وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه متاسفانه 43 درصد تلفات رانندگی مربوط به افراد 21 تا 40 ساله است، اعلام کرد: 45 درصد تلفات رانندگی عابر و موتور سوار هستند که نشان میدهد رعایت قوانین و مقررات تا چه حد می تواند از بروز سوانح جلوگیری کند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه متاسفانه 43 درصد تلفات رانندگی مربوط به افراد 21 تا 40 ساله است، اعلام کرد: 45 درصد تلفات رانندگی عابر و موتور سوار هستند که نشان میدهد رعایت قوانین و مقررات تا چه حد می تواند از بروز سوانح جلوگیری کند.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت راه وشهرسازی، عباس آخوندی که امروز (یکشنبه) در مراسم «یادمان قربانیان سوانح رانندگی» در آسایشگاه کهریزک سخن میگفت با اشاره به اینکه برخی مسائل مهم اجتماعی که شاید در اذهان ما مغفول مانده باشد را می خواهم مطرح کنم، بیان داشت: در حال حاضر ما با پدیده جهان مدرن و صنعتی روبرو هستیم و دنیا به شدت در حال صنعتی شدن است و زندگی ماشینی بر ما غلبه کرده است و این رفاه با رفاهی که به همراه خود داشته، مخاطراتی را هم به همراه دارد.
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: یک میلیون و 300 هزار نفر در سال بر اثر سوانح رانندگی در جهان کشته و 50 میلیون نفر مصدوم میشوند که آمار نشان میدهد هر شش ثانیه در جهان یک نفر جان خود را بر اثر سوانح رانندگی از دست میدهد.
وی با اعلام اینکه از هر 10 نفر کشته تصادفات رانندگی در جهان، 9 نفر مربوط به کشورهای در حال توسعه است، ابراز داشت: کشورهای توسعه یافته در حالی که ماشین بیشتری دارند توانستهاند با نظام درست تا حد امکان از آسیبها دور باشند.
آخوندی گفت: سال گذشته حوادث رانندگی در ایران حدود 18 هزار کشته و 300 هزار مصدوم بر جای گذاشت و متاسفانه 43 درصد تلفات رانندگی مربوط به جوانان 21 تا 40 سال است و از هر 9 نفر کشته، هفت نفر از آنان مرد و درواقع نانآور خانواده هستند.
وی ادامه داد: این نحوه توسعه صنعتی و شهری شدن در ایران و استفاده بدون ملزومات از وسیله نقلیه موجب شده بر اثر سوانح رانندگی چرخه فقر در کشور توسعه یابد؛ لذا توجه به موضوع پیشگیری از سوانح رانندگی باید مورد اهتمام جدی قرار گیرد.
این عضو هیأت دولت با بیان اینکه 45 درصد از کشته شدگان رانندگی، عابران پیاده یا موتورسوار هستند که نشان می دهد رعایت مقررات تا چه حد مهم است. بیان کرد: یک سوم از کشتههای تصادفات، تحصیلات زیر دیپلم دارند که نشان می دهد سواد و آموزش می تواند برای کاهش تلفات موثر باشد.
آخوندی توضیح داد: دو نوع رویکرد در مورد کاهش سوانح می توان داشت؛ نخست اینکه آن را در حد مسألهای اداری تقلیل دهیم و چند دستور العمل اداری صادر و در نهایت به عنوان عملکرد خود گزارش دهیم که این مورد کفایت نمیکند و رویکرد دوم اینکه به عنوان مسألهای اجتماعی و ملی بدون محابا به آن بپردازیم زیرا که 20 میلیون نفر در کشور رانندگی می کنند و در 10 سال اینده تعداد آنها قطعا افزایش مییابد که ما به این نتیجه رسیدهایم که به جای چشم پوشی باید با صدای بلند آن را مطرح کنیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: به جای اینکه گناه را بر گردن دیگری بیندازیم بگوییم مسئولیت هر کسی اعم از دستگاههای اجرایی، معلم، عابر، خودروسوار، مسئولان، خانواده و ... را در زمینه بروز سوانح مشخص کنیم.
وی با تاکید بر اینکه پیشگیری از سوانح جزو مسئولیت اجتماعی است و نمی توان آن را به سطح اداری تقلیل داد، اضافه کرد: باید این موضوع را که سوانح سومین عامل مرگ و میر در کشور است که مطرح کنیم و هیچ دولتمردی به تنهایی نمیتواند مسئولیت سوانح رانندگی را بر عهده بگیرد.
رئیس کمیسیون ایمنی راهها با اشاره به اینکه شعار دهه ایمنی راهها این است که "ما با هم می توانیم زندگیهای زیادی را حفظ کنیم" اظهار داشت: امیدواریم دهه ایمنی امسال آغاز راه باشد و مهم این است که این داستان به فرهنگ ملی در کشور تبدیل شود. و در خانواده باید نسبت به عدم رعایت قوانین تذکر دهیم و همواره به یکدیگر توصیه داشته باشیم.
