بنا بر گواهی و مستندات تاریخی، یکی از بزرگترین و چالشبرانگیزترین آفتهای جوامع مسلمان، فروکاسته شدن تعالیم و آموزههای حکمتآموز پیشوایان صدیق اسلام راستین به شعارهای سیاسی و محصور ماندن گنجینه حکمت و معرفت اسلامی در قابهای نصبشده بر دیوار است.بسیاری از مسلمانان از جمله پیروان مکتب رهاییبخش اهلبیت پیامبر(ص) همواره بر ارادت و مودت خالصانه خود نسبت به ساحت مقدس پیشوای پارسایان و قطب عارفان، حضرت امیرالمومنین(ع) پای فشردند.
بنا بر گواهی و مستندات تاریخی، یکی از بزرگترین و چالشبرانگیزترین آفتهای جوامع مسلمان، فروکاسته شدن تعالیم و آموزههای حکمتآموز پیشوایان صدیق اسلام راستین به شعارهای سیاسی و محصور ماندن گنجینه حکمت و معرفت اسلامی در قابهای نصبشده بر دیوار است.
بسیاری از مسلمانان از جمله پیروان مکتب رهاییبخش اهلبیت پیامبر(ص) همواره بر ارادت و مودت خالصانه خود نسبت به ساحت مقدس پیشوای پارسایان و قطب عارفان، حضرت امیرالمومنین(ع) پای فشردند. اگرچه در خلوص نیت و ارادت قلبی تمامی دلدادگان آیین راستی به پیشگاه آن اسطوره فرزانگی و پارسایی تردیدی نیست، اما باید پذیرفت که امت اسلامی در بسیاری از برهههای تاریخی، آن چنان که باید و شاید در توجه به ژرفای معانی کلام سحرانگیز آن مرد جاودانه تاریخ؛ توفیق نیافته است.
اکنون که در بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان و در محافل فکری و فرهنگی، بحث و بررسی پیرامون فلسفه سیاست به سکه رایج زمانه تبدیل شده است شایسته است تا اهل نظر و اصحاب خرد از منظر فلسفه سیاسی در معانی نهفته در کلام آن امام همام اندیشه کنند. این ضرورت اکنون بیش از گذشته قابل مشاهده است زیرا در زمانهای که بیخردان و غوغاییان، دستاندرکار ارائه چهرهای نازیبا از دین مبین اسلام هستند، بر دلبستگان آیین حنیف الهی فرض است تا چهره واقعی اسلام ناب محمدی را به نمایش بگذارند.
به عنوان نمونه میتوان به این نکته اشاره نمود که قرنها پیش از آنکه مبحث حقوق بشر و مصلحت عمومی در دستگاه مفهومی اندیشه سیاسی و فلسفه سیاسی مطرح گردد، حضرت علی(ع) از ضرورت حفظ مصالح عامه، رعایت کرامت و حرمت ذاتی انسان و نیز ضرورت رعایت اعتدال و جانب حزم و احتیاط در مواجهه با چالشها و کشمکشها سخن به میان آوردهاند. برای ملت ایران مایه سرافرازی است که در دوران بروز و ظهور تفکرات واپسگرایانه و جاهلانه در جای جای جهان اسلام، با تأسی به سیره امیرمومنان و دیگر پیشوایان بزرگ دینی در مسیر دوری از افراط و تفریط گام برداشته است.
مقام معظم رهبری به هنگام دعوت از ملت شریف ایران برای حضور در انتخابات و خلق حماسه سیاسی با پیروی از سیره مولای متقیان، ضمن تاکید بر دوری از افراط و تفریط، فرد فرد واجدان شرایط شرکت در انتخابات را به اندیشیدن در باب مصالح عالی ایران و حفظ عزت و عظمت ایران اسلامی فراخواندند.
ایشان در شرایطی که برخی افراد بر طبل جدایی و تفرفه میکوبیدند با هوشیاری و بصیرتی مثالزدنی، همگان از جمله کسانی که از دلبستگی تام و تمام نسبت به نظام برخوردار نیستند را به مشارکت در خلق حماسه سیاسی دعوت نمودند. از این رهگذر، زمینهای فراهم آمد تا اکثریت ملت بزرگ ایران به بررسی دیدگاهها و شرایط نامزدهای پست ریاست جمهوری اسلامی بپردازند و در فضایی آرام و بدور از تنش به اعتدال و خردورزی سیاسی رای دهند.
اینجانب بر این گمانم که جامعه اسلامی ما پس از گذشت بیش از یک قرن از جنبش مشروطهخواهی و بعد از کسب تجربیات تلخ و شیرین بسیار و گذر از کوران حوادث ایام، سر در جَیب تأمل فرو برده و با خود اندیشیده است که باید در مسیر عدل و انصاف و دوری از افراط و تفریط گام نهاده و این نکته را به حقیقت دریابد که تقدیر ما همان تدبیر الهی است. امروز جامعه اسلامی ما تا حدی از ثمرات و برکات تدبیر خود برخوردار شده است. دَرهم شکستن اجماع جهانی در به انزوا کشیدن ایران اسلامی با موفقیت به انجام رسیده و زمینه لازم برای تحقق تعامل سازنده با جهان فراهم آمده است. جناب آقای دکتر روحانی اکنون در پرتو حمایتهای ملت ایران و در سایه هدایتهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی با تمام توان در پی آن است تا پاسخگوی اعتماد مردم و رهبری نظام باشد.
علی اکبر صالحی
* رئیس سازمان انرژی اتمی ایران