وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به صرفه جویی در مصرف آب: باید موضوع آبخیزداری مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد چرا که این عملیات باعث تقویت منابع زیرزمینی و سطح پوشش گیاهی می شود
وزیر جهاد کشاورزی گفت: بحران فعلی در منابع آبی سفره های زیرزمینی در واقع از ناحیه مدیریت ناصحیح این بخش بوده این درحالی است که برخی با هجمه و جوسازی کشاورزان را به مصرف بی رویه آب متهم می کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، محمود حجتی امروز در دومین گردهمایی سراسری مدیران وزارت جهاد کشاورزی در آستانه سال زراعی جدید 93- 94 که با حضور مدیران و کارشناسان کشاورزی در تهران برگزار شد، افزود:
بیلان آبی 290 دشت کشور را منفی عنوان کرد و گفت: معتقدیم با مدیریت صحیح، بکارگیری از تکنولوژی های نوین، فرهنگ سازی و همکاری دستگاه های مختلف می توانیم بیلان دشت های کشور را به حالت تعادل و حتی مثبت برسانیم.
وزیر جهادکشاورزی تاکید کرد: متاسفانه در کشور آب نداریم و ادامه روند مدیریت گذشته منابع آبی کشور در برداشت و استفاده بسیار نگران کننده است.
حجتی با اشاره به ظرفیت تولید گیاهان دارویی در کشور گفت: ما در تولید گیاهان دارویی مزیت های منحصر به فردی داریم و می توانیم جز چند کشور اول تولیدکننده این محصولات باشیم که این امر نیازمند شناسایی ظرفیت های موجود کشور است.
وی تصریح کرد: کشور ما در زمینه برخی محصولات باغی نیز مزیت های مناسبی دارد که امسال با پیگیری و تلاش های معاونت باغداری بخشی از این ویژگی ها احیا شد.
وی افزود: طی یکسال گذشته دولت توجه ویژه ای به بخش کشاورزی داشته و بسترها و منابع اعتباری مناسبی نیز برای این بخش تعریف کرده که تحقق آن اراده و پیگیری مسئولان این وزارتخانه را می طلبد.
وزیر جهادکشاورزی با انتقاد از مصرف منابع آبی کشور برای کشت هندوانه و سایر محصولات آب بر، گفت: با توجه به بحران شدید آب و محدودیت منابع آبی درکشور، تولید محصولاتی چون هندوانه، خیار، سبزی و صیفی و دیگر محصولات آب بر به نفع کشور نیست و باید از افزایش تولید چنین محصولاتی پرهیز کرد زیرا آب موجود کشور برای کشت هندوانه مصرف و با قیمت ارزان صادر می شود.
وی با اشاره به اینکه باید محصولات آب بر مثل هندوانه را به اندازه نیاز داخل تولید کنیم، افزود: در برخی موارد در کشت این محصولات به اندازه ای زیاده روی می شود که بخشی از آن به هدر می رود، بنابراین کشت چنین محصولاتی به مصلحت کشور نخواهد بود. به طور مثال اگر در محصول تولیدی قیمت آب را محاسبه کنیم هزینه تولید بسیار بالا می رود در حالی که ما هزینه آب را صفر محاسبه می کنیم.
وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: آمار مصرف آب خیار تولیدی کشور نشان می دهد که سالانه 700 میلیون مترمکعب آب مصرف شده در حالی که اگر کشت محصول خیار را به گلخانه ها منتقل کنیم مصرف آب به حدود 60 میلیون مترمکعب می رسد و با آب صرفه جویی شده از این ناحیه می توان بیلان منفی آب دشت های کشور را به حد تعادل رساند.
وی افزود: کاهش مصرف آب از طریق کشت تولید محصولات در گلخانه ها نیازمند تأمین تسهیلات برای ساخت گلخانه ها است که این بخش باید از سوی دولت مورد حمایت قرار گیرد.
حجتی ادامه داد: شرایط فعلی کشور از نظر اقلیمی شکننده است به طوری که فرصت های دیروز را از دست داده ایم و باید به فکر امروز و آینده باشیم تا دیگر فرصت ها را از دست ندهیم.
وی اضافه کرد: امسال در بحث مبارزه با سن گندم موفقیت خوبی بدست آوردیم به طوری که در سنوات گذشته هیچ وقت به چنین ضریب پاکی در تولید گندم دست نیافته بودیم.
وزیر جهادکشاورزی با تاکید براینکه تلاش داریم نارسایی های گذشته بخش کشاورزی را از بین ببریم تا دیگر این کمبود تکرار نشود، گفت: مقام معظم رهبری و دولت عنایت خاصی به بخش کشاورزی دارند و در هر فرصتی ایشان تأکید بر حمایت ویژه از بخش کشاورزی داشته اند.
حجتی با اشاره به صرفه جویی در مصرف آب، افزود: باید موضوع آبخیزداری مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد چرا که این عملیات باعث تقویت منابع زیرزمینی و سطح پوشش گیاهی می شود.
وی افزود: با اقدامات صورت گرفته، در مکانیزاسیون بخش کشاورزی کمبودی نداریم و منابع اعتباری مورد نیاز آن موجود است و اگر کمبودی حس می شود به دلیل آن است که به این موضوع نپرداخته ایم.
وزیر جهادکشاورزی افزود: براساس آمار موجود از مراتع کشور، سیاست ما کاهش تولید دام سبک است چرا که مراتع ما توان بیش از این جمعیت دامی را ندارد و باید با همکاری سازمان های مختلف حالت پایداری را در این بخش ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: با استفاده از روش های جدید تولید و اصلاح نژاد دام می توان با یک سوم دام موجود میزان گوشت فعلی را تولید کرد که البته در حال حاضر این موضوع در حد یک ادعا است.
حجتی گفت: با توجه به شرایط فعلی تولید گوشت مرغ در کشور، نیازی به گسترش مرغداری ها و تخصیص منابع ارزان قیمت به این واحدها نیست چرا که اگر هدف از گسترش مرغداری افزایش اشتغال است، شایسته است برای افزایش اشتغال، اعتبارات را به سمت گلخانه ها و یا تجهیز و مکانیزاسیون کشاورزی برد.