سوآپ نفتی، مبادلات تجاری، کشاورزی و معدنی در کنار فعال کردن کریدور شمال به جنوب و همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی آسیایی از موارد مهم سفر رییس جمهوری به کشورهای ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان است و بیانگر این مهم است که آقای روحانی پس از برجام و اتمام تدوین برنامه ششم توسعه توسعه روابط منطقه را در دستور کار دولت دارد.
بهرام امیراحمدیان در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی دولت ضمت تشریح اهمیت سفر رییس جمهور به سه کشور ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان اظهار کرد: این سفر به سبب شرایط و تحولات اقتصادی و همکاری های منطقه ای از اهمیت بسیاری برخوردار است از جمله این که ایران در همکاری با اتحادیه اقتصادی و آسیاسی پیشنهادی آقای پوتین رییس جمهور روسیه اظهار تمایل کرده و کشورهای چندی نیز عضو این اتحادیه شدند و برخی از اعضای این اتحادیه نیز با ایران روابط خوبی دارند و هم عضو اکو هستند و جزء همسایگان ما هستند.
وی افزود: کشور ارمنستان که امروز میزبان رئیس جمهوری اسلامی ایران بود نیز به اتحادیه اقتصادی آسیایی پیوسته اما از آنجا که جمهوری آذربایجان عضو این اتحادیه نیست پیوستگی جغرافیایی خود با اتحادیه را برقرار نکرده است و می تواند از طریق ایران این ارتباطات را انجام دهد.
این تحلیلگر مسائل منطقه با اشاره به گفتوگوهایی که با مطبوعات ارمنستان داشته، خاطر نشان کرد: فضای سیاست داخلی ارمنستان هم اکنون تا حدودی متأثر از بهبود رابطه ایران و آذربایجان بوده و کمی سطح روابط کاسته خواهد شد با این وجود، جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی خود سعی دارد با همه همسایگانش بدون تبعیض رابطه بر قرار کند.
امیراحمدیان تصریح کرد: سفر آقای روحانی به ارمنستان نشانه خوبی است و مقرر است ایران یک کرویدور ترانزیتی بین خلیج فارس، منطقه قفقاز و ارمنستان تا دریای سیاه باشد و چنین مسیری در حال شکل گیری است و از این منظر، سفر ریس جمهور به ارمنستان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی همچنین در اهمیت سفر به قزاقستان عنوان کرد: کشور قزاقستان بزرگترین کشور و قوی ترین کشور در آسیای مرکزی است و وسعت آن در حدود 3 میلیون کیلومتر است و از طریق دریا همسایه ایران است و راه آهنی که از ایران و ترکمنستان در دو سال گذشته به بهره برداری رسید بر اهمیت ارتباط دو جانبه و اتصال ریلی ایران به روسیه می افزاید و هم اکنون این مسیر مورد توجه روسیه در ارتباطات اقتصادی با ایران است و رییس جمهور حتماً در این رابطه مباحثی را مورد توجه خواهد داشت.
این کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه، قزاقستان را اولین کشور عضو اتحادیه اقتصادی آسیایی معرفی کرد و ادامه داد: این کشور می تواند راه های ترانزیتی خوبی در اختیار ایران بگذارد همچنین این دو کشور می توانند روابط نزدیکی در زمینه های صنعت، معدن و تجارت و همچنین کشاورزی داشته باشند به علاوه که بستر بسیاری برای واردات گندم به ایران دارد.
امیراحمدیان همچنین اظهار کرد: کشور قرقیزستان نیز از جمله اعضای اتحادیه اقتصادی آسیایی و جزء کشورهایی است که در برنامه سفر رئیس جمهوری قرار دارد و با وجود آنکه مرز مشترک با ایران ندارد به صورت سنتی با ایران رابطه بسیار نزدیکی داشته و از طریق خاک ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان می توان به این کشور راه یافت و با توجه به وجود منابع آبی فراوان این کشور می توان در مورد مسائل واردات آب از این کشور هم توجه کرده و روی این موضوع کار کرد.
وی زمینه همکاری با قرقیزستان را در حوزه سد سازی، دریافت خدمات فنی و مهندسی مناسب دانست و افزود: زمینه های همکاری بالایی برای دو کشور ایران و قرقیزستان وجود دارد و امکان سرمایه گذاری های اقتصادی ایران در این کشور گسترده است.
این استاد پیشین دانشگاه تهران همکاری های ایران در کشورهای منطقه آسیای مرکزی و قزاقستان را بالا و چشمگیر دانست و به ساخت جاده، ساختمان در منطقه اشاره و بیان کرد: این کشور از معادن غنی برخوردار است و از معدود کشورهایی است که معدن تیتانیوم دارد.
امیراحمدیان در بخشی از این گفت و گو سفر رییس جمهور به سه کشور منطقه را مهم دانست و تأکید کرد: این سفر نشان می دهد که رییس جمهور پس از اقدام های صورت گرفته در برجام و اتمام نگارش برنامه ششم توسعه بر همکاری های منطقه معطوف شده و در این اقدام اصل مهم این است که دولت ها و ملت ها به هم نزدیک می شوند و کشورها می توانند از ظرفیت های هم استفاده کنند.
وی ادامه داد: با برنامه ریزی های صورت گرفته در منطقه می توانند کریدور شمال به جنوب را که شمال اروپا را به منطقه خاورمیانه متصل می کند تکمیل کرده و با توجه به اینکه این کریدور شاخه های بسیاری خواهد داشت از جمله راه آهن آذربایجان و دیگری در شرق دریای خزر که بین ایران و ترکمنستان و قزاقستان زمینه های خوبی است و می تواند فعال شود و بر توسعه اقتصادی سرعت بخشد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با یادآوری این مهم که سوآپ نفتی در دولت قبل تعطیل شد، بیان کرد: سوآپ نفتی زمینه ها و زیر ساخت های خوبی برای یک میلیون بشکه نفت سوآپ دارد و ظرفیتهای خوبی با هزنیه چشمگیر در این زمینه ایجاد کردیم و رییس جمهور در سفر به قزاقستان می توانند در خصوص سوآپ نفتی هم مذاکره کنند و بخشی از نفت قزاقستان که از خط لوله باکو تا شیراز تا بندر امیر آباد امکان سوآپ نفتی دارد فعال شود.
وی تصریح کرد: بهره مندی از همه این ظرفیت ها نیازمند مدیریت زمان و مکان توسط دولت تدبیر و امید است و لازم است که به تدریج در خصوص توسعه همکاری های منطقه ای در کمیسیون های دولت ایران فعال تر شود و افراد زبده و کارشناسان بخش خصوصی را وارد کمیسیونها کند و آنها را از ترکیب صرف دولتی خارج سازد و ترکیبی از بخش های دانشگاهی، خصوصی و دولتی ظرفیت های موجود را شناسایی کنند تا به ارتقاء ایران در منطقه کمک کند.