با عنایت به شعار روز جهانی غذا در سال جاری «سیستمهای غذایی پایدار برای تأمین غذای کافی و مغذی» لازم است گسترش و حمایت همه جانبه از ترویج کشاورزی پایدار و تشویق تولیدکنندگان زنجیره غذا از مزرعه تا سفره در تأمین غذای کافی و سالم به عمل آمده و مد نظر مسئولان و برنامه ریزان کشور قرار گیرد
دومین همایش روز جهانی غذا به همت پژوهشکده علوم و صنایع غذایی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با همکاری سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) ، کمیسیون ملی یونسکو درایران، استانداری خراسان رضوی، پارک علم و فناوری خراسان و سایر مراکز ذی ربط در تاریخ 22 مهر ماه در پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد برگزار شد، با صدور بیانیه ای به کار خود پایان داد .
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت علوم ،در این نشست شرکت کنندگان بیانیه ای مشتمل بر 10 بند ارائه دادند که متن آن بدین شرح است:
-به پیروی از رهنمود های مقام معظم رهبری و تأکید معظم له بر پشتیبانی همه جانبه در خلق حماسه اقتصادی و با توجه به رشد روزافزون جمعیت، لازم است همه دستگاههای اجرایی، علمی و پژوهشی کشور بر خود کفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی همت گمارده و برای تأمین غذای کافی و سالم برای تمام افراد جامعه برنامه ریزی مناسبی به عمل آورند.
- نظر به اهمیت تأمین مواد غذایی و تغذیه مناسب در سلامت جامعه به عنوان یکی از مؤلفه های تضمین کننده استقلال و امنیت ملی و مأموریتهای اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی در ایجاد رفاه و بهداشت عمومی و لزوم توجه مسئولان و دست اندرکاران حوزه غذا و تغذیه به این مهم از این پس همگام با روز جهانی غذا در تقویم سالانه کشور نیز روز 24 مهرماه هرسال به عنوان «روز ملی غذا » نامگذاری شده و دبیرخانه دائمی روزجهانی غذا مسئولیت برنامه ریزی و پی گیری برگزاری همایش های مرتبط و برنامه های توسعه ای را برعهده بگیرد.
- با عنایت به شعار روز جهانی غذا در سال جاری «سیستمهای غذایی پایدار برای تأمین غذای کافی و مغذی» لازم است گسترش و حمایت همه جانبه از ترویج کشاورزی پایدار و تشویق تولیدکنندگان زنجیره غذا از مزرعه تا سفره در تأمین غذای کافی و سالم به عمل آمده و مد نظر مسئولان و برنامه ریزان کشور قرار گیرد.
- ترویج فرهنگ و آموزش مصرف بهینه غذا به ویژه آموزش از سنین ابتدایی تا کهنسالی و آگاهی یافتن تمام سطوح جامعه از مشکلات ناشی ازسوء تغذیه و اصلاح الگوی مصرف که نصُ صریح قرآن کریم و دستور دین مبین اسلام است در دستور کار متولیان فرهنگ و آموزش کشور قرارگیرد.
- با توجه به ایجاد دبیرخانه دائمی روزجهانی غذا تدوین برنامه راهبردی توسط پژوهشکده علوم و صنایع غذایی حمایت لازم توسط دستگاههای ذیربط در اجرایی شدن و تحقق اهداف این دبیرخانه صورت پذیرد.
- ایجاد اداره یا سازمانی مشابه FDA که مدیریت کلیه امور استانداردی و نظارتی را درقالب های علمی نظیر تعیین الگوهای بهینه مصرف ،توجه به کیفیت و نگاه نظام مند زنجیره ای به محتوا و جنبه های مختلف تولید (کمیت، ارزش تغذیه ای) مواد غذایی را برعهده داشته باشد.
- تحریک تقاضا با ایجاد تنوع بخشی و نوآوری در تولیدات، بهبود و ارتقای سطح کیفیت و کاهش هزینه های تولید در دستور کار صاحبان صنایع و تولیدکنندگان مواد غذایی قرار گیرد.
- تدوین و اجرای نظام تشویقی انگیزشی اتصال ، ارتباط ، همکاری و هم افزایی بین بنگاه های بزرگ و کوچک و شرکت های تعاونی در صنایع غذایی مثل تشکیل خوشه ها ، شبکه ها و انجام فعالیت هایی مانند برون سپاری (Outsourcing ) و فعالیت سپاری (Off shoring ) توسط مسئولان ذیربط بخش دولتی و خصوصی مورد توجه ویژه قرار گیرد.
- از آنجایی که کشور پهناور ایران دارای ظرفیتها و تواناییهای قابل توجه در تولید فرآورده های غذایی به ویژه غذای حلال می باشد، زیر ساختهای لازم برای رشد و تقویت مسیر انتقال دانش فنی دستاوردهای پژوهشی، بومی سازی فناوری های نو و ارتقا و توسعه فناوریهای بومی با ایجاد شرکت های دانش بنیان و تنوع بخشی و نوآوری در تولیدات و افزایش کیفیت محصولات برای تولید و صادرات مواد غذایی حلال ایجاد شود .
- پژوهشکده علوم و صنایع غذایی به عنوان تنها مؤسسه علمی و پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه غذا به عنوان یکی از مراکز تخصصی در آینده پژوهی صنعت غذای کشور در مراکز تصمیم گیری و تعیین اولویتهای پژوهشی نظیر دبیرخانه شورای عالی عتف حضور فعال و مؤثری داشته باشد .