برخی از ستادهای توسعه فناوری راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حوزه اشتغالزا دارند. مثلاً حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) زمینه ای است که ایدههای خوبی مبنی بر اشتغالزایی دارد و ایده ها و طرح ها در آن به بازار نزدیک است. اما برخی فناوری های دیگر در این حوزه هنوز لوکس و دور از دسترس محسوب میشوند. بنابراین باید حوزههای نزدیک به بازار را جدی تر بگیریم و سایر حوزه ها را به این سمت سوق دهیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، در چهل و سومین جلسه شورای هماهنگی دبیران ستادهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تاکید کرد: باید ستادهای سیزده گانه توسعه فناوری راهبردی معاونت علمی، ترویج و آموزش علم و فناوری را در حوزه دانشآموزی جدی بگیرند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در چهل و سومین جلسه شورای هماهنگی دبیران ستادهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری عنوان کرد: از تمام ستادهای توسعه فناوری راهبردی معاونت علمی میخواهم تا مسئله ترویج و آموزش دانش آموزی را جدی بگیرند. طراحیها در پژوهشسراهای آموزشی بسیار مهم است. در ضمن باید از تجهیزات ساخت داخل در آزمایشگاههای پژوهشسراها استفاده شود و در این حوزه نباید واردات داشته باشیم.
وی همچنین عنوان کرد: برخی از ستادهای توسعه فناوری راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حوزه اشتغالزا دارند. مثلاً حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) زمینه ای است که ایدههای خوبی مبنی بر اشتغالزایی دارد و ایده ها و طرح ها در آن به بازار نزدیک است. اما برخی فناوری های دیگر در این حوزه هنوز لوکس و دور از دسترس محسوب میشوند. بنابراین باید حوزههای نزدیک به بازار را جدی تر بگیریم و سایر حوزه ها را به این سمت سوق دهیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری از ستادهای توسعه فناوری راهبردی این معاونت خواست تا برنامههایی عملیاتی و سالانه خود در این حوزه ارائه دهند تا از فروردین ماه سال 94 رخدادهای قابل توجهی در حوزه ترویج و آموزش علم و فناوری در عرصه دانش آموزی شکل گیرد.ر
رییس هیئت امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی، با اشاره به همکاری خوب وزارت آموزش وپرورش دکتر علی اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش ایران را مؤسس پژوهش سراهای علمی ایران عنوان کرد و گفت: ایده توسعه پژوهشسراها توسط ایشان پیگیری شده است. تاکنون هم پژوهش سراها در این حوزه همکاری خوبی با معاونت علمی داشته اند و وقتی به این مکان ها قدم میگذاریم، شور و نشاط و انگیزه را در آن شاهد هستیم که می شود از دیدن این همه کوشش و تلاش نوجوانان کشور لذت برد.
پژوهشسراهای کشور قابلیت اشتراک با دیگر کشورهای جهان را دارند
علی زرافشان معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش نیز در این جلسه بیان کرد: در طول سالهای گذشته در رابطه با آموزش دانش آموزی فعالیتهای خوبی انجام دادهایم.
وی با تاکید بر لزوم تمرکز در مسائل دقیق پژوهشی ابراز کرد: در صدد هستیم تا فراتر از آنچه که در کتابهای درسی آمده است به دانش آموزان بیاموزانیم. از جمله این اهداف ایجاد توسعه، تقویت و توسعه جامعه با کمک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش راهکار رسیدن به چنین اهدافی را ایجاد شبکه ای از محیطهای یادگیری مانند پژوهش سراها برای دانش آموزان عنوان و تاکید کرد: فضایی که با حضور دکتر ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و دیگر مسئولین این معاونت، در پژوهش سراها ایجاد شد، موجب ایجاد شور و نشاط علمی در تمامی استانها شده است.
زرافشان با بیان اینکه معتقد هستیم با توسعه دسترسی دانش آموزان به دانش، ظرفیت بزرگی وجود دارد که میتواند سطح علمی کشور را بالا ببرد، افزود: از جمله این تحولات جشنواره جابربن حیان است که در زمینه دانش آموزی برگزار میشود. همچنین تحولات علمی در بین دانش آموزان دوره ابتدایی ایجاد شده است.
وی با تاکید بر این که برخی از دستاوردهایی که ایران به دست میآید قابلیت ارائه به دیگر نقاط جهان هستند. پژوهش سراها و حوزه نانو را از این نمونه خواند.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با اشاره به عدم توانایی تجاری سازی محققان گفت: ما علاوه بر تمامی حمایتها که از پژوهشگران میشود، نیاز داریم در زمینه معنوی حمایت بیشتری از آنها شود. چرا که بیشتر پژوهشگران و محققین در حوزه تجاری سازی دچار مشکل هستند و نمی توانند محصول خود را به ثمر برسانند.
پژوهشسراهای علمی به جریان سازی نیاز دارند
همچنین دکتر مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این نشست با تاکید بر لزوم جریان سازی آموزش علم و فناوری در عرصه دانش آموزی اظهار کرد: باید ابتدا به این سؤال والدین که چرا باید فرزندانمان را به پژوهش سراها ببریم پاسخ داد. برای مثال در زمینه کلاسهای کنکور، رسانه تبلیغی نمیکند و حتی منع می کند، اما اقتصاد این حوزه از اقتصاد کل آموزش و پرورش بیشتر است.
وی ادامه داد: باید خروجی پژوهشگاهها و مزیت نسبی آن را برای خانوادهها توضیح داد. این حوزه نه امکانات میخواهد و نه پول، بلکه نیازمند یک جریان سازی مناسب است.
قانعی در توضیح بحث اقتصادی این حوزه گفت: هر جریانی که مبتنی بر دولت باشد، به مرور تحلیل رفته و نابود میشود. اما هر جریانی که به مردم وصل شد، رشد میکند. پس ما باید این مهم را به جریان مردمی وصل کنیم.
اقدامات آموزشی دانش آموزی ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی
در بخش دیگری از این نشست، توسط مسوولان ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی، گزارشی از فعالیت های حوزه ترویج دانش آموزی ارائه شد.
براساس این گزارش، در بخش ترویج، 70 فعالیت در ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی انجام میشود که تعدادی از آنها مرتبط با حوزه آموزش دانش آموزی است. اهداف ترویج آموزش دانش آموزی را آشناسازی دانش آموزان با فناوری نانو، ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای تحصیل و پژوهش در فناوری نانو و همچنین پایدارسازی جریان تربیت نیروی انسان در زمینه فعالیت فناوری نانو است.
از سال 83 فعالیتهای آموزشی به طور جدی آغاز و سایت باشگاه نانو تأسیس شد. از سال 86 فعالیتهای ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی، از آموزش فراتر رفت و با ارتباط با آموزش و پرورش جدی تر شد. سال 89، سال آغاز برگزاری المپیادهای نانو بود که با این اقدام استعداد یابی در بخش دانش آموزی صورت گرفت. از سال 91 ارتقا مباحث نانو از مرحله تئوری فراتر رفت و آزمایشگاههای دانش آموزی و فعالیت پژوهشهای علمی آغاز شد.