نهضت صلیب سرخ و هلال احمر همیشه در خط مقدم آمادگی و پاسخگوئی به سوانح در شهرها بوده است، اما روند سریع شهرسازی چالش های جدی برای سازمان های بشردوستانه و توسعه ای ایجاد می کند. کتاب راهنمای «مشارکت در ایجاد تابآوری شهری» حاصل مشارکت در خصوص مدیریت و کاهش خطرشهری میان فدراسیون بین المللی جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر و جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران است که برای پاسخ به نیازهای فزاینده جمعیت های ملی صلیب سرخ و هلال احمر در مدیریت و کاهش خطرات شهری و نیز ایجاد تاب آوری جوامع در شهرها تهیه شده است.
نهضت صلیب سرخ و هلال احمر همیشه در خط مقدم آمادگی و پاسخگوئی به سوانح در شهرها بوده است، اما روند سریع شهرسازی چالش های جدی برای سازمان های بشردوستانه و توسعه ای ایجاد می کند. کتاب راهنمای «مشارکت در ایجاد تابآوری شهری» حاصل مشارکت در خصوص مدیریت و کاهش خطرشهری میان فدراسیون بین المللی جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر و جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران است که برای پاسخ به نیازهای فزاینده جمعیت های ملی صلیب سرخ و هلال احمر در مدیریت و کاهش خطرات شهری و نیز ایجاد تاب آوری جوامع در شهرها تهیه شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر، این راهنما دستورالعمل عملیاتی نیست بلکه رویکردی تحلیلی و استراتژیک برای تاب آوری شهریست که ریشه دلایل خطرات شهری و عواقب بشردوستانه آن را بیان می کند. این راهنما بافت و مفاهیم شهری جامعه، خطرات، تهدیدات و تاب آوری در شهرها و رابطه آنها با توسعه و گسترش شهری را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و همچنین راه هایی را که بواسطه آن نهضت می تواند بطور موثر در کاهش خطرات و مدیریت شهری و ایجاد تاب آوری مداخله نماید، ارائه می کند. محتوی این راهنما با یافته های بسیاری از پروژه های شهری در زمان مشارکت همسو می باشد.
این راهنما ابتدا برای جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر به نگارش درآمد اما به سازمان های جامعه محور نیز برای برنامه ریزی و تحقق تاب آوری در شهرها کمک می نماید. آژانس های سازمان ملل و سازمان های دولتی می توانند از این راهنما برای درک بهتر ابعاد اجتماعی کاهش خطر سوانح شهری و تاب آوری بهره جویند و همچنین از نظرات و رویکرد سازمان های جامعه محور در این حوزه استفاده کند.
جاگان چاپاگان، معاون دبیرکل برنامه ها و عملیات بین المللی در این زمینه اظهار کرد که این برنامه نتیجه همکاری گسترده در نهضت است.
وی افزود: نتایج مشارکت از جمله راهنمای یاد شده خروجی فعالیت های مشترک وسیع با همکاری و حمایت بسیاری از جمعیت های ملی و دفاتر منطقه ای فدراسیون بین المللی و نیز شرکای فدراسیون از سال 2013 تا 2016 است.خطرات شهری یکی از چالش های اصلی جهانی با تاثیرات شدید بشری است و امیدوارم که نتایج مشارکت و این راهنما بتواند به طرح ها و برنامه های جمعیت های ملی درایجاد و گسترش تاب آوری و پاسخ بهتر به نیازهای بشردوستانه در شهرها کمک کند. همچنین از