وزیر راه و شهرسازی گفت: ایران بعنوان چهارراه شمال، جنوب و شرق و غرب باید با یکپارچه سازی مناطق ساحلی و توسعه بنادر و کاهش هزینه های حمل و نقل در تجارت بین المللی و نقش آفرینی بیشتر در این بخش درآمدهای خود را بیش از پیش افزایش دهد.
عباس آخوندی روز دوشنبه در یازدهمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی، افزود: ایران همواره به دنبال اتصال به اقتصاد و تجارت جهانی است و مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی کشور در این زمینه برای ما اهمیت زیادی دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از خبرنگار اقتصادی ایرنا، وی تصریح کرد: اقتصاد جهانی و جهانی شدن یکی از تجلی های واقعی در حوزه دریاست زیرا در حوزه دریا پیوستگی اقتصاد ایران با تجارت جهانی کاملا لمس می شود.
وی افزود: ملت ایران شایسته بهترین ها است و باید تلاش کنیم با فضای تعامل بین المللی ارتباط ایران را با جهان روانتر و سهل تر کنیم.
وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: علیرغم کارشکنی های رژیم جنگ افروز اسراییل گفت وگوهای ایران با گروه 1+5 ادامه دارد و اراده ملت های جهان و ایران، رهبری و دولت عبور از این شرایط است.
وی با بیان اینکه این شرایط بغرنج را به ملت ایران تحمیل کرده اند، ابراز امیدواری کرد به سمتی حرکت کنیم که هزینه های مبادله با اقتصاد جهانی بیش از پیش کاهش یابد.
آخوندی تاکید کرد: در حوزه هوا و دریا یکپارچگی اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی کاملا ملموس است و برای عبور از این شرایط بغرنج باید خطوط هوایی و شبکه های راه های ریلی، دریایی و جاده ای کشور را توسعه دهیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: امنیت آسمان ایران سبب شده طی چند ماه گذشته پروازهای عبوری از آسمان ایران صد درصد افزایش یابد.
آخوندی افزود: دریا و سواحل ایران بسیار امن هستند و باید تمام سواحل ما در دریای خزر، عمان و خلیج فارس به عنوان امن ترین سواحل برای افزایش کارآیی خود از فناوری های جدید و مدرن و آموزش های لازم برخوردار شوند.
وی گفت: دولت یازدهم همواره به دنبال کاهش هزینه های حمل و نقل دریایی است و در این راستا توسعه چهار برابری بندر چابهار و افزایش عملیات تخلیه و بارگیری آن به سالانه هشت میلیون تن در دستور کار ما قرار دارد.
وی گفت: تمام سواحل جنوبی کشور باید به سواحل دریای خزر، مدیترانه، اروپا، آسیای میانه، چین و تمام کشورهای شمال و شرق و غرب باید به شبکه حمل و نقل بین المللی ما متصل شوند و در این راستا توسعه فاز سوم بندر شهید رجایی، تجهیز فاز دوم آن و توسعه بندر جاسک مورد توجه جدی دولت یازدهم قرار دارد.
وی با اشاره به مزیت های یکپارچه سازی مدیریت مناطق ساحلی، اظهار داشت: بدون شک همکاری تمام نهادها، سازمان ها و وزارتخانه های مرتبط می تواند به توسعه بنادر و استمرار سیستم یکپارچه مدیریت مناطق ساحلی کمک کند و ما همواره به دنبال رفع گلوگاه ها در حوزه دریا، جاده و ریل در این زمینه هستیم.
وی از سرمایه گذاری 350 میلیون دلاری در بندر شهید بهشتی چابهار خبر داد و گفت: با توسعه راه های منتهی به این بندر مراودات تجاری در این منطقه مهم و استراتژیک با کشورهای همسایه افزایش می یابد.
آخوندی تصریح کرد: 107 میلیون دلار برای خرید تجهیزات فاز دوم بندر شهید رجایی و 250 میلیون دلار برای توسعه فاز سوم این بندر نیاز داریم، این در حالی است که طراحی و احداث بندر جاسک در شرق بندرعباس نیز نقش بنادر ایران را در اقتصاد دریایی منطقه بیش از پیش افزایش خواهد داد.
وی افزود: توسعه بنادر و سواحل جنوبی توسط نهادهای مرتبط و سازمان ها در دستور کار شورای عالی معماری و شهرسازی کشور قرار دارد تا با ارایه طرح های مناسب قدرت رقابت پذیری بنادر ایران با دیگر بنادر جهان ارتقا یابد.
وی از کمبود جمعیت در سواحل جنوبی کشور انتقاد کرد و گفت: در حالی که هفتاد درصد جمعیت کشور در 10 شهر بزرگ سکونت دارد سواحل ایران به خصوص جنوب کشور از جمعیت کمتری برخوردار هستند و برای توسعه فعالیت های تجاری و اقتصادی در این مناطق با حضور بخش های خصوصی و دولتی جمعیت زیادی در این مناطق ساکن شوند.
وی گفت: طرح مدیریت یکپارچه سازی مناطق ساحلی نشان از دوراندیشی سازمان بنادر و دریانوردی است و همانطور که سفرهای رییس جمهور و هیات دولت به سواحل جنوبی آغاز شد توسعه سواحل جنوب به عنوان یک امر مهم در دستور کار دولت قرار دارد.
وزیر راه و شهرسازی خواستار عملی شدن مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی کشور شد و تصریح کرد: بدون شک برای عملی شدن این هدف باید تمام شهرداری ها، نهادهای محلی، استانداری ها، دستگاه های اجرایی و وزارتخانه های مرتبط در این زمینه باید با یکدیگر همکاری نزدیکی داشته باشند.
آخوندی اظهار داشت: ترغیب جمعیت برای سکونت در سواحل جنوبی ما را به توسعه دریامحور نزدیک می کند و احداث راه ساحلی از شلمچه به گواتر چابهار در حاشیه دریای عمان امکان ارتباط مستمر میان سواحل جنوب را برقرار می کند.
وی با اشاره به ظرفیت های گردشگری دریایی در کشور یادآور شد: ایران در زمینه گردشگری دریایی، شیلات و ورزش های آبی ظرفیت زیادی دارد و برای افزایش سفرهای دریایی در شمال و جنوب باید احداث ترمینال های دریایی در سواحل کشور مورد توجه قرار گیرد.
یازدهمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی با حضور تمام دست اندرکاران حوزه دریا و سواحل دریایی روزهای سوم تا پنجم آذرماه سال جاری در هتل المپیک تهران برگزار می شود.
بررسی اجرای طرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی به منظور برقراری توازن اقتصادی در سطح ملی، بررسی ارزیابی خطر مدیریت پایش سواحل و بنادر کشور با توجه به مسایل زیست محیطی و تامین امنیت دریانوردی با استفاده از روشهای نوین از اهداف برگزاری این همایش است.