وزیر امور خارجه با بیان این که تحریم های جدید شرایط را برای رسیدن به توافق دشوار می کند، گفت: اگر از خویشتنداری جمهوری اسلامی ایران سوء استفاده شود، در زمان مناسب به آن پاسخ خواهیم داد.
محمد جواد ظریف روز یکشنبه در دیدار با ارکی تیومیویا، وزیر امور خارجه فنلاند که شامگاه گذشته به تهران سفر کرده است، افزود: این اقدام آمریکا در تحریم های جدید با روح توافق ژنو و توافقات در تضاد است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران اگر ضروری بداند به این اقدام پاسخ می دهد.
رییس دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره واکنش های ایران در برابر این تحریم ها تاکید کرد: تحریم های آمریکا برای راضی کردن گروه های فشاری است که با هر توافقی مخالف هستند.
ظریف ادامه داد: طرف آمریکایی با توسل به برخی ملاحظات فنی و ریزه کاری ها، تلاش می کند اقدامات خود را توجیه کند، اگر قرار باشد از این شیوه ها استفاده کنند ایران هم می تواند با توسل به برخی ریزه کاری های فنی از توافق ژنو اقداماتی انجام دهد که خوشایند طرف مقابل نباشد.
وی تصریح کرد: ما نیازی به برطرف کردن نگرانی افرادی که خواهان توافق هستند، نداریم. جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظرات رهبر معظم انقلاب در مذاکرات جدی است.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: اگرچه دیدگاه های مختلفی وجود دارد اما ما گروه فشاری نداریم که نخواهند به راه حل برسیم یا به دنبال دامن زدن به آشوب های منطقه ای باشند.
ظریف افزود: مردم ایران به دنبال راه حل هستند، جامعه ایران به دنبال درگیری و سلاح های هسته ای نیست اما می توانیم اقداماتی انجام دهیم که خوشایند طرف مقابل نباشد.
وی همچنین اظهارداشت: ما تاکنون خویشتنداری کرده ایم اما اگر از این خویشتنداری سوء استفاده شود، در زمان مناسب به آن پاسخ خواهیم داد.
آمریکایی ها تصور می کنند با فشار می توانند خواسته خود را پیش ببرند
وزیر امور خارجه همچنین گفت: متاسفانه گرایشی در میان دولتمردان آمریکایی وجود دارد که تصور می کنند با فشار می توانند خواسته خود را پیش ببرند.
ظریف افزود: ما از ابتدا گفته ایم که این روش خطرناک و غیرسازنده است و حداقل با روح توافق ژنو و تعهدات آمریکا در این توافق مغایر است.
وی با بیان این که این اقدامات فضا را برای رسیدن به راه حل دشوار می کند، گفت: حتما ایالات متحده آمریکا مسوولیت اقداماتی که انجام می دهد را به عهده خواهد گرفت. ایران هم اگر ضرورت بداند اقدام متقابل انجام خواهد داد.
رییس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ما تعهد دادیم مذاکرات به نتیجه برسد، ما به دنیا نشان دادیم که به دنبال رسیدن به راه حل هستیم اما به نظر می رسد آنها به دنبال روشی برای بر هم زدن مذاکرات هستند.
ظریف تاکید کرد: آنها از این روش نفعی نمی برند و امید به آینده بهتر نخواهند داشت.
وی در پاسخ به سوال دیگری درمورد اقدام متقابل ایران توضیح داد: تحریم های آمریکا بیشتر برای راضی کردن گروه های فشاری است که با هر توافقی مخالف هستند بنابراین با روح توافق در تضاد است.
وی افزود: آنها با توسل به برخی ملاحظات فنی تلاش می کنند اقدامات خود را توجیه کنند اگر قرار به استفاده از ریزه کاری های فنی باشد ما نیز می توانیم اقداماتی انجام دهیم که خوشایند طرف مقابل نباشد.
وی تصریح کرد: البته ما نیازی به این کار نداریم و قرار نیست نگرانی افرادی که خواهان توافق نیستند را برطرف کنیم.
روابط با عربستان برای ایران اهمیت دارد
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره سفر «حسین امیر عبداللهیان» معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه به عربستان گفت: ایران همواره علاقه مند به حُسن همجواری با کشورهای همسایه است و با توجه به این که عربستان نقش مهم و بااهمیتی در منطقه و همچنین نفوذ گسترده ای در جهان اسلام دارد، روابط با این کشور برای ما اهمیت دارد.
وی از علاقه مندی خود به گفت و گو با سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان خبر داد و اظهار امیدواری کرد: در اولین فرصت امکان این دیدار فراهم شود که می توانند در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل باشد.
رییس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ایران و عربستان منافع و خطرات مشترکی دارند که باید به صورت نیروی واحد در برابر آن عمل کنند.
