حفاظت از یوز یک مساله جهانی است و باید از سطح جوامع محلی تا عالی ترین سطح ملی و بین المللی برای آن برنامه داشته باشیم که این نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و کارآمد است.
مراسم نکوداشت محیط بانان برجسته و فعالان پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با عنوان نگهبانان طبیعت، نگهداران تنوع زیستی پیش از ظهر امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست(پام)، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مطالعات و طرح های مدیریت مناطق حفاظت شده با سازوکار استانی و مسوولیت استاندار به زودی در سراسر کشور آغاز می شود.
معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم نکوداشت محیط بانان برجسته و فعالان پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با عنوان نگهبانان طبیعت، نگهداران تنوع زیستی که پیش از ظهر امروز در سالن همایش های بین المللی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با بیان اینکه برای حفاظت از تنوع زیستی کشور باید مشارکت مردم و جوامع محلی بها داده شود، گفت: برای حفاظت مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست می بایست جوامع محلی مشارکت فعالی داشته باشند.
وی به روز ملی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی اشاره کرد و گفت: حفاظت از یوز یک مساله جهانی است و باید از سطح جوامع محلی تا عالی ترین سطح ملی و بین المللی برای آن برنامه داشته باشیم که این نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و کارآمد است.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه استفاده از تجهیزات مدرن ، توانمند سازی و آموزش محیط بانان و رفع مشکلات معیشتی آنان در دست اقدام است، گفت: اجرای مطالعات و طرح های مدیریتی مناطق حفاظت شده در استان کرمان آغاز شده است .
وی ادامه داد : مسئولیت اجرای طرح های مدیریتی مناطق حفاظت شده را استانداران و مسئولیت اجرایی آن بر عهده مدیران استانی است.
به گفته ابتکار ، مطالعات طرح های مدیریتی مناطق حفاظت شده دقیقاً به ما می گوید چگونه منطقه ای را مدیریت کنیم و از گونه های در معرض تهدید حفاظت و مردم و جوامع محلی می توانند مشارکت کنند.
ابتکار تاکید کرد: این کار با همکاری جوامع محلی، سازمان های مردم نهاد، دانشگاهیان و مجامع بین المللی امکان پذیر می شود، باید تلاش کنیم این حرکت را با تمام توان پیش ببریم تا به نتیجه مطلوب که همان حفاظت از محیط زیست کشور است دست یابیم.
معاون رییس جمهوری اظهار کرد: قطعا اجرای صحیح این مطالعات علاوه بر اینکه مانع آسیب رسیدن به گونه های در خطر انقراض مانند یوزپلنگ می شود، می تواند مانع از بین رفتن تنوع زیستی کشور مانند تالاب ها، رودخانه ها، دریاچه ها، گیاهان و حیوانات شود.
وی گفت: البته با تهدیدات جهانی مانند گرم شدن زمین نیز مواجه هستیم که نیازمند همکاری بین المللی است.
ابتکار در ادامه به جایگاه محیط بانان در کشور اشاره کرد و گفت: جایگاه محیط بانان در کشور به عنوان خط مقدم در دفاع از گونه های زیستی بسیار حائز اهمیت است؛ این جایگاه باید بازشناسی و تقویت شود تا با توان بیشتری به خدمت ادامه دهد.
وی گفت: مناطق حفاظت شده ایران بسیار غنی است که می توان آنها را به عنوان ذخیره گاه های آسیایی و حتی جهانی مطرح کرد.
وی به حضور رییس سازمان مدیریت بحران کشور در این مراسم اشاره کرد و گفت: همکاری دو سازمان حفاظت محیط زیست و مدیریت بحران بسیار حائز اهمیت است.
وی گفت: در پی مخاطرات زیست محیطی روز افزون به ویژه آتش سوزی جنگل ها (پارک ملی گلستان) همه را نگران کرده است از این رو همکاری دو سازمان باید جدی گرفته شود.
ابتکار در بخش دیگری از سخنانش گفت:رییس جمهوری روز گذشته هفت نفر منتخب ملی را در هفته دولت مورد تقدیر قرار داد که یکی از آنها محیط بان سازمان حفاظت محیط زیست در تالاب شادگان است که چندی پیش توسط شکارچیان غیرمجاز 86 ساچمه در بدنش جای گرفت.
هنوز برای نجات یوزپلنگ آسیایی دیر نشده است
این گزارش می افزاید، گری لوئیس هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد و نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد در این مراسم با اشاره به آسیب های وارده به زیستگاه ها و گونه ها در سراسر دنیا گفت: این مسئله برای تمام زمین صدق می کند و یوزپلنگ آسیایی نیز از آن مستثنی نیست.
وی با تاکید بر اینکه هنوز برای نجات یوزپلنگ آسیایی دیر نشده است، گفت: درست است که فشار مدرنیزاسیون و نوشدن، تعدی انسانی، جاده ها و شهرک ها و افزون بر همه اینها ، شلیک های مرگبار به سوی یوزپلنگ آسیایی و نیز طعمه های آن از سوی شکارچیان غیر قانونی سبب شده تا شمار این موجودات بی همتا به کم تر از یک درصد کاهش بیابد.
وی با بیان اینکه بر این باور هستیم که کاهش این موجودات زیبا و بی همتا حتی می تواند متوقف شده باشد، گفت: هم اکنون احتمال آن می رود که شمار آنان دوباره رو به افزایش باشد.
به گفته گری لوییس بخشی از دلیل معکوس شدن این شرایط در آگاهی همه ما نسبت به ضرورت نجات یوزپلنگ آسیایی نهفته است.
لوییس دلیل اصلی این بهبودی در معکوس شدن روند کاهش شمار این موجود ساده دانست و گفت: از آن روست که شمار بسیار کوچکی از افراد در جامعه ما، شب و روز به جان می کوشند که یوزپلنگ آسیایی را از گزند ها مصون بدارند.
وی ادامه داد: برخی مانند دانشگاهیان و شرکای کاری ما این کار را از راه نوشتن انجام می دهند، برخی دیگر مانند دوستان ما در جامعه سازمان های مردم نهاد با گفتارشان چنین می کنند، برخی دیگر مانند حامیان تجاری ما منابعی در اختیار مان می گذارند که با بهره از آنها رخداد های آگاهی افزا مانند مراسم امروز در اینجا را برگزار می کنیم.
هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد و نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد به اقدامات محیط بانان در ایران اشاره کرد و آنان را قهرمانان جهان خواند که با فعالیت هایشان تنوع زیستی به طور مستقیم حفاظت شده و از راه آن به سوی آینده پایدار هموار می گردد.