برخی منابع با اشاره به اظهارات رئیس جمهوری آمریکا در خصوص برجام معتقدند شرکت توتال و ایرباس به دنبال بازنگری در قرارداد با ایران هستند و از این مساله نتیجه گیری می کنند که موضوع برجام به بن بست رسیده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، با لغو تحریم های هسته ای از دو سال گذشته تا کنون شرکت های بزرگ خارجی زیادی برای مشارکت و سرمایه گذاری وارد کشورمان شده اند و قراردادهای زیادی منعقد شده است. قرارداد با شرکت رنو، پژو، بنز برای توسعه صنعت خودرو، قرارداد با توتال، سی ان پی سی، پتروناس برای توسعه میادین مشترک گازی و نفتی، انعقاد قرارداد با شرکت های بزرگ هوایی از جمله ایرباس و ای تی آر از جمله مهمترین قراردادهای ایران با این شرکت ها بوده است. هرچند این اتفاق به گواه اغلب کارشناسان دستاوردی مثبت برای اقتصاد کشور است، با این وجود به دلیل مسائل سیاسی مورد انتقاد مخالفان سرمایه گذاری خارجی در کشور قرار گرفته است و هر از چند گاهی اظهاراتی مبنی بر بدعهدی شرکت های خارجی شنیده می شود؛ موضوعی که به گفته مسئولان دست اندر کار امکان پذیر نیست. یکی از مواردی که هر از چند وقت یکبار شاهد آن هستیم به موضوع بدعهدی شرکت توتال و احتمال کناره گیری این شرکت از توسعه میادین گازی کشورمان در پارس جنوبی برمی گردد.
برخی منابع با اشاره به اظهارات رئیس جمهوری آمریکا در خصوص برجام معتقدند این شرکت به دنبال بازنگری در قرارداد با ایران هستند و از این مساله نتیجه گیری می کنند که موضوع برجام به بن بست رسیده است. این در حالی است که بنا به اظهارات وزیر نفت این مساله امکان پذیر نیست. بیژن زنگنه روز شنبه با بیان اینکه توتال در شرایط عادی نمی تواند از فاز ۱۱ کنار برود، قرارداد با توتال را معتبر خواند و گفت: ما قرارداد معتبر قانونی با توتال، سی ان پی سی و پتروپارس داریم و در آن مشخص شده است که این شرکت در چه شرایطی می تواند از این پروژه کنار برود. وی با بیان اینکه توتال در شرایطی میتواند از این پروژه کنار برود که تحریمهای بین المللی از سوی شورای امنیت علیه ایران اعمال شود گفت: متاسفانه عدهای می خواهند که توتال از این پروژه کنار برود تا بگویند پیش بینی ما درست از آب در آمد،یک عده هم مرتبا خبرهای مربوط به حضور توتال در ایران را غلط ترجمه می کنند تا نگرانی ایجاد کنند؛ آدم که از ترس مرگ خودکشی نمی کند.
از سویی دیگر در خصوص قرارداد با ایرباس فرانسه نیز در روزهای اخیر شایعاتی منتشر شده است. یک خبرگزاری با اشاره به ناتوانی ایران در تامین منابع فاینانس هواپیماهای ایرباس نوشته است که شرکت فرانسوی ایرباس به دلیل نگرانی از عدم تامین منابع پیش فروش این هواپیماها اقدام به حراج هواپیماهای ایران به سایر کشورها کرده است. این در حالی است که به گفته اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در حال حاضر فاینانس هواپیماهای ایرباس و بوئینگ نهایی شده است و اساسا امکان چنین مساله ای وجود ندارد. وی در خصوص تاریخ ورود هواپیماها نیز گفت: زمانبندی ورود هواپیماها طبق قرارداد است و مطابق این برنامه هواپیمای بعدی در تیرماه آینده به ایران تحویل داده خواهد شد.
بعد از لغو تحریم های هسته ای تعداد 9 هواپیمای نو وارد ناوگان هوایی کشور شده اند و از این تعداد سه هواپیما مربوط به ایرباس و ۶ فروند دیگر هم هواپیماهایای تی آر هستند و قرار است ۱۴ فروند دیگر از هواپیماهای ای تی آر تا پایان سال ۲۰۱۸ وارد ناوگان هوایی ایران شوند.