افزایش قدرت خرید متقاضیان مسکن با افزایش تسهیلات بانکی یکی از برنامههای وزارت مسکن در چهار سال گذشته برای تحریک بازار بوده است. حال گزارشهای بانک مرکزی از روند تحولات بازار مسکن نشان میدهد مجموع سیاستهای دولت در این زمینه موفق بوده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، بر اساس گزارش بانک مرکزی حجم معاملات در اردیبهشت با افزایش 6.4 درصدی و قیمت مسکن با افزایش 5.7 درصدی روبهرو بوده است که به اعتقاد کارشناسان اقتصاد مسکن با توجه به سابقه این روند در گزارش ماههای گذشته بانک مرکزی، نشان دهنده خروج مسکن از رکود و قرار گرفتن در دوره پیش رونق است. از سویی دیگر جزییات معاملات مسکن نیز نشان میدهد که تقاضا برای خرید خانههای قدیمیساز در این مدت با افزایش روبهرو بوده است که به اعتقاد کارشناسان این مسئله نشان میدهد که قیمت مسکن به تدریج به کف تقاضای مصرفی در بین اقشار پایین نزدیک میشود و در واقع میتوان گفت وام درمانی در این حوزه جواب داده است.
افزایش تقاضا برای خرید خانههای قدیمی
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده به تفکیک عمر بنا در این ماه حاکی از آن است که واحدهای تا 5 سال ساخت با سهم 47.6 درصد بیشترین سهم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص دادهاند. با این وجود این سهم در مقایسه با اردیبهشت ماه پارسال 4.4 درصد کاهش دارد و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت 6 تا 10 سال و بیش از 15 سال افزوده شده است. کارشناسان مهمترین دلیل این مسئله را پرداخت تسهیلات به خانههای با عمر ۲۰ سال و کاهش نرخ سود تسهیلات ین وامها عنوان میکنند. عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در این باره با بیان اینکه در حوزه مسکن اصلیترین مسئله، مسئله خانه اولیها و بد مسکنی در حاشیه شهرها و در بافتهای فرسوده است گفت: اکنون نرخ تسهیلات در بافتهای فرسوده و حاشیهای به هشت درصد رسیده و فکر میکنم کمترین نرخ تسهیلات در ده سال گذشته است. کارشناسان با بیان اینکه افزایش تمایل خرید خانه های فرسوده و تغییر رفتار متقاضیان در این خصوص به دلیل نزدیک شدن توان تقاضای مصرفی با قیمت واحدهای قدیمی است تسهیلات در نظر گرفته شده برای خرید مسکن را از مهمترین دلایل این موضوع عنوان می کنند.
افزایش حجم معاملات و ورود مسکن اولیها
کارشناسان بر این باورند ورود خانه اولیها و افزایش تسهیلات مسکن و در واقع جذاب کردن تسهیلات مسکن یکی از مهمترین دلایل افزایش معاملات مسکن در ماههای اخیر بوده است. تسهیلات مسکن در دولت یازدهم از 20 به 200 میلیون تومان رسیده است و بر اساس آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار به هر زوج ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات تعلق میگیرد.
کارشناسان با بیان اینکه افزایش وام مسکن توان خرید زوجهای جوان را فزایش داده است معتقدند این مسئله تأثیر زیادی در افزایش روند معاملات داشته است. از سویی دیگر کاهش نرخ سود تسهیلات این وامها به زیر 10 درصد نیز از دیگر دلایل افزایش جذابیت این وامها و رونق در معاملات مسکن بوده است. حامد مظاهریان، معاون وزیر راه و شهرسازی در این باره با بیان اینکه برنامه دولت برای افزایش قدرت خرید خانه اولیها و زوجهای جوان در چهار سال آینده هم ادامه دارد گفت: برنامه دولت این است که از طریق صندوق پسانداز مسکن یکم زوجهای جوان را توانمند کند.
جزئیات تحولات بازار مسکن
بر اساس گزارش بانک مرکزی قیمت مسکن در اردیبهشت ماه 4 میلیون و 530 هزار تومان اعلام شده است که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 3.7 درصد و 5.7 درصد افزایش نشان میدهد و البته این افزایش قیمت در شرایطی است که همچنان این رقم نسبت به تورم نقطه به نقطه کمتر است. بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه پارسال به منطقه 7 (معادل 11.2 درصد) و بیشترین کاهش متوسط قیمت به منطقه 22 (معادل 4.7 درصد) تعلق دارد.
در ماههای فروردین و اردیبهشت تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران به 21.8 هزار واحد مسکونی رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 2.3 درصد افزایش نشان میدهد. در این مدت متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران 44.5 میلیون ریال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 4.8 درصد افزایش دارد.