با وقوع زمین لرزه 7.3 ریشتری در کرمانشاه دستگاه های اجرایی از ساعات اوليه فعالیت خود را آغاز کرده و شروع به امدادرسانی به هموطنان آسیب دیده کردند. بر این اساس مهمترین اقدامات وزارت بهداشت، وزارت ارتباطات و سازمان محیط زیست به شرح زیر است.
زمین لرزه 7.3 ریشتری 21 آبان در 11 کیلومتری بخش ازگله، 32 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب مرکز کرمانشاه 456 کشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشت. این زلزله به هفت شهرستان و یک هزار و 950 روستای استان کرمانشاه خسارت وارده کرد و بر اساس برآورد اولیه دستکم 31 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیدند.
وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی
در زمین لرزه 7.3 ریشتری کرمانشاه وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی خدمات خود را در 3 بخش اورژانس، مراکز درمانی و بهداشت انجام داد. بر اساس گزارش سازمان اورژانس کشوربلافاصله پس از اعلام حادثه رئیس سازمان اورژانس کشور به محل حادثه اعزام و EOC وزارت بهداشت طبق پروتکل با حضور مدیران کشیک فعال شد، اتاق بحران ضمن هماهنگی با EOC کرمانشاه بر اساس لیست دسترسی به تلفن همراه مندرج در سامانه سیناسا با پایگاههای محل حادثه تماس گرفتندو با توجه به اعلام نظر پرسنل شیفت در پایگاههای اورژانس 115 مناطق درگیر نقشه اولیه از محل حادثه به دست آمد.
بنا بر داده های اولیه، مهم ترین مناطق درگیر دالاهو،جوانرود، گیلانغرب، قصرشیرین، سرپل ذهاب و ثلاث باباجانی بود و لذا با مراکز درمانی تماس گرفته شد و بر اساس اطلاعات حاصله در ساعت یک بامداد اسامی بیش از 97 کشته و حضور بالغ بر 1200 مصدوم تائید شد که نشان از شدت حادثه داشت. اطلاعات تکمیلی در تماس های مداوم با پایگاههای اورژانس و مراکز درمانی نشان دهنده افزایش جدی تلفات و مجروحین داشت بنابراین سطح حادثهE3 تعیین شد و بر اساس پروتکل مربوطه آماده باش جهت افزایش ظرفیت تخت های بیمارستانی، همچنین تمام امکانات موجود در مرز مهران شامل 42 آمبولانس، 6 اتوبوس آمبولانس و کلیه نیروهای ستادی مقیم در مرز به محل حادثه اعزام شدند.درکل 70 دستگاه آمبولانس، 11 دستگاه اتوبوس آمبولانس ، 2 دستگاه خودروی ارتباطات سیار به منطقه انجام گرفت. با توجه به اطلاعات دریافتی از پایگاه سر پل ذهاب محل امنی برای فرود بالگردها در زمین چمن سر پل ذهاب مشخص شد و از طریق دستگاه موبایل تکنسین اورژانس مشخصات جغرافیایی زمین چمن مشخص و برای تمام پایگاه اورژانس هوایی ارسال شد همه پرسنل گروه پرواز و پزشکی فراخوان و جهت اعزام بلافاصله پس از طلوع خورشید آماده شدند.
در ادامه فعالیتها در EOC وزارت، با حضور معاون محترم درمان معاونین درمان دانشگاههای تهران و البرز و کلیه اطلاعات بیمارستانها در سه دانشگاه های علوم پزشکی تهران، همدان و البرز تهیه و ظرفیت های خالی بیمارستانها هر کدام جداگانه با اعلام نیروهای متخصص به تفکیک تهیه شد . با سازمان هواپیمایی کشور هماهنگی های لازم جهت انتقال مصدومین از فرودگاه کرمانشاه با هواپیمای بال ثابت به عمل آمد، و در صبح روز اول پس از حادثه با استفاه از 4 هواپیما بال ثابت مربوط به سپاه و ارتش متخصصین و تجهیزات به کرمانشاه اعزام و انتقال هوایی مصدومین در کوتاه ترین زمان انجام گرفت.