وزیر امور خارجه با یادآوری سفر معاونش به عربستان و دیدار با وزیر امور خارجه این کشور گفت: در دیدار با آقای سعود الفیصل گفت و گو های مثبت با نگرش به آینده انجام شده است و امیدواریم این گفت وگو ها زمینه را برای همکاری و همفکری عربستان فراهم کند.
ظریف با بیان این که دو کشور منافع مشترک زیاد و همچنین خطرات مشترک فراوانی هم دارند، اضافه کرد: مهمترین این خطرات، افراط، خشونت و ترور در جهان اسلام است که منافع همه کشورهای منطقه و ایران و عربستان به عنوان دو کشور مهم را تهدید می کند.
وی از آمادگی خود برای سفر به عربستان خبر داد و افزود: همچنین از سفر وزیر امور خارجه عربستان به تهران نیز استقبال می کنم.
وزیر امور خارجه گفت: با توجه به سوابق آقای فیصل، ایشان می توانند نقش بسیار مهمی در ساختن آینده بهتر در تعاملات دو کشور ایفا کنند.
افراط و خشونت در منطقه محدود به منطقه نخواهد بود
ظریف همچنین در این نشست خبری ضمن ابراز خرسندی از حضور وزیر خارجه فنلاند در تهران، روابط دو کشور را نزدیک و با سابقه یک قرن توصیف کرد و افزود: در طول سال های گذشته، گفت و گو های مثبت و خوبی بین دو کشور صورت گرفت و روابط اقتصادی خوبی بین ایران و فنلاند برقرار شد.
وی افزود: علاوه بر این روابط فرهنگی و پارلمانی دو کشور نیز قابل توجه بوده است که در طول سال گذشته این روابط توسعه یافته است.
رییس دستگاه دیپلماسی به ملاقات های سیاسی مسوولان دو کشور در طی یک سال اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: در دیدار امروز مسایل دو جانبه، گسترش همکاری های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و پارلمانی و بخش خصوصی گفت گو شد.
ظریف، گفت و گو درباره مسایل منطقه ای را از دیگر موضوعات مورد بحث با همتای فنلاندی خود عنوان کرد و گفت: خطر افراط، خشونت و تروریسم در این منطقه محدود به هیچ گروه و کشوری نخواهد بود و همه کشورهای خارج از منطقه را فرامی گیرد و می تواند جوامع مختلف از آسیا تا آمریکا را تهدید کند.
وی ادامه داد: در موضوع هسته ای روش رسیدن به راه حل قابل قبول برای همه طرف ها و ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه از دیگر محورهای امروز گفت گو با همتای فنلاندی بود.
وزیر امور خارجه با بیان این که نیازمند راه حل مشترک برای برخورد با معضلات جهانی هستیم، گفت: معتقدم در شرایط کنونی عرصه بین المللی ضرورت این گفت وگوها و تبادل نظرها بیش از هر زمان دیگری باید مورد توجه قرار گیرد.
وزیر امور خارجه در بخشی از این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار فنلاندی مبنی بر این که چه توافقی مورد نظر ایران خواهد بود، اظهار داشت: ما متعهد به برنامه اقدام مشترک هستیم و این برنامه به دنبال یک راه حل جامع است که اثبات کند از یک سو برنامه هسته ای ایران صلح آمیز باقی می ماند و از سوی دیگر تمام تحریم ها علیه ایران را برای همیشه لغو می شود.
وی اضافه کرد: این دو هدف راهنمای ما است و از افراد و کشورها می خواهیم خطوط قرمز یا ارقام خودسرانه را از این مذاکرات بردارند.
رییس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ایران همیشه دنبال صلح بوده است و هیچ قصدی برای تولید سلاح ندارد و آن را برای امنیت خود مخرب می داند. رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و رییس جمهوری نیز این سیاست را اعلام کرده اند.
ظریف یادآور شد: از این رو ما برای اثبات فعالیت های صلح آمیز هسته ای خود با اقدامات شفاف ساز مشکلی نداریم، اما از افراد می خواهیم در پی مذاکرات موضع گیری های خودسرانه نگیرند.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فنلاندی مبنی بر این که دولت ایران برای برداشتن کنترل از اینترنت چه برنامه ای دارد، توضیح داد: ایران یک جامعه کثرت گرا است و دیدگاه های مختلفی در آن رواج دارد. از سوی دیگر از دولت ایران به عنوان یک دولت دموکرات می خواهند به همه نگرانی های مردم پاسخ دهد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ممکن است دیدگاه های مختلفی درباره شبکه های اجتماعی و دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد.
ظریف گفت: دولت مسوولیت دارد در دسترسی نسل جوان به اینترنت محیط امنی را فراهم کند.
وزیر امور خارجه فنلاند شب گذشته برای دیدار با مقامات ایرانی وارد تهران شد.