نهاوندیان: فعالان اقتصادی، تشکل های صادراتی پشت سردولتی هستند که با عزت، ابتکار عمل، تحرک اثرگذار دیپلماتیک بتواند بر موانعی که دشمنان ایران بر سر راه صادرات گذاشته اند، فائق بیایند
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران معتقد است که پیروزیی بزرگتر از این نیست که در کنار تثبیت بین المللی حق هسته ای ایران، حضور در بازارهای بین الملل و حق مسلم پیشرفت اقتصادی برای ایران تامین شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، محمد نهاوندیان در مراسم روز ملی صادرات، اعتماد به صادرکننده را به عنوان یک سیاست کلان مورد توجه قرار داد و گفت: دولت نباید خود را جدا از فعالان اقتصادی ببیند و به دنبال مچ گیری از فعالان اقتصادی باشد.
وی تاکید کرد: دولت باید به بخش خصوصی اعتقاد و اعتماد داشته باشد، چرا که آنها سربازان پیکار اقتصادی هستند و باید نگاه در تصمیم گیری ها، نگاه اعتمادی به آنها باشد، مگر آن که خلاف آن ثابت شود.
رئیس اتاق ایران می گوید: فعالان اقتصادی، تشکل های صادراتی پشت سردولتی هستند که با عزت، ابتکار عمل، تحرک اثرگذار دیپلماتیک بتواند بر موانعی که دشمنان ایران بر سر راه صادرات گذاشته اند، فائق بیایند.
وی در این مراسم که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: به نمایندگی از اتاق های بازرگانی، از رویکرد دولت تدبیر و امید که در اولین مصوبه 35 بندی خود فضای اعتماد به فعالان اقتصادی و رفع موانع را در نظر گرفته و نگاه تسهیلی و بهبود کسب و کار داشته، قدردانی می کنم، این نگاه شفا بخش است.
صادرات میدان مسابقه بین المللی اقتصاد کشورها است
رئیس اتاق ایران از روز ملی صادرات به عنوان فرصتی برای تجلیل از قهرمانان میدان عزت اقتصاد ایران نام برد و گفت: امروز روزی است برای ارزیابی آنچه که انجام شده و عزم برای آنچه که باید انجام شود.
وی با تصریح بر این که، صادرات در واقع میدان مسابقه بین المللی اقتصاد کشورها به شمار می آید، گفت: ممکن است در داخل از یکدیگر تعریف کنیم، اما برآیند اقتصاد، سیاست گذاری های کلان و خرد در حوزه صادرات مشخص می شود.
وی با بیان این که، صادرات المپیک اقتصادها و تجلی گاه پیشرفت علمی کشور است افزود: این که در مراکز تحقیقاتی مقاله بنویسیم، انعکاس دهنده تلاش ها نیست، اما این که این مطالعات و تحقیقات به یک قدرت رقابت تبدیل شده و بتواند محصول، کالا و خدمات فنی و مهندسی ما را در مسابقه بین المللی به نقطه برتر رسانده و انتخاب مشتری شود، میزان پیشرفت علمی ما در جهان را مشخص می کند.
از نظر نهاوندیان در روز ملی صادرات فقط تعداد محدودی فعال صادراتی که نام صادرکننده روی خود گذاشته اند در معرض قضاوت قرار نمی گیرند، بلکه کل اقتصاد است که همه ساله در این روز خاص باید مورد ارزیابی قرار گیرد و میزان حرکت به جلو و عقب نیز مشخص می شود.
وی با اشاره به این که، در برخی سال ها توقع این بود که در روز ملی صادرات برای یکدیگر کف بزنیم، گفت: در یکی از این سال ها از من خواستند که انتقاد نکنم و در سالی نیز برنامه سخنرانی من حذف شد، در حالی که روز ملی صادرات روز عملکرد بخش خصوصی و فعالان اقتصادی است.
دولت رشد و جهش اقتصادی کشور را به بخش خصوصی و تعاونی بسپارد
نهاوندیان با ابراز امیدواری بر این که، دولت تدبیر و امید با توجه به وعده قبلی خود رشد و جهش اقتصادی کشور را به دست بخش خصوصی و تعاونی بسپارد، گفت: باید با باز تعریف نقش اقتصادی دولت و ملت، هر کدام در جای خود قرار گیرد.
وی با بیان این که، دولت سیاست گذار است نه متصدی اقتصاد گفت: این قهرمانان بخش خصوصی و تعاونی هستند که باید افتخار بیافرینند، مدال بگیرند و وظیفه دولت شناسایی موانع و از سر راه برداشتن آنها است.
