راه اندازی می شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام اینکه مطالعات و برنامه های ویژه ای برای تالابهای کشور انجام شده است،گفت: لایحه حفاظت از تالابهای کشور بعنوان برنامه جامع مدیریت تالابها بزودی به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد شده است.
به گفته معصومه ابتکار مدیریت منابع آب همکاری وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و مشارکت همه مردم را می طلبد.
وی ادامه داد: اگر تالابی زنده شود منافع زیادی برای مردم منطقه خواهد داشت بنابر این باید منابع آب درست مدیریت شود.
دستگاه های دولتی ملزم به از رده خارج کردن خودرو های فرسوده هستند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مصوبه دولت برای خودرو های فرسوده گفت: در این مصوبه سن فرسودگی خودرو 20 سال تعیین شده است که ادامه تسهیلات قبلی و شرایطی که از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را تسهیل کند، در نظر گرفته شد.
وی تاکید کرد: دستگاه های دولتی ملزم به از رده خارج کردن خودرو های فرسوده هستند و امکان استفاده مجدد از این خودرو ها را ندارند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ریزگرد ها پدیده ای است که در 5-4 سال اخیر شدت یافته است، گفت: اواسط دولت هشتم گزارش هایی به صورت مقدماتی به دلیل خشک شدن نواحی تالابی در عراق با وجود جنگ،ناامنی و عدم مدیریت صحیح سرزمین عنوان که برنامه های مقدماتی برای این موضوع پیش بینی شد.
به گفته وی خشک شدن تالابها در کشور می تواند منشاء ریزگرد ها باشد ولی منشاء اصلی ریزگرد در کشور عراق، بخش هایی از عربستان، بخش مرز اردن و سوریه است.
معصومه ابتکار با اشاره به اقدامات بین المللی برای مقابله با پدیده ریزگرد ها گفت: در نامه تبریک رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل ،راه اندازی صندوق منطقه ای برای مهار ریزگرد ها تاکید شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست 23 استان کشور را درگیر پدیده ریزگرد عنوان کرد و گفت: ستاد ویژه ای برای مقابله با پدیده ریزگرد ها با حضور کارشناسان متخصص منابع طبیعی کشور تشکیل می شود.
وی در ادامه به آلودگی صنایع و مشکلات ناشی از آن در استان مرکزی اشاره کرد و گفت: تالاب میقان در اراک به سمت خشکی پیش می رود که حتماً به این استان سفر خواهم کرد و موضوع رسیدگی می شود.
برخی از تحریم ها در زمینه محیط زیست و حفاظت از حیات وحش برداشته شد
ابتکار در ادامه به تلاش های یکسری از فعالان محیط زیست برای برداشتن تحریم ها در زمینه محیط زیست و حفاظت از حیات وحش خبر داد و گفت: کمک های فنی و مشاور ه های بین المللی در این زمینه افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه محیط زیست یک نگاه جهانی است،افزود: تحریم ها در اجرای استاندارد های سوخت و مسائل دیگر محیط زیست تاثیر داشته است.
ساخت و ساز در اطراف دکل ها، ممنوع است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام اینکه دکل ها بر سلامتی افراد تاثیر دارد،گفت: امواج موضوع نگران کننده است که باید تحت ضابطه شهرسازی قرار گیرد و شهرداری ها مسئولیت پیگیری دکل ها در سطح شهر را دارند.
وی محدوده مجاز دکل ها برای سکونتگاه 500 متر عنوان کرد و گفت: ساخت و ساز در اطراف این دکل ها، به ویژه دکل های فشار قوی ممنوع است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد: دکل ها باید در سطح شهر ها جمع آوری و به زیر زمین منتقل شوند.
شکایات سازمان از خبرنگاران و فعالان محیط زیست را پس می گیریم
وی با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در گذشته شکایاتی از خبرنگاران و فعالان مدنی در این حوزه داشته است،افزود: رسماً این شکایت ها پس گرفته می شود و سازمان حفاظت محیط زیست از خبرنگاران و فعالان مدنی و خبرنگاران حوزه محیط زیست در آینده شکایت نخواهد کرد.
لازم به ذکر است، محیط بانان منتخب زیستگاه یوزپلنگ، از استان اصفهان وحید امیریان پناهگاه حیات وحش عباس آباد، محمدرضا حلوانی پناهگاه حیات وحش عباس آباد، از خراسان جنوبی شیردل شرفی پناهگاه حیات وحش نایبندان، از خراسان رضوی سعید شفیعیان منطقه حفاظت شده درونه، از خراسان شمالی احمد صفرزاده ،حسن پور رضوان پارک ملی ضامن آهو، از استان سمنان امیر مهرپرور، پارک ملی کویر، رضا دهره صبح، پارک ملی توران، بیژن ذوالفقاریان، پارک ملی توران ،محمد رضا گیلان صباغ، پناهگاه حیات وحش خوش ییلاق، از استان کرمان یوسف اسماعیلی، پناهگاه حیات وحش دربند، جواد ارکیان پناهگاه حیات وحش دربند،از استان یزد اصغر خواجه، منطقه حفاظت شده کوه بافق، محسن رشیدی، پارک ملی سیاهکوه، محمدرضا عابدی، پناهگاه حیات وحش دره انجیر، مهدی خوابگه، منطقه حفاظت شده کالمند، جواد شکوهی پارک ملی سیاهکوه، رضا خانی زاده، پناهگاه حیات وحش دره انجیر در این مراسم تجلیل شدند.
همچنین بهرام نژاد راوری، پناهگاه حیات وحش دربند (استان کرمان )و مجتبی ایلخانی بعنوان همیاران نمونه محیط زیست علیرغم اینکه به احشام شان توسط حیات وحش خسارت وارد شده ، ولی به جای سم ریختن و از بین بردن وحوش ، به محیط بانان اطلاع داده اند و با آنها همکاری کرده اند؛ نیز تقدیر شد