آخوندی یادآور شد: ایمنی راهها وقتی تامین میشود که سبک زندگی ما تغییر کند و در این زمینه نیاز به ممارست زیاد داریم و پیشگیری از سوانح راه خردمندانه است.
وی افزود: امسال دهه ایمنی راه ها را از مدارس شروع کردیم و در روز 25 آبانماه سال جاری دهه ایمنی راه مسئولیت های ما به پایان رسید اما همواره باید به فکر قربانیان و آسیب دیدگان این پدیده اجتماعی باشیم تا هر یک از ما با توجه به مسئولیت هایی که در این حوزه داریم به یک همدلی و هم افزایی در کاهش تصادفات رانندگی برسیم.
وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه لازم است به موضوع پیشگیری توجه شود، گفت: در این عرصه نباید سانحهدیدگان و معلولان تصادفات رانندگی را فراموش کرد.
رئیس کمیسیون ایمنی راهها ابراز داشت: ما به دنبال مسئولیتهای خود هستیم و باید هر کدام به دنبال تشخیص وعمل به مسئولیت خود باشیم و می توانیم همافزایی خوبی داشته باشیم.
سوانح رانندگی سومین عامل مرگ و میر افراد 15 تا 30 ساله
در ادامه مراسم «یادمان قربانیان سوانح رانندگی» در آسایشگاه خیریه کهریزک سیدحسن هاشمی اظهار داشت: برای ایران بسیار زشت و نامناسب است که تصادفات سومین عامل و در برخی استانها سومین عامل مرگ و میر افراد 15 تا 30 ساله است
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه برای کاهش این آمار، نیاز به فرهنگسازی در میان افراد جامعه داریم، بیان داشت: مسئولان علاقه مند هستند بخش های خوب را از تریبون های عمومی مطرح کنند و بخش های نازیبا که می تواند خطرساز باشد نیز کمتر مطرح می شود.
وی با اشاره به اینکه این فرهنگ رودربایستی ما را بیچاره کرده است؛ بیان داشت: امیدواریم مردم، مجلس و دیگر نهادهای مرتبط، شرایط پیشگیری از وقوع بسیاری از این حوادث را فراهم کنند.
هاشمی با بیان اینکه حوادث رانندگی در بسیاری از کشورها عامل نهم و دهم مرگ ومیر است افزود: در سال های گذشته برای کاهش حوادث رانندگی اقدامات خوبی انجام دادیم، اما همچنان مسیر زیادی را برای کاهش تلفات مرگ ومیر سوانح رانندگی پیش رو داریم.
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: هم اکنون 3000 آمبولانس و 570 بیمارستان داریم که 50 درصد نیاز کشور را تامین میکندو در عین حال هم همدل نیستیم و کارها متفرق انجام میشود.
همه به سهم خود در ایمنی راهها عمل کنند
رئیس کارگروه اجتماعی، آموزش و فرهنگ ایمنی حمل و نقل کمیسیون ایمنی راه ها در ادامه این مراسم با ابراز همدردی خود با بازماندگان و مصدومان سوانح رانندگی در کشورمان ابراز داشت: برای همه آنها صبر و استواری و برای مسئولان همت برای حل مشکل آنها دارم.
سعید معیدفر تاکید کرد: سالانه هزاران نفر براثر سوانح رانندگی کشته می شوند و عده ای نیز از این پدیده اجتماعی آسیب جدی می بینند حال چرا این موضوع مورد غفلت واقع میشود.
مشاور اجتماعی وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: آیا این همه ضایعات برای ما نمی تواند مهم باشد اعضای خانوادههایی که بی سرپرست میشوند و یا سرپرستانی که معلول میشوند دچار چه آسیبهای میشوند؟
وی اعلام کرد:آمارها نشان می دهد اکثر قربانیان سوانح رانندگی از خانوادههای محروم هستند و خانواده هایی که بر اثر سوانح رانندگی از نان آور خود محروم می شوند دچار فقر اجتماعی می شوند.
رئیس کارگروه اجتماعی، آموزش و فرهنگ ایمنی حمل و نقل کمیسیون ایمنی راه ها بیان داشت: این کارگروه دهه ایمنی راهها را با شعار «سهم من از ایمنی راهها؟» معرفی کرد تا همه انسانها سهم خود را برای نجات انسانها انجام دهند.
وی تاکید کرد: برنامهای کوتاه مدت انجام شد اما با تشکیل گروههای متعدد امیدوارم این وضعیت ادامه یابد و همه به مسئولیت خود بیندیشیم که آثار آن بلند مدت خواهد بود.
معید فر تصریح کرد: همه ما در این مساله سهم داریم و به صورت مستمر باید به مسوولیت های بزرگ خود در استقرار ایمنی بیشتر در راه های کشور توجه کنیم.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد: وقتی مشکلات حل میشود که همه یکدل شوند وبه جای اینکه همدیگر را مقصر جلوه دهند سهم خود را در ایمنی راهها ایفا کنند.