وی افزود: درست است که صادرات صنعتی از 2 میلیارد دلار در سال 2000 به 15 میلیارد دلار در سال 2011 رسیده است و این یعنی صادرات حدود هفت برابر شده است، اما باید ببینیم دیگر کشورها در این خصوص چه پیشرفتی داشته اند؟
به گفته نهاوندیان، ترکیه در مدت کوتاهی صادرات خود را در این بخش به 114 میلیارد و عربستان به 65 میلیارد دلار رسانده اند.
رئیس اتاق ایران نسبت پوشش صادرات صنعتی به واردات صنعتی کشور را 37 درصد اعلام کرد و گفت: این رقم در ترکیه 70 درصد و عربستان 67 درصد، تایلند و مالزی نیز هر کدام بیش از 100 درصد و جمهوری کره بالای 170 درصد بوده است.
ارایه راه حل ها با نگاه به سیاست های کلان
نهاوندیان از روز ملی صادرات به عنوان فرصتی برای تجلیل از صادر کنندگان و تحلیل عوامل رو به جلو و رفع اشکالات نام برد و گفت: در ارایه راه حل ها باید نگاهی به سیاست های کلان و مدیریت های خرد داشته باشیم.
وی با بیان این جمله که، سیاست های کلان این نیست که جایزه صادراتی تخصیص دهیم یا بلکه سیاست کلان آن است که سیاست های ارزی مشوق صادرات باشد، گفت: در سال های اخیر سیاست های ارزی کشور مشوق واردات شد و حاصل آن نیز این شد که رشد بالقوه صادرات محقق نشد.
رئیس اتاق ایران از جمله دیگر سیاست های کلان بسیار موثر را سیاست خارجی اعلام کرد و گفت: این که برای فعالان اقتصادی حق حضور در بازارهای بین المللی را تامین کنیم، کاری است که باید دولت ها به عنوان وظیفه آن را انجام دهند.
ضرورت توجه به تشکل ها
نهاوندیان توجه به تشکل ها را یکی دیگر از نگاه های سیاست کلان دانست، گفت: گاهی دولت ها سیاست های حمایتی ناظر به بنگاه و شخص حقیقی یا حقوقی اتخاذ می کنند و به طور پنهان دنبال دور زدن تشکل ها و حتی تضیعف آنها هستند که در بلند مدت مناسب نیست.
وی با اشاره بر این که، نباید صادر کنندگان به رقابت مخرب بپردازند، گفت: با تقویت تشکل ها می توانیم این موضوع را به رقابت سالم تبدیل کرده و آن را مدیریت کنیم.
رئیس اتاق ایران، بازار شناسی، توجه به ذائقه و سلیقه مصرف کننده، توجه به بهبود کیفیت و جلب سرمایه خارجی را از موضوعاتی برشمرد که به عنوان یک نهضت باید همزمان با رفع موانع سیاست های خارجی از سوی بنگاه ها رعایت شود، چرا که علاوه بر اشتغالزایی موجب تسهیل بازار صادراتی خواهد شد.
وی از دولت خواست که سیاست های تشویقی بلند مدتی را برای صادر کنندگان پیش بینی کند.
اقتصاد ایران از تصمیم های لحظه ای آسیب های زیادی دیده است
نهاوندیان با اشاره بر این که، اقتصاد ایران از تصمیم های لحظه پردازانه و از تغییر تصمیم ها آسیب های زیادی دیده است، ادامه داد: بزرگترین خدمت و هدیه ای که دولت می تواند به صادر کنندگان ارایه دهد، ثبات در مقررات و ایجاد امکان برنامه ریزی بلند مدت برای مدیران بنگاه ها است.
وی گفت: هر چند که میزان صادرات غیرنفتی در طول سال های اخیر به غیر از سال 91 رشد خوبی را تجربه کرده است، اما سخن این است که آیا در رشد صادرات باید خود را با خودمان مقایسه کنیم و یا این که پرسشمان این باشد که دیگران در این مدت چه کرده اند و بالقوه و بالفعل ما چقدر است؟
نهاوندیان با بیان این که، یکی از شاخص های اقتصاد مقاومتی باید این باشد که چه میزان از صادرات غیرنفتی توانسته واردات را بپوشاند، گفت: نسبت صادرات کالا به صادرات نفت و ارزش افزوده و پوشش صادرات صنعتی، معدنی به واردات از اهمیت بالایی برخوردار است.