دولت یازدهم در شرایطی که ایران در بدترین شرایط تحریمی از لحاظ تاریخی بود، کار خود را شروع کرد و تحریمهای بیسابقهای در تاریخ جهان هم از نظر گستردگی و هم از نظر عمق تحریم و تنوع آن علیه ایران وضع شده بود. دستگاه دیپلماسی، مجموعه سیاستهایی اتخاذ کرد که هم رویکردهای انقلابی کشور حفظ شود و هم کشور از وضعیت بحرانی خارج شود.
دولت یازدهم در شرایطی که ایران در بدترین شرایط تحریمی از لحاظ تاریخی بود، کار خود را شروع کرد و تحریمهای بیسابقهای در تاریخ جهان هم از نظر گستردگی و هم از نظر عمق تحریم و تنوع آن علیه ایران وضع شده بود. دستگاه دیپلماسی، مجموعه سیاستهایی اتخاذ کرد که هم رویکردهای انقلابی کشور حفظ شود و هم کشور از وضعیت بحرانی خارج شود.
"حسن بهشتیپور" کارشناس مسایل سیاست خارجی و هستهای، در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی دولت پیرامون ارزیابی سیاست خارجی دولت یازدهم تشریح کرد: واقعیت این است که سیاست خارجی هر کشوری ادامه سیاست داخلی آن کشور است و مناسب با امکانات داخلی آن کشور، سیاست خارجی هم میتواند فعال و تاثیرگذار باشد.
وی گفت: تولید علم، تولید فرهنگ، رشد اقتصادی، قدرت نظامی، مولفههای قدرت محسوب میشوند و موجب تاثیرگذاری در سیاست خارجی هر کشوری خواهند شد و قدرت مانور را در قبال دیگر کشورها افزایش یا کاهش خواهند داد.
کارشناس مسائل هستهای با بیان اینکه دولت آقای روحانی در شرایطی زمام امور را به دست گرفت که در بدترین شرایط تحریمی از لحاظ تاریخی بود، اظهار داشت: این تحریمها در تاریخ جهان، هم از نظر گستردگی و هم از نظر عمق تحریم و تنوع آن بی سابقه بود و تاکنون حتی در قبال کره شمالی و یا کشورهای دیگر هم تحریمهایی در این سطح، وضع نشده بوده است.
وی گفت: در این فضا، دستگاه دیپلماسی کشور، مجموعه سیاستهایی اتخاذ کرد که هم رویکردهای انقلابی کشور حفظ شود و هم کشور از وضعیت بحرانی ناشی از تحریمها خارج شود.
کارشناس مسائل هستهای تصریح کرد: در حقیقت ایران مجموعه اقداماتی را پذیرفت که بهانه را از دست دشمن بگیرد تا نتوانند سیاستهایی که علیه ایران اجرا میکردند را ادامه داده و یا حتی گسترش دهند.
بهشتی پور با بیان اینکه دولت موفق شد ابتدا با توافق ژنو و سپس در توافق نهایی وین، عملا فضای تحریمی را از بین ببرد، افزود: گرچه خود تحریمها هنوز از بین نرفته است اما بستری که برای تحریمها ساخته بودند عملا از بین رفت و ساختمان تحریمها فرو پاشید.
وی تاکید کرد: همچنین اتحادی که میان آمریکا، اروپا، استرالیا، ژاپن، کانادا و حتی کم و بیش میان هند و روسیه و چین شکل گرفته بود، شکسته شد و به جز آمریکا که به صورت موقت تحریمها را نگه داشته است، بقیه کشورها تحریمها علیه ایران را لغو کردهاند.
بهشتی پور اظهار داشت: البته ما در خصوص لغو تحریمهای اولیه، مطالبههایی از طرف مقابل داریم، اما باید بدانید که برجام فقط برای رفع تحریمها نبود، برجام علاوه بر رفع تحریمها به دنبال این بود که سایه تهدید، از سر ایران برداشته شود.
کارشناس مسائل سیاست خارجی، درخواست فوری شورای حکام از ایران طی 12 قطعنامه، برای توقف غنیسازی اورانیوم را یادآور شد و افزود: ایران موفق شد با "برجام" غنیسازی اورانیوم خود را ولو به شکل محدود ادامه دهد.
وی ادامه داد: در نهایت دنیا حق غنیسازی و چرخه کامل سوخت هستهای را برای ایران پذیرفت و شش قطعنامه که تحت فصل 7 سازمان ملل صادر شده بود، لغو شد.
بهشتی پور به گزارش آقای آمانو در نوامبر 2011 اشاره و خاطرنشان کرد: آمانو در این گزارش، در 12 سرفصل اتهامات بزرگی را علیه ایران در خصوص تولید سلاح هستهای مطرح کرده بود اما امروز در گزارش آمانو سر فصلی تحت عنوان PMD دیده نمیشود، که این دستاورد مهمی است.
وی ادامه داد: سیاست خارجی ایران در سه سال گذشته تلاش کرد به تدریج وضعیت بدی که دشمنان ایران به وجود آورده بودند را اصلاح کند و امروز شاهدیم که کشورهای مختلف اروپایی، آفریقایی و آسیایی به کشورمان میآیند و مقامات ما نیز به آن کشورها سفر میکنند.
بهشتیپور تصریح کرد: برای دور زدن تحریمها مجبور بودیم میلیونها دلار هزینه کنیم اما امروز دیگر این هزینهها را نمیپردازیم.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه در مجموع میتوان نمره مثبتی به سیاست خارجی دولت داد افزود: ما مشکلاتی در روابط با کشورهای عربی داریم که البته ادامه سیاستهای گذشته است و طرف مقابل به دلیل مشکلات و شکستهای خود در سوریه، یمن و دیگر موضوعات، ایران را به مواردی متهم میکند که اساسا صحت ندارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مشکلاتی که در روابط با کشورهای عربی داریم، به دلیل ضعف دیچلماسی دولت نیست بلکه به این خاطر است که آنها از مساله برجام و مسائل منطقهای احساس شکست میکنند و طبیعی است که علیه ما موضعگیری منفی داشته باشند و با تمام توان و امکاناتشان علیه ایران کار کنند.