در چهارمین جشنواره گره زرین از 40 فعال فرش دستباف در رسته های قالیبافی، طراحی، رنگرزی و رفوگری از استان های مختلف کشور تقدیر شد.
40 فعال فرش دستباف در رسته های قالیبافی، طراحی، رنگرزی و رفوگری از استان های مختلف کشور تقدیر شدند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران ، در چهارمین جشنواره گره زرین باهدف ارج نهادن و تکریم فعالان هنر- صنعت فرش دستباف ایران و ارتقای منزلت اجتماعی آنان که عصر پانزدهم اسفند ماه در محل خانه هنرمندان برگزار شد 40 فعال فرش دستباف تقدیر شدند.
رییس مرکز ملی فرش ایران نیز در این آیین گفت : “هنوز پانصد سالی مانده بود به میلاد مسیح که ایرانیان هنرمند و چیرهدست، همچنان که در کشاورزی و ذوب فلزات و سفالگری مهارت اندوخته بودند، در کار بافت نیز به اندازه ای از زبردستی رسیدند که دستبافته ای چون فرش "پازیریک" را آفریدند.
حمید کارگر افزود : بر این باورم که فرش نیز همچون دیگر یادگارهای کهن این سرزمین که تاریخ و تمدن دیرینش را چونان حافظه ای تاریخی همراه خویش ساخته اند، همچون سفالینههای منقوش شوش و سیلک، همچون مفرغهای لرستان، همچون سنگ نوشتههای بیستون و همچون کتابهای تصویری مانی، از نگرشها و گرایشهای پیشینیان ما سخن میگویند و راه ارتباط ما با آنانند. گویی رسانه ای هستند که هماره پیام فرهنگ، تمدن و هنر ما را انتشار میدهند و از پس سدهها و هزارهها همچنان به پیامرسانی سرگرمند.
وی گفت : فرش نه تنها در ازمنه دور که امروز نیز ویژگی رسانه ای دارد و ابزاری برای بیان اندیشه به بینندگان است. طرحها و نقوش، بازی رنگها و سایه روشنها، ترکیببندی و اندازهها، نوع بافت و مواد مصرفی در فرش، نه تنها پیام پیشینیان را به ما میرساند که پیام امروزیان را نیز به باشندگان دیگر سرزمینها و به نسلهای پسین منتقل میکند.
کارگر تصریح کرد : طراح و بافنده در نگارههایی که بر فرش پدید میآورند، انگارههای ذهنی خود را پیاده کرده و خواستهها، ارزشها و آرزوهایشان را ماندگار میسازند. گاه از حکایت حال خویش سخن میگویند، گاه نمادهای اسطوره ای کهن را تکرار میکنند و گاه برداشتی تجریدی از آنچه پیرامون خویش میبینند را ترسیم میکنند.
وی اضافه کرد : فرش نه تنها رسانه ای برای رساندن پیام طراح و بافنده آن که سخنگویی برای فرهنگ، هنر، تمدن، اقتصاد و زیست ایران و ایرانی هم هست و باید این رسانه عهد کهن را بیش از اینها باید واکاوید و بیش از این باید آفرینندگان آن را باز شناخت.
کارگر ادامه داد : بی گمان فرش دستباف ایران نیز به سان دیگر هنرهای این سرزمین هم رسانای پیام ها و اندیشه ها بوده، هم رکن رکین انتقال نمادها و نشانه ها و باورهاست، هم مایه مباهات ما و هم نشانه ای از فرهیختگی ایرانیان که به قوت و قدرت همچون سفیری فعال و نامیرا در عرصه فرهنگ و هنر ایفای نقش کرده است.
کارگر تاکید کرد : اما آفرینندگان این هنر آنچنان که باید قدر ندیده و بر صدر ننشسته اند و در گمنامی روزگار به سر برده و می برند وشکی نیست که بالندگی ملک و ملت در گرو تکریم اینان است که آثارشان در سیر ایام و گذشت روزگار بی بیم زوال باقی می ماند اما خود در گمنامی روزگار می گذرانند.
وی افزود : مرکز ملی فرش ایران برای چهارمین بار بر آن شد تا بر پایه وظیفه خود در تکریم اصحاب هنر، طراحان، رنگرزان، قالیبافان و رفوگران دستبافته های ایرانی، به سان مشتی نمونه خروار از نمایندگانی از استان های مختلف کشور تقدیر کند.
رییس مرکز ملی فرش ایران : در مسیر این انتخاب، از چند ماه قبل، سازمان های صنعت، معدن و تجارت در استان ها و تشکل های فرش با تشکیل ستادهای استانی همراه ما شدند و سرانجام برخی چهره ها به آیین کنونی راه یافتند که تاکید می کنم تنها نمونه ای هستند از خیل عظیم هنرمندان فرش دستباف ایران.
در این آیین از 30 قالیباف هنرمند که سرانگشتان نقش پردازشان هنر و اقتصاد و مهارت را به هم آمیخته در کنار 4 طراح زبردست، 3 رنگرز چیره دست و 3 رفوگر ماهر فرش ایرانی تقدیر می شود و این تکرار ضروری است که هنرمندان گمنام فرش ایرانی پرشمارند و این آیین تنها نوشیدن جرعه ای از دریایی بیکران است.
چهارمین جشنواره گره زرین با قدردانی از 40 هنرمند فرش دستباف به کار خود پایان داد.