یادداشت تفاهم سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ، تجاری ، فنی ، علمی و فرهنگی ایران و قزاقستان پس از دو روز بررسی کارشناسی امروز با توافق در حوزه های بانکی، حمل نقل، سرمایه گذاری و صنعت و معدن و دیگر موارد به امضای دو طرف رسید.
یادداشت تفاهم سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ، تجاری ، فنی ، علمی و فرهنگی ایران و قزاقستان پس از دو روز بررسی کارشناسی امروز با توافق در حوزه های بانکی، حمل نقل، سرمایه گذاری و صنعت و معدن و دیگر موارد به امضای دو طرف رسید.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت راه وشهرسازی، مراسم اختتامیه و امضای یادداشت تفاهم سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و قزاقستان امروز با حضور عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی کشورمان و آسیکشیف وزیر سرمایه گذاری و توسعه جمهوری قزاقستان در ساختمان شهید دادمان برگزار شد.
در یادداشت تفاهم سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک با توجه به ظرفیت شرکت های قزاقستانی در تأمین مالی پروژه های نفت و گاز ، طرف قزاقی تمایل خود را برای سرمایه گذاری و مشارکت در طرح های صنعتی کشور جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد.
در این اجلاس مقرر شد شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) و آژانس ملی سرمایهگذاری قزاقستان (Kaznex) پیرو مذاکرات پیشین در زمینههای مختلف سرمایهگذاری، بررسی امکان اجرای پروژههای سرمایهگذاری مشترک در احداث کارخانه سیمان و دارویی در خاک قزاقستان و کارخانه اوره- آمونیاک در خاک ایران و قزاقستان، سرمایهگذاری مشترک در صنایع معدنی، تولید کاشی و سرامیک، همکاری مشترک در اجرا و مدرنیزه کردن بندر اکتائو و توسعه گردشگری سلامت و ایجاد دو شرکت مشترک تجاری جهت تسهیل مبادلات تجاری را مورد توجه قرار دهند.
همچنین در متن یادداشت تفاهم طرف ایرانی آمادگی خود را برای مشارکت شرکتهای توانمند خدمات فنی و مهندسی ایران در برگزاری پاویون در نمایشگاه اکسپو 2017 اعلام کرد.
طرفین پس از بررسی روابط تجاری بین دو کشور تصریح کردند سطح کنونی همکاریها، متناسب با امکانات بالقوه ایران و قزاقستان نمیباشد، بنابراین بر لزوم توسعه همکاریها به منظور فعال سازی همکاری و افزایش سطح آن تاکید کردند و اتخاذ تدابیر تکمیلی و استفاده از امکانات موجود برای بهبود گردش کالا را ضروری دانستند.
همچنین طرف ها از ابتکارات و علاقه متقابل دو طرف در تشویق سرمایهگذاری بخش خصوصی برای مشارکت در پروژههای اقتصادی نظیر نفت، گاز و پتروشیمی، صنعت و استخراج معدن، کشاورزی و گردشگری، حمایت کردند
شرکت سرمایه گذاری خارجی ایران (IFIC) برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی برای کشت غلات و احداث تأسیسات جانبی از قبیل سیلو و همچنین سرمایه گذاری در بخش لجستیک قزاقستان اعلام آمادگی کرد.
در سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و قزاقستان دو طرف توافق کردند از طریق برگزاری همایش های معرفی فرصت های سرمایه گذاری نسبت به اعزام و پذیرش هیاتهای سرمایهگذاری، تبادل قوانین و مقررات سرمایهگذاری نسبت به توسعه همکاریهای دوجانبه کنند و به منظور توسعه آتی مناسبات تجاری در سال 2015 چهارمین جلسه کارگروه ایران و قزاقستان درخصوص همکاریهای بازرگانی- اقتصادی در شهر تهران برگزار شود.
ایران و قزاقستان در سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک در زمینه حمل و نقل جاده ای متن پیشنهادی موافقتنامه جدید حمل ونقل بین المللی جاده ای کالا و مسافر را تهیه کردند تا در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به قزاقستان بین مقامات ذی صلاح دو کشور امضا شود.
در این اجلاس طرف ایرانی پیشنهاد کرد قزاقستان به موافقتنامه عشق آباد ملحق شود و طرف قزاقی آمادگی خود را برای الحاق به موافقتنامه منعقده بین جمهوری اسلامی ایران ، ازبکستان ، ترکمنستان و عمان به تاریخ 25 آوریل 2011 در شهر عشق آباد اعلام کرد.
همچنین دوطرف علاقه مندی خود برای تبادل تجربیات و دانش فناوریهای نوین در زمینه های نگهداری راه، سیستم های حمل و نقل هوشمند و مراکز مدیریت راه ها اعلام کرد.
در زمینه حمل و نقل ریلی دو طرف موافقت کردند که به منظور افزایش حجم حمل و نقل بین دو کشور، از جمله افزایش حجم ترانزیت در قلمروی آنها و نیز با توجه به افتتاح خط جدید ریلی اوزن- برکت- اینچه برون، گروه کاری را برای تدوین تعرفه های رقابتی و تبادل اطلاعات به منظور پیش بینی برنامه حمل بار ایجاد کنند.
در بخش حمل و نقل دریایی طرف ایرانی اعلام کرد که بنادر شمالی ایران مجهز به تجهیزات تخلیه و بارگیری کالاهای کانتینری و سایر کالاها هستند. طرف قزاق نیز به نوبه خود اقدامات لازم را برای تجهیز بندر آکتائو به تجهیزات تخلیه و بارگیری و سرویس دهی کشتیهای کانتینری شامل کانتینرهای یخچالی اعلام کرد.
ایران در سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک آمادگی خود را برای پذیرش بارهای ترانزیتی چین از طریق بنادر ایران اعلام کرد و طرف قزاق موافقت کرد که امکان حمل کالاهای ترانزیتی چین از طریق بندر آکتائو به سمت بنادر شمالی ایران را بررسی و نتیجه را اعلام کند.
همچنین دوطرف موافقت کردند که گروه کاری را طی مدت 3 ماه برای حل و فصل تعرفه و تمام مسائل حوزه حمل ونقل تشکیل دهند.
بنابر این گزارش در این اجلاس مشترک انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران (ICCA) آمادگی خود را جهت معرفی شرکتهای توانمند و ذیصلاح ایرانی برای مشارکت در اجرای طرح های عمرانی کشور قزاقستان و تشکیل شرکتهای مشترک با شرکت های قزاقی، اعلام کرد
در سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و قزاقستان دو طرف موافقت کردند که در زمینه های علمی، تحقیقاتی (تحقیقات کشاورزی) در بخشهای بیوتکنولوژی ، برگزاری سمینار و تبادل هیئت های کشاورزی ، مهندسی ژنتیک ، سوختهای زیستی و فعالیتهای مشترک در زمینه فیزیولوژی گیاهی با توجه به تنش های وارده به محصولات گیاهی همکاری کنند.
همچنین دو طرف بر روی همکاری رادیو و تلویزیونی در حوزههای مبادله فیلم و سریال و همکاریهای فنی و آموزشی میان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و رادیو و تلویزیون دولتی قزاقستان توافق کردند.
دو طرف درخصوص برگزاری چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای تجاری اقتصادی ، علمی ، فنی و فرهنگی در شهر آستانه در نیمه دوم سال 2015 توافق کردند.
سیزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ، تجاری ، فنی ، علمی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قزاقستان 9 تا10 شهریورماه 93 در تهران برگزار شد.