وزیر جهاد کشاورزی:دولت ایران موضوع کشت فراسرزمینی و تشویق شرکت ها و سرمایه گذاران ایرانی برای تولید برخی محصولات کشاورزی در خارج کشور را در دستور کار قرار داده است
در پایان ششمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کنیا، اسناد توسعه این همکاری ها، توسط مهندس محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی(رییس ایرانی اجلاس) و خانم امینه محمد وزیر امور خارجه و تجارت بین الملل کنیا(رییس کنیایی اجلاس) امضاء شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی،در مراسم امضای اسناد توسعه همکاری های اقتصادی ایران و کنیا،وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اهداف مناسبات خارجی جمهوری اسلامی ایران در تعامل موثر با کشورهای دوست، مستقل و غیر متعهد، همکاری های دو جانبه با کشورهای حوزه آفریقا را در راستای رویکرد رویکرد بین المللی ایران با اهمیت عنوان کرد و افزود: کشور کنیا با توجه به پیشینه تاریخی و روابط فرهنگی دو کشور،یکی از اولویت های ارجح در دستور کار همکاری های بین المللی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.مهندس حجتی خاطرنشان کرد:وزارت جهاد کشاورزی با بیش از دو دهه فعالیت کارآمد نیروهای متخصص و متعهد خود در عرصه های سازندگی و عمرانی در آفریقا، کارنامه درخشانی را از خود به یادگار گذاشته است و ما امروز عهد و پیمان خود را با ملت بزرگ آفریقا و به ویژه ملت سرفراز کنیا تجدید می نماییم. وزیر جهاد کشاورزی سپس با اشاره به این که از آخرین اجلاس دو کشور 6 سال می گذرد،اظهار داشت:روند تحقق اهداف ترسیم شده پنج سال گذشته، به فراخور توانمندی ها و امکانات موجود دو کشور، پیشرفت مورد انتظار و مطلوب را در پی نداشته است. وی اظهار امیدواری کرد اجلاس تهران با راهبردی کارآمد،ضمن راهیابی مشکلات و تنگناهای بازدارنده در مسیر پیشبرد تفاهمات قبلی،اولویت های همکاری های دو جانبه را با بهره گیری از ساز و کارهای موثر تبیین نماید.وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که در اجلاس ششم تبین راهکارهای اجرایی و پیشبرد همکاری های دو جانبه در دستور کار قرار دارد، اظهار داشت:ضمن حمایت از فعالیت شرکت های خصوصی ایرانی در بخش های مختلف، باید زمینه سازی مناسبی برای بهره برداری از فرصت های جدید همکاری علمی،فنی،بهداشتی و فرهنگی مورد نظر و مورد اهتمام دو طرف فراهم شود.مهندس حجتی سپس با اشاره به تنوع اقلیمی و آب و هوایی، منابع غنی ژنتیکی، دانش کشاورزی و فراهم بودن زیرساخت ها، همکاری های کشاورزی ایران و کنیا را به عنوان یکی از محورهای اساسی در مناسبات دو کشور عنوان و تصریح کرد:دولت ایران موضوع کشت فراسرزمینی و تشویق شرکت ها و سرمایه گذاران ایرانی برای تولید برخی محصولات کشاورزی در خارج کشور را در دستور کار قرار داده است. وی اظهار داشت: اگر دولت کنیا زمینه واگذاری یا اجاره زمین های کشاورزی به کشورهای ایرانی را فراهم نماید،موقعیت مناسبی برای توسعه همکاری های کشاورزی به وجود می آید.وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با تاکید بر نقش تعیین کننده همکاری بخش های غیر دولتی دو کشور، گفت: از حضور و فعالیت شرکت های فعال خصوصی و صاحبان صنعت و سرمایه استقبال و حمایت می کنم و امیدوارم این اجلاس مشارکت بخش های غیر دولتی در تعاملات دو جانبه را به ارمغان بیاورد. وی اظهار داشت: دستاوردهای اجلاس تهران می تواند دورنمای امید بخشی را برای گسترش و رشد روابط دو کشور ترسیم نماید و انتظار می رود با حمایت های همه جانبه و منسجم دو کشور دوست ، مناسبات ایران و کنیا به عنوان الگوی تعامل و همگرایی بین الملل تبیین شود.
در این مراسم،خانم امینه محمد وزیر امور خارجه و تجارت بین الملل کنیا با اشاره به این دولت کنیا به توسعه روایط با ایران اهمیت زیادی می دهد،اظهار داشت: ما تاکید مجددی برای میزبانی هفتمین اجلاس همکاری های اقتصادی ایران و کنیا در سال 2016 در شهر نایروبی کنیا و قصد داریم کمیته فنی آن نیز در سال 2015 برای هدف گذاری دقیق و برنامه ریزی منسجم تشکیل شود.
