وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اهمیت شبکه علمی کشور گفت: این شبکه شاهراه اجرایی نقشه جامع علمی کشور به شمار می آید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، محمد فرهادی روز یکشنبه در آیین رونمایی از نسل سوم شبکه علمی کشور اظهار کرد: این پروژه یکی از مهم ترین پروژه های ملی زیرساختی توسعه کشور است.
وی دراین مراسم که با حضور وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، ادامه داد: شبکه علمی کشور شاهراه ارتباطی انتقال دهنده مشترکان است که به اینترنت پرسرعت، امکانات پردازنده خاص و زیرساخت های فراوان نیاز دارد.
وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به تاریخچه دو نسل قبلی شبکه علمی کشور از سال 77 به بعد تصریح کرد: از سال 94 با پیگیری های فراوان در پی راه اندازی نسل سوم شبکه علمی کشور بودیم.
وی ادامه داد: شبکه علمی کشور شاهراه اجرایی نفشه جامع علمی کشور محسوب می شود و راهبردهای کلان 1، 2، 3، 6، 10 و 11 و 12 نقشه جامع علمی کشور بدون این شبکه محقق نمی شود.
نسل سوم علمی کشور نگاهی نوین نسبت به دو نسل قبلی در عرصه خدمات دارد. در این شبکه به طور اساسی روش provider/customer حذف شده و هیچ نقطه متصلی در شبکه صرفا یک خدمت گیرنده تام نبوده و تمام نقاط متصل به شبکه گاه خدمت گیرنده و گاه خدمت دهنده هستند.
فرهادی با تاکید بر اهمیت شبکه علمی کشور ادامه داد: دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی ما تولیدات خوبی دارند ولی به دلیل اینکه شبکه ای نیستند مراکز مختلف از فعالیت های علمی خود اطلاع ندارند.
وی یادآور شد: در شبکه ملی علمی کشور مشترکان تولیدکننده و ارائه دهنده خدمات هستند، همچنین این شبکه تنها مشترکان عمده را پوشش نمی دهد و مشترکان خرد و متوسط در کل کشور مد نظر هستند. هیچ مشترکی استفاده کننده صرف از شبکه نیست و همه به نوعی تولیدکننده به شمار می آیند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همچنین با اشاره به تشکیل شورای راهبردی شبکه علمی کشور در دو وزارتخانه علوم و ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: این شورا وظیفه سیاستگذاری شبکه را برعهده دارد.
تولید کمیت تولید علم به 19 درصد رسید
فرهادی همچنین در بخش پایانی سخنان خود در این آیین به پاره ای از دستاوردهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اشاره کرد و گفت: تولید کمیت تولید علم در ایران به 19 درصد رسید که رشد نخست را در تولید کمیت تولید علم نشان می دهد. سهم ما از جمعیت دنیا یک درصد و از تولید علم در دنیا 1.8 درصد است.
وی به موقعیت کشور بر اساس شاخص جهانی نوآوری در کشورها نیز اشاره کرد و افزود: بر اساس این شاخص تحصیلات عالیه در ایران در رتبه سوم جهانی در سال 2016 است که نسبت به سال 2013 نشان دهنده ارتقای 23 رتبه ای بوده و شاخص خروجی های دانش ایران در رتبه 24 جهان است که نسبت به سال 2013 نزدیک به 40 رتبه بهبود را نشان می دهد.
فرهادی تاکید کرد: شاخص کلی اثربخشی نوآوری با قرارگرفتن در رده 16 جهانی بین کشورهای دارای درآمد بالاتر از متوسط پس از چین و بلغارستان در رده چهارم قرار دارد و 91پله بهبود را در مقایسه با سال 2013 نمایش می دهد.
پیش فرض توسعه علمی کشور وجود شبکه علمی است
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران نیز در این مراسم تاریخچه ای از سه نسل شبکه علمی کشور ارائه داد و گفت: اولین بار راه اندازی شبکه علمی کشور در سال ۷۷ به سازمان واگذار و در سال ۷۹ نسل اول این شبکه ارائه شد.
فتح الله مضطرزاده افزود: نسل دوم شبکه علمی کشور نیز با حدود ۲۵۰ مشترک تا سال ۸۸ ادامه یافت اما به دلیل اینکه با تحولات سریع فناوری وفق نیافت تقریبا مسکوت گذاشته شد.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: کار روی نسل سوم شبکه علمی کشور سال ۹۴ آغاز شد و بر اساس پروانه آن ابتدا واحدهای علمی داخل شهر تهران، کلانشهرها، مراکز استان ها و سایر شهرستان ها به شبکه متصل می شوند.
مضطرزاده تصریح کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بر اساس تجارب گذشته سازمات پژوهش های علمی و صنعتی کشور در نسل اول و دوم شبکه علمی کشور تهمیداتی را برای استمرار و کیفیت نسل سوم تدارک دیده است.
وی یادآور شد: سرویس های زیادی را برای شبکه علمی کشور در نظر گرفتیم که یکی از آنها اتصال به شبکه علمی ژآنت است.
این مقام وزارت علوم اضافه کرد: امروزه انجام کارهای علمی با یک گروه چند نفره در آزمایشگاه و کتابخانه ها ممکن نیست.
وی با بیان این که پیش فرض توسعه کشور وجود شبکه علمی است که با همکاری دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و ارتباطات و فناوری اطلاعات ممکن شد، ادامه داد: اما اهمیت این شبکه به آن است که از این پس دانشگاه ها شبکه را با کارها و فعالیت های علمی و پژوهشی خود پربار کنند.
در پایان این مراسم که در ساختمان امور دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، دو تفاهم نامه بین شرکت مخابرات ایران و شرکت سیمرغ سامانه (بخش خصوصی مشارکت کننده) و تفاهم نامه دیگری بین سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و پژوهشگاه دانش های بنیادی امضا و تبادل شد.