همچنین اعزام 20 فروند بالگرد و4 فروند هواپیما با همکاری ارتش، سپاه و هلال احمر جهت اعزام نیرو و تجهیزات بهداشتی و درمانی به مناطق آسیب دیده و اعزام مصدومین بدحال از محل حادثه به مراکز درمانی شهر کرمانشاه و مراکز درمانی در سطح کشورر، اعزام 321 نفر نیروی متخصص شامل پزشک، پرستار، ماما و بهورز، اعزام 270نفر نیروی حرفه ای تکنسین فوریت های پزشکی همراه با 70 دستگاه آمبولانس و 11 دستگاه اتوبوس آمبولانس، انتقال بالغ بر 200 تن تجهیزات و دارو، انتقال 42 تن اقلام ارسالی از طرف سازمان بهداشت جهانی و اعزام 100 تیم واکنش سریع از مهمترین اقدامت صورت گرفته توسطوزارت بهداشت بوده است.
از سویی دیگر انتقال بیش از 7350 نفر مصدوم از مناطق آسیب دیده، در 20 ساعت به کرمانشاه و استان های تهران، البرز و همدان، برپایی 6 بیمارستان سیار با همکاری ارتش، سپاه و هلال احمر استقرار بیمارستان سیار 30 تختخوابی در سر پل ذهاب، استقرار بیمارستان سیار دانشگاه کردستان با 50 تختخواب، استقرار بیمارستان 50 تختخوابی سیار دانشگاه سپاه، استقرار بیمارستان سیار 50 تختخوابی دانشگاه ارتش در پل ذهاب، استقرار بیمارستان سیار 50 تختخوابی دانشگاه قزوین در ثلالث باباجانی،استقرار بیمارستان سیار 50 تختخوابی دانشگاه آذربایجان شرقی از جمله خدمات ویژه انجام شده بوده است.
گندزدایی و سمپاشی، نظارت بر دفع بهداشتی فضولات دامی، نظارت بر جمع آوری و دفع بهداشتی پسماند های عادی و بیمارستانی و دفن اجساد توسط بهداشت محیط ، نظارت و بازدید از بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی، سم پاشی و گندزدایی سرویس های بهداشتی و سطل زباله ها درسطح شهرها، بازدید از آشپزخانه مرکزی و مراکز طبخ و توزیع مواد غذایی، نظارت بر بهداشت منابع و مخازن تامین و توزیع آب آشامیدنی 480 مورد بازدید از منابع آب، 973 مورد کلرسنجی، 5299000 لیتر کلرزنی آب شرب، تحت پوشش قرار دادن 4233 خانوار با کلر مادر، تزریق واکسن کزاز، تامین سرم مار و عقرب، تامین سرم هاری، تامین شیرخشک کودکان زیر 2 سال، توزیع پوشک بزرگسال متوسط بچه و پد بهداشتی، ارسال 15 چشمه توالت صحرایی، تامین داروهای مورد نیاز برای درمان بیماری های واگیر و اعزام تیم سلامت روان و مددکار از مهمترین اقدامت وزارت بهداشت در دو هفته گذشته بوده است.
وزارت ارتباطات
با وقوع این زلزله بسیاری از سایت ها و شبکه های ارتباطاتی به دلیل قطع برق از دسترس خارج شدند. وزارت ارتباطات در همان ساعت اولیه هماهنگي لازم با اپراتورها و دستگاه هاي ذيربط انجام داد و بر این اساس بيش از 70 درصد شبكه هاي ارتباطي در شهرها در کمتر از 12 ساعت به شرايط طبيعي بازگشتند. با ارسال ديزل ژنراتور و تجهيز سايت پرتابل توسط اپراتور روستايي از صبح روز سه شنبه هر 4 سايت روستايي به شرايط طبيعي بازگشتند.
صبح روزدوشنبه 22 آبان 14 سايت پرتابل و 38 ديزل ژنراتور از شهرها و استانهاي معين به محل حادثه ارسال شد. همچنین با هماهنگي اپراتورها و همكاري وزارت نفت سوخت مورد نياز ديزل ها تامين شد و در اختيار اپراتورها قرار گرفت.
از سویی دیگر رایگان شدن تماس های داخل شبکه رایتل، ایرانسل و همراه اول از دیگر اقدامات این وزارتخانه بوده است. بر این اساس تماس هاي داخل شبكه رايتل تا پايان هفته ، ايرانسل تا 24 روز و همراه اول تا ساعت 24 روز چهارشنبه 24 آبان در استان كرمانشاه رايگان شد. همچنین با همكاري اپراتور همراه اول 500 شماره مديران بحران كشور در شبكه اختصاصي مديريت بحران ثبت و اولويت تماس آن شماره ها برقرار شد. همچنین با هماهنگي هاي صورت گرفته با وزارت نيرو در روز دوشنبه و مشخص کردن سايت های الويت دار در شهرهاي مختلف استان كرمانشاه تا ساعت 7 صبح روز سه شنبه 6 هاب سايت به شبكه برق سراسري متصل شد.
