حجتی:ما به دنبال آن هستیم این است که بتوانیم محصولات زراعی را در اراضی دیم توسعه دهیم که این مهم ناشی از همکاری های موثر و جدی ایکاردا خواهد بود
وزیر جهادکشاورزی بر ضرورت توسعه همکاری های مجدد جمهوری اسلامی ایران و مرکز تحقیقات بین المللی مناطق خشک(ایکاردا) درخصوص افزایش عملکرد حبوبات همچون گندم، جو و نخود تاکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، محمود حجتی در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری های مجدد بین ایران و ایکاردا در محل این وزارتخانه، ابراز امیدواری کرد که این سفر باعث شروع سرفصل جدیدی در فعالیت های ایران و ایکاردا شود و با توجه به وضعیت اقلیم و خشکسالی ها به همکاری های ایران و ایکاردا نیاز جدی داریم.
وی اضافه کرد: متاسفانه آنچه از قراردادها و تفاهم نامه های دوره های گذشته بوده؛ عملی نشده و امیدواریم در این سفر و در دوره جدید، قراردادها بین دو کشور به شکل جدی و موثر پیگیری شود.
وی ابراز امیدواری کرد: با همت مسوولان ایکاردا و همکاران شان دور جدیدی از همکاری ها را تعریف کنیم چرا که کشور ما به شدت از کشاورزی سنتی رنج می برد و می دانیم که موسسه تحقیقاتی ایکاردا می تواند در این مهم موثر باشد.
وی اضافه کرد: با وجود آنکه بخش وسیعی از اراضی کشور زیرکشت محصولاتی همچون جو و گندم و دیگر حبوبات دیم قرار دارد انتظار ما این است که این مهم از ماموریت های اصلی ایکاردا در این زمینه باشد، همانطور که اشاره کردم نتوانستیم در گذشته بهره ای جدی در مورد همکاری های متعدد بین ایران و ایکاردا داشته باشیم.
حجتی اضافه کرد: همکاری های ایران و ایکاردا از سال 1977 شروع شد اما بدشانسی های زیادی در این زمینه پیش آمد و آنچه ما به دنبال آن هستیم این است که بتوانیم محصولات زراعی را در اراضی دیم توسعه دهیم که این مهم ناشی از همکاری های موثر و جدی ایکاردا خواهد بود.
** افزایش سهم پنج برابری ایران از بانک توسعه اسلامی
معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی نیز گفت: همکاری ایران و ایکاردا به 1378 برمی گردد و دفتر ایکاردا در سال 1996 تاسیس شد.
وی اضافه کرد: 43 رقم جو، نخود، عدس، و ماش از طریق کارشناسان ایکاردا معرفی شد که در این راستا ایکاردا مشاوره و کمک های زیادی برای تجهیز آزمایشگاه ها و پروژه های مختلف تحقیقاتی ارایه داده است.
زند اضافه کرد: در جلسه ای که در مکزیک برگزار شد زمینه همکاری مجدد را برقرار کردیم و حدود یک ماه بعد در جلسه دیگری بر همکاری های بیشتر تاکید و قرار شد کارشناسان ایران و ایکاردا این فعالیت ها را طراحی کنند.
به گفته وی این تیم هفته قبل سه نفر از متخصصان ایکاردا را برای تهیه نقشه وارد عمل و بر فعالیت های کشاورزی در مناطق مرتفع ایران تاکید کرد.
زند افزود: ایکاردا با عنوان مرکز تحقیقات بین المللی مناطق خشک در دو زمینه مناطق کم ارتفاع (اراضی با ارتفاع کمتر از 800 متر) و مناطق مرتفع بالای 800 متر فعالیت دارد که از این پس قرار است عملیاتی در مناطق مرتفع (هایلند) ایران اجرایی شود.
وی تاکید کرد: 73 درصد سطوح ایران در مناطق مرتفع قرار دارد که ما مشتاقیم ایکاردا در آنها فعالیت داشته باشد.
به گفته زند ایکاردا از سال 2011 فعالیت هایی را آغاز کرده و اما هنوز عملیاتی نشده؛ هرچند مشکل ایکاردا در ایران بلوکه شدن منابع مالی است که در حال توافقات اولیه برای رفع آن هستیم.
زند گفت: بانک توسعه اسلامی نیز قرار است کمک هایی به این بخش اختصاص دهد که با معاون بین الملل اقتصاد در این خصوص جلسه ای داریم که احتمالا در همین هفته لایحه ای در مجلس برای افزایش سهم ایران از بانک توسعه اسلامی مطرح می شود.وی ابراز امیدواری کرد که سهم ایران از بانک توسعه اسلامی پنج برابر شود.
** ایران بعد از ترکیه بیشترین سهم محصولات زراعی را دارد
معاون امور زراعی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ایران بعد از ترکیه بیشترین سهم را در تولید محصولات زراعی در اراضی دیم دارد اما تحقق نیافتن برنامه های گذشته ایران و ایکاردا و سیاست های جدید این مرکز باعث تعجب و نگرانی بخش کشاورزی ایران شده است.
عباس کشاورز ابراز امیدواری کرد که پروژه های مشترکی بین ایکاردا و ایران و سایر مراکز بین المللی و کشورهای پیشرفته برای مانیتورینگ زنگ گندم عملیاتی شود چرا که قرار بود مانیتورینگ زنگ گندم در ایران انجام شود که متاسفانه به ترکیه منتقل شده است.
وی یکی دیگر از پروژه های مشترک بین ایران و ایکاردا را پروژه کشت گندم بهاره دانست و افزود: پروژه مشترک گندم بهاره حدود 10 سال قبل در دزفول در زمان ریاست مدیرکل وقت ایکاردا احداث شد که متاسفانه به دلیل برخی مشکلات این مرکز نیز از ایران نقل مکان کرد.
کشاورز از مسوولان مرکز تحقیقات بین المللی ایکاردا خواست با توجه به اهمیت محصول جو و حبوبات در کشاورزی دیم نسبت به ایران کمک بیشتری کنند و حضور جدی تری برای ارتقا کشاورزی ما در این بخش داشته باشند.
در پایان این مراسم، تفاهمنامهای بین وزارت جهاد کشاورزی ایران و مرکز تحقیقات بینالمللی مناطق خشک توسط محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی ایران و محمود صلح دبیرکل مرکز تحقیقات بینالمللی مناطق خشک (ایکاردا) به امضا رسید.