وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس رویکرد دولت تدبیر و امید در نهادینه کردن اصل کرامت انسانها، با تشکیل شورایی متشکل از اساتید و کارشناسان خبره در هفت رشته به شناسایی فعالان قرآنی مبادرت ورزید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد سلامی پیش از ظهر امروز در بیست و یکمین آیین تجلیل از خادمان قرآنی در تالار وحدت تهران با بیان این مطلب گفت: شورای مذکور با تشکیل جلسات متعدد و بررسی شاخصهای لازم و در نظر گرفتن اولویتهای تخصصی، علمی، هنری و اخلاقی از میان دهها فعال قرآنی که هرکدام از آنها شایستگیهای لازم را برای عنوان ارزشمند خادم قرآن داشتند سیزده نفر را که از اولویت بیشتری برخوردار بودند به عنوان منتخبان بیست و سومین دوره همایش تکریم خادمان قرآنی معرفی کرد که در این جلسه از خدمات و تلاشهای خالصانه آنها به ساحت قرآن قدردانی شد.
وی افزود: سپاس بیکران خداوند بیهمتا را که بار دیگر توفیق داد تا در نظام جمهوری اسلامی ـ که اساس آن بر مبانیِ قرآنی استوار است ـ در نشستی نورانی به تجلیل و تکریم از خادمانِ قرآن کریم بپردازیم و به عنوان خدمتگزاران این نظام مقدس برای توسعه ارزشها و نشرِ معارف الهی و ترغیبِ نسل جوان به بهرهگیری از جمال و جلال این معجزة ماندگار و جلوة پروردگار، انجام وظیفه کنیم.
جنتی ادامه داد: به باور کسانی که به وحیانی بودنِ این کتاب اعتقاد دارند «قرآن رساترین بیان است و از نظر موسیقی و لفظ، وزنش نه وزن شعر است و نه نثر، بلکه هر دو و برتر از هر دو است، در حدّی که در توان غیرخدا نیست، وزن و لفظ آن به گونهای با معنا تناسب و انسجام دارد که گویی معنایش در آن تجسم یافته است.
وی گفت: الفاظ به گونهای انتخاب شدهاند و به کار رفتهاند که هر انسانی را تحت تأثیر قرار میدهد. به قول استاد شهید آیتالله مرتضی مطهری: «هندسة الفاظ در قرآن بینظیر است، نه کسی میتواند یک کلمه از قرآن را پس و پیش کند بدون آنکه به زیباییهای آن لطمه وارد سازد و نه آنکه کسی توانسته مانند آن را بسازد.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: در طول تاریخِ اسلام حتی دشمنان نیز زبان به ستایش آن گشوده و هر یک به صورتی از فصاحت و بلاغت فوقالعاده قرآن سخن گفتهاند و به عجز و ناتوانی خود و دیگران در مقابل آن اقرار کردهاند. ولید بن مغیره، ادیبِ مشهورِ عرب و از دشمنان اسلام، پس از شنیدن آیات قرآن میگوید: «به خدا سوگند از محمد(ص) سخنی شنیدم که هرگز شبیه سخن انس و جن نبود. شاخسارش پرثمر و ریشهاش پر برکت، بر هر سخنی برتری مییابد و هیچ سخنی از آن برتر نخواهد بود.»
وی افزود: حقیقت این است که فصاحت و بلاغتِ قرآنِ کریم همة سخنپردازان و ادیبان را عاجز کرده است. قرآن برای خود آهنگی خاص دارد که در دل و جانِ شنوندگان نفوذ میکند. این خوشآهنگی و قوّتِ کلام حتی برای کسانی که زبان عربی نیز نمیدانند، در مقایسه با سایر عبارات عربی، قابل درک است. نه تنها مشرکانِ زمان پیامبر نتوانستند در فصاحت و بلاغت بر قرآن غلبه کنند، بلکه بعد از آن نیز کسی پیدا نشد که زیباتر از قرآن سخنی بگوید و بنویسد.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید ادامه داد: امروز نیز چون گذشته، دشمنان اسلام میکوشند عقاید مردم و بهویژه جوانان را در همة کشورهای اسلامی سست کنند و در نوشتن کتاب و تولید فیلمهایی که اسلام را غیرمنطقی و عامل عقبماندگی جلوه دهد سرمایهگذاری میکنند. آنها اگر میتوانستند کتابی همچون قرآن به وجود آورند قطعاً همین کار را هم میکردند.