یکی دیگر از اقدامات وزارت ارتباطات اختصاص بي سيم های مدرن به سازمان امداد و نجات بود. همچنين لينک ارتباطي خودرو هاي سازمان امداد و نجات با قيد فوريت تامين شد. اختصاص بالن مخابراتي پژوهشگاه فضايي ايران با هدف ايجاد چتر WI-FI به شهرستان پل ذهاب، نصب تلفن همگاني توسط شرکت مخابرات، عکس برداری ماهواره اي از مناطق زلزله زده با هدف تشخيص ميزان خسارت وارده و تامين ارتباطات خودروهاي فرمانده اي سازمان مديريت بحران كشور و سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران توسط شركت مخابرات و شركت هاي وب و همکاری با سازمان هلال احمر برای اختصاص پتو و چادر به این سازمان از مهمترنی اقدامات وزارت ارتباطات در جریان زلزله اخیر در کرمانشاه بوده است.
سازمان محیط زیست
یکی از سازمان هایی که از در جریان زمین لرزه اخیر در کرمانشاه حضور پررنگی داشت سازمان محیط زیست بوده است. این سازمان هم در حیطه وظایف خود و هم با همکاری های داوطلبانه اقدامات موثری در این خصوص انجام داد.
مکان یابی ونظارت بر دفن بهداشتی لاشه احشام و حیوانات تلف شده در مناطق زلزله زده، امحاء آبزیان تلف شده استخرهای پرورش ماهی ریجاب، نظارت کامل بر محل نگهداری انبار سموم دفع آفات نباتی کشاورزی در راستای جلوگیری از انتشار آلودگی های زیست محیطی در زمان بارندگی، افزایش گشت و کنترل در منطقه شکار و تیر اندازی ممنوع قراویز به صورت اکیپ های یگان حفاظت به منظور جلوگیری از سوء استفاده افراد متخلف در این شرایط و همکاری درخصوص مکان یابی محل جمع آوری موقت نخاله های ساختمان در شهر سرپل ذهاب از جمله مهمترین اقدامات این سازمان در دو هفته گذشته بوده است. از سویی دیگر امداد رسانی در کنار نیروهای هلال احمر وارتش و همچنین جمع آوری وتوزیع کمکهای مردمی در مناطق زلزله زده توسط پرسنل و محیطبانان استان، فراخوان سازمان های مردم نهاد جهت پاکسازی شهر سرپل ذهاب و مناطق زلزله زده ، تشکیل جلسات مربوطه واعزام بیش از300نفر از اعضاء، اختصاص خودرو و تجهیزات لازم جهت کمک رسانی به زلزله زدگان و توزیع 11 دستگاه کانکس با وسایل و ملزومات زندگی از قبیل فرش، مواد غذایی و بهداشتی برای مدت یکماه با هماهنگی تعدادی از دوستداران محیط زیست استان تهران و انتقال به روستاهای سرپل ذهاب، تشکیل ستاد مدیریت بحران در اداره کل وتصمیم گیری درخصوص نحوه هماهنگی وکمک رسانی به زلزله زدگان و بازدید میدانی مدیرکل ومعاونین محیط زیست استان از شهرستان سرپل ذهاب، شرکت در شورای هماهنگی مدیریت بحران به صورت مستمر در شهرستانهای آسیب دیده و مرکز استان با حضور مقامات کشوری و لشکری، اهداء سهمیه پوتین محیطبانان استان وتوزیع آن در مناطق زلزله زده ازجمله روستاهای امام عباس ، الیاسی ، تپانی، جمع آوری کمکهای متفرقه همکاران استانها وتشکل های مردم نهاد زیست محیطی وتوزیع در مناطق آسیب دیده و جمع آوری کمکهای داوطلبانه پرسنل ومحیطبانان این اداره کل وتوزیع در روستاهای اطراف مناطق وحوزه کاری محیط بانان از دیگر اقدامت سازمان محیط زیست در زلزه کرمانشاه بوده است.