وی گفت: ششمین اجلاس کمیسیون مشترک فرصتی است تا روند رو به رشد همکاری هایمان را که براساس شراکت و احترام متقابل بنا شده است،سرعت بخشیم.
خانم امینه محمد در ادامه با اشاره به این که ما آماده همکاری در سطوح مختلف (غیر متعهدها،گروه 77 و...)هستیم و همیشه حمایت خود را از حق شما در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای اعلام داشته ایم.
وی از عملیاتی نشدن تفاهم نامه های اجلاس های قبلی بین دو کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: تفاهم نامه همکاری ایران و کنیا در سال 1988 امضاء شد به طوری که ما دستاوردهای زیادی بدست آوردیم اما کافی نبود، البته این تفاهم نامه ها علامت بسیار خوبی است برای آنکه نشان دهد به دنبال تقویت روابط دو کشور هستیم اما باید به دنبال این باشیم که اثرات مثبت این تفاهم نامه ها را در زندگی مردم کشورهای خود ببینیم.
امینه محمد اظهار داشت: خوشبختانه طی دو روز گذشته اعضای دو کشور فرصت پیدا کردند دستاوردهای اجلاس پنجم را مرور کنند تا نتایج آن در ششمین اجلاس به کار گرفته شود چرا که وزارتخانه متبوع من و دولت کنیا اهمیت زیادی برای توسعه روابط با ایران قائل است و دستاوردهای شما را تحسین می کنیم.
وی گفت: متخصصان فنی دو کشور توانستند چالش هایی از جمله زیرساخت های بخش کشاورزی، جاده ها، مسکن و شهرسازی، آب ، آبیاری، فرهنگ، انرژی و بهداشت مورد بررسی قرار دهند و همکاران ما در نایروبی منتظرند در زمینه های مذکور در اولین فرصت با ایران همکاری داشته باشند.
وی درخصوص ظرفیت های بخش کشاورزی نیز گفت: بخش کشاورزی فرصت های خوبی را برای همکاری در اختیار ما می گذارد در حقیقت برای کنیا کشاورزی ستون فقرات اقتصادی است و مطمئنیم شما می توانید از تجربیات ما در این زمینه بهره مند شوید.
امینه محمد کشت فراسرزمینی ایران در کنیا را مثبت ارزیابی کرد و افزود: هم اکنون اهدا و واگذاری بخشی از اراضی کنیا را برای کشت فراسرزمینی ایران مورد توجه قرار داده ایم و در اسرع وقت به این درخواست پاسخ خواهیم داد.
وی درباره حجم تجارت بین دو کشور نیز گفت: دو کشور توانسته اند روابط تجاری نزدیکی با یکدیگر داشته باشند البته موازنه تجارت کفه اش به نفع ایران سنگینی می کند اما در کل حجم تجارت دو کشور بالا نیست و در اجلاس ششم در نظر داریم حجم صادرات و واردات محصولات دو کشور افزایش یابد.وی با بیان اینکه فاصله های بین ایران وکنیا با افزایش حجم سرمایه گذاری ها کم می شود، گفت: ما به دنبال افزایش حجم واردات از ایران و در مقابل توسعه صادرات و افزایش حضور در بازارهای ایران هستیم.
وزیر امور خارجه و تجارت بین الملل کنیا با بیان این که کشور کنیا به همراه 5 کشور شرق آفریقا با 170 میلیون نفر جمعیت بازار مناسب و امنی برای سرمایه گذاران ایرانی محسوب می شود،تصریح کرد: از سرمایه گذاران ایرانی دعوت می کنم تا بدون هیچ نگرانی در کنیا سرمایه گذاری کنند چراکه این کشور از امنیت خوبی برخوردار است، ضمن آنکه به دنبال این هستیم تا نتایج مذاکرات ما بر زندگی مردم دو کشور تاثیر مطلوبی بگذارد.
وی همچنین خواستار برقراری پرواز مستقیم نایروبی به تهران شد و افزود: ایجاد این خط در گسترش همکاری ها میان دو کشور موثر خواهد بود لذا باید به دنبال رایزنی با سازمان های مربوطه باشیم تا این مهم تحقق یابد.
وی درباره همکاری ها میان دو کشور در بخش انرژی نیز گفت: ایران و کنیا از گذشته تفاهم نامه های همکاری درخصوص انرژی با یکدیگر داشته اند و مستحضر هستید که کنیا توانسته معدن نفت و گاز را کشف کند، هرچند ما به دنبال جذب متخصصان و سرمایه گذاران برای بهره برداری از این منابع هستیم لذا از سرمایه گذاران ایرانی دعوت می کنیم تا ما را در بهره برداری از این منابع همراهی کنند.
در پایان ششمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کنیا، اسناد توسعه این همکاری ها، توسط مهندس محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی(رییس ایرانی اجلاس) و خانم امینه محمد وزیر امور خارجه و تجارت بین الملل کنیا(رییس کنیایی اجلاس) امضاء شد.