همچنین در ادامه این مراسم دبیر جمعیت طرفداران ایمنی راه ها اعلام کرد: در حالی که یک درصد جمعیت جهان در ایران زندگی می کنند اما تعداد تلفات رانندگی در کشورمان به 1٫5 درصد جمعیت جهان رسیده است.
محمد بخارایی توضیح داد: این نشان می دهد که میزان تلفات رانندگی در کشورمان 50 درصد بیش از استانداردهای جهانی است.
وی افزود: با وجود تلاش های انجام شده هم اکنون تعداد کشته شدگان سوانح رانندگی در کشورمان به حدود 18 هزار نفر در سال رسیده است.
معلولان بزرگترین اقلیت دنیا هستند
همچنین در ادامه محبوبه خلوق مسئول کمیسیون فرهنگی ـ اجتماعی اتحادیه جهانی معلولان در سازمان ملل اظهار داشت: یکی از اصلیترین مطالبات انسان موضوع پیشگیری است اما متاسفانه در ایران در بخش پیشگیری خوب عمل نشده است و اغلب به دنبال درمان هستیم، در حالی که هزینههای پیشگیری ارزانتر از درمان است.
وی با بیان اینکه جمعیت معلولان بزرگترین اقلیت دنیا هستند که بیش از یک میلیارد نفر انسان را تشکیل میدهند، بیان کرد: در این عرصه باید در تصمیمگیریها و تصویرسازیها به جمعیت معلولان توجه شود.
مسئول کمیسیون فرهنگی ـ اجتماعی اتحادیه جهانی معلولان در سازمان ملل تصریح کرد: متأسفانه یک لحظه غفلت خودروساز و کاهش استانداردها یک معلولیت دائم ایجاد میکند؛ قانونگذار باید بداند که در وقوع حادثه، همه جوانب بررسی دقیق شود.
خلوق با بیان اینکه در بخش بیمههای توانبخشی برای معلولان باید تلاش بسزایی انجام شود، اظهار داشت: هر روز به تعداد قربانیان سوانح رانندگی افزوده میشود، اما اعتبارات کاهش مییابد، بودجه پیشگیری مورد بیمهری قرار میگیرد و مسئولان دغدغهای برای این امور ندارند.
عضو جمعیت طرفداران ایمنی راهها با بیان اینکه باید کمیته پیگیر با مسئولیت دولتمردان مطالبات قربانیان سوانح رانندگی را پیگیری کند، افزود: چنین برنامهای که امروز در آسایشگاه کهریزک برگزار شد، در 75 کشور دنیا امروز در حال برگزاری است و این نشان از توجه به آسیبدیدگان حوادث رانندگی دارد.
اولویت پیشگیری از سوانح رانندگی در همه خوشههای جمعیتی
بنا بر این گزارش در ادامه این مراسم، رئیس سازمان بهزیستی اظهار داشت: آگاهسازی عمومی و پیشگیری در کاهش سوانح رانندگی بسیار مؤثر است و باید در همه خوشههای جمعیتی جزو اولویتها باشد.
هاشمی یادآور شد: متأسفانه ما در کاهش سوانح رانندگی و پیشگیری از بروز آن خوب عمل نکردهایم و به همین دلیل با افزایش هزینه های درمان مواجه شدهایم.
وی گفت: در سند راهبردی به سمت پیشگیری سوق یافتهایم و معتقدیم پیشگیری قطعاً بهتر از درمان است.
رئیس سازمان بهزیستی اظهار داشت: آگاهسازی و پیشگیری باید منجر به تغییر رفتار شود.
همچنین در ادامه این مراسم، مدیر آسایشگاه کهریزک اظهار داشت: این آسایشگاه ماهانه 36 میلیارد تومان هزینه دارد که 18 درصد آن از طریق بودجه دولتی و 82 درصد از طریق کمکهای مردمی تأمین میشود.
صوفینژاد بیان کرد: هر مددجو ماهانه در این آسایشگاه یک میلیون و 600 هزار تومان هزینه دارد، اما ما به طور متوسط ماهانه حدود 54 هزار تومان از آنها دریافت میکنیم.
مدیر آسایشگاه کهریزک اظهار داشت: هر سال و در روز عید قربان حدود 2 هزار رأس دام قربانی به این آسایشگاه اهداء میشود.
مراسم یادمان قربانیان سوانح رانندگی امروز با حضور وزیر راه و شهرسازی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس سازمان بهزیستی و دیگر مسئولان و 50 نفر از سانحه دیدگان سوانح رانندگی در آسایشگاه خیریه کهریزیک برگزار شد.
سومین یکشنبه نوامبر هر سال روز جهانی یادمان قربانیان سوانح رانندگی است که در ایران با 25 آبانماه مصادف شده است.