یکی از حوزه هایی که کارخیر برای آن بسیار با اهمیت است و پاداش و اجر فراوانی دارد، در حوزه سلامت است. کسی که وقف و یا کارخیرش وسیلهای برای معالجه بیماران و بهبود حال آنها می شود، در زندگی تمام کسانی که از موقوفه او استفاده میکنند و سلامت خود را باز مییابند، حضور دارد و شریک تمام کارهای خیرشان است.
شاید همین امروز و فردا باشد که قرعه رفتن به نام ما در آید و بگویند فرصت ماندن دیگر تمام شده و باید حرکت کنی. اما ملزومات این سفر با سفرهای دنیوی تفاوت دارد، اینجا باید کوله بارت را از اعمال صالح وخیری که انجام داده ای پرکنی، توشه ای مملو از حسنات.کوله باری منحصربفرد که یک طرف آن در این عالم و یک سوی آن در عالم دیگر باز میشود، دریچهای مرتبط بین دنیا و آخرت، پس اگر دریا دلی و کاری از دستت برمی آید دریغ مکن.
یکی از حوزه هایی که کارخیر برای آن بسیار با اهمیت است و پاداش و اجر فراوانی دارد، در حوزه سلامت است. کسی که وقف و یا کارخیرش وسیلهای برای معالجه بیماران و بهبود حال آنها می شود، در زندگی تمام کسانی که از موقوفه او استفاده میکنند و سلامت خود را باز مییابند، حضور دارد و شریک تمام کارهای خیرشان است.
از آنجا که آموزه های دینی ما همواره بر این کار خیر تاکید دارند، نیکوکاران زیادی در کشور هستند که از طریق وقف و کار خیر سعی در جمعآوری اندوختهای ماندگار برای آخرت خود دارند، اما اغلب آنها بخوبی نمیدانند چنانچه نیتشان با نیازهای جامعه همخوانی داشته باشد، میتوانند در رفع مشکلات جامعه سهم بیشتری داشته و منجر به هم افزایی برکات آن شود.
سابقه سنت خداپسندانه وقف در کشورمان به قبل از اسلام برمیگردد، ویژگیهای خوب وقف سبب شده نیکوکاران زیادی نیتهای خیرخواهانه خود را از طریق وقف به اجرا بگذارند، زیرا هر شخصی با هر توان مالی میتواند واقف باشد. افزون بر این، ثواب وقف ماندگار است، به این شکل که با مرگ شخص نیکوکار نیز پابرجا میماند، نکته اینجاست که نیکوکاران برای برخوردار شدن از ثواب بیشتر باید اموال خود را با نیتهایی وقف کنند که برای سالهای سال نیاز نیازمندان را پوشش دهد از این رو بهتر است نیازهای جامعه را شناسایی کنند بطور مثال وقف جمعی یکی از ابزارهایی است که نیت واقفان را به سمت نیازهای جامعه سوق می دهد.
تنها کافی است مروری داشته باشیم بر کاربرد این کار خیر در سایر کشورهای دیگر دنیا، خواهیم دید که بطور مثال برای انجام امور تحقیقاتی و درمانی سرطان دانشگاه هایی مانند استنفورد، هاروارد، هابکینز و بسیاری از مراکز دیگر دنیا که در این زمینه فعالند همه خیریه و مردم نهاد هستند و با ظرفیتهای مردمی از جمله وقف دستهجمعی وارد حوزه درمان شده و باری از روی دوش مردمی که به سوی خط فقر حرکت میکنند، برداشته می شود.
از سویی دیگر جایگزینی مدل های جدید به مدل منسوخ شده مبتنی بر ساخت فضای فیزیکی توسط خیرین، ضرورت فرهنگ سازی امور خیریه با توجه به چالش های کلی نظام سلامت نظیر ناکافی بودن منابع هزینه های رو به تزاید بهداشتی درمانی، و بهره گیری از ظرفیت سازمان های مردم نهاد در امور سلامت اهمیت بسیاری دارد.
در این راستا و برای نخستین بار در دولت یازدهم دفتر امور مشارکتهای اجتماعی، سازمان های مردم نهاد و خیریههای حوزه سلامت در وزارت بهداشت تشکیل شد که رسالت این دفتر احیای ماده 10 قانون تشکیل وزارت بهداشت که سالها مغفول مانده بود و همچنین تسریع در اجرایی کردن سیاست های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری است.
بنابراین ضروری است که در حوزه وقف و امور خیر مشارکتی، مدیریت جهادی صورت بگیرد تا با اطلاع رسانی مطلوب در این زمینه بتوانیم شاهد هدایت تاثیر فردی و اجتماعی آن در بخشهای مختلف جامعه بخصوص رفع معضلات موجود در حوزه سلامت باشیم.
* سید محمد هادی ایازی
قائم مقام وزیر بهداشت