وی گفت: با چنین ویژگیهای بارز و معجزهگون، امروز فرصتی تاریخی و استثنایی است برای اینکه قرآن، قدرت و چیرگی خود را برای هدایت فکر و عمل انسانها نشان دهد. مسیر چنین رویکردی از رهگذر تعلیم و ترویجِ فراگیرِ قرآن، آموزهها و هنرهای نهفته در آن و معارف اهل بیت(ع)هموار میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اینها گوشه ای از اعجاز لفظی قرآن بود ولی قرآن از نظر مفهوم به عنوان کتاب هدایت است. انسان را به تدبر و تعقل وامی دارد و در آیات متعدد بر آن تاکید شده است.
وی گفت: باید در آیات این کتاب تدبر کنیم و نتها به تلاوت و حفظ آن اکتفا نکنیم بلکه به فهم و تفسیر و تدبر و در نهایت به عمل آن نیز بندیشیم.
جنتی با بیان اینکه قرآن شفای همه بیماری های روحی، روانی و حتی جسمی است، ادامه داد: باید به این کتاب و عترت پیامبر تمسک کنیم ووقتی به این دو ثقل اکبر وابسته شدیم هیچگاه به گمراهی نخواهیم افتاد.
جنتی افزود: ما بر آنیم در سالی که به ابتکار مقام معظم رهبری «سال همدلی و همزبانی دولت و ملت» نامگذاری شده است همدلی و اتحاد را که برگرفته از آموزه بلند قرآنی «وَاعتَصِمُوا بِحَبلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلا تَفرَّقُوا» است نه فقط در شعار که در عمل جامه تحقق بپوشانیم و با رویکردی همدلانه، همزبانی را تحقق بخشیم.
وی در ادامه گفت: ما برآنیم تا در مسیر اهداف بلند ملت فهیم و با کرامت ایران با گامهای استوار به سوی آرمانهای معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) حرکت و در حد توان در حفظ اقتدار فرهنگی و تقویت همبستگی ملی در سایه آموزههای انسانی قرآن کریم تلاش کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: ما همواره به قرآن و معارف ائمه(ع) نیازمندیم و به این حقیقت اعتقاد راسخ داریم که اتکا و تمسک به این یادگارهایِ ماندگارِ نبوی عامل توفیق و تعالی ما در همه عرصههای فرهنگی است.
وی تصریح کرد: قرآن و احکام آن به راستی اساس اتحاد و همدلی میان همة مسلمانان است و در سالی که مزین به نام همدلی و همزبانی است باید بیش از پیش مبنای همدلی و وحدت قرار گیرد.
جنتی گفت: توسعه و ترویج علوم و معارف قرآنی به عنوان یکی از اساسیترین رسالتهای فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران، مرهون علل و عوامل گوناگونی است که یکی از مهمترین آنها قدرشناسی و تکریم نخبگان، استادان و هنرمندان در رشتههای مختلف علوم و فنون قرآنی و تجلیل از خادمان نشر و ترویج این کتاب آسمانی است.
وی افزود: ما وظیفه داریم از همه امکانات از جمله کتاب، مطبوعات، نشریات، فیلم های مستند و سینماییف هنرهای نمایشی و ... در جهت توسعه فرهنگ قرآنی بهره ببریم و با استفاده از ابزارهای هنری که رساترین وسیله انتقال پیام است، استفاده کنیم.
جنتی ادامه داد: لازم است معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد با همکاری معاونت های هنری، مطبوعاتی، فرهنگی و سازمان سینمایی همه امکاناتی که وزارت ارشاد دارد را در جهت خدمت به فضایل اخلاقی و توسعه فرهنگ قرآنی به کار گیرد.
وی در ادامه بر استفاده از نهادهای مردمی و کمک به اجتماع های مردمی در جهت توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی تاکید کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اینجانب با فروتنی در برابر خادمانِ قرآن کریم، به همة برگزیدگان این رویدادِ قرآنی تبریک میگویم و از برپاکنندگان این محفل معنوی، به ویژه حجتالاسلام و المسلمین حاج آقای حشمتی و همکارانشان در معاونت قرآن و عترت و کارشناسان و اساتید محترمی که در مراحل انتخاب خادمان قرآنی مشارکت داشتند، صمیمانه سپاسگزارم.
وی در پایان گفت: هر که قرآن، او را انیس است خداوند او را جلیس است. با امید به اینکه با قرآن انیس بمانید و به روزگار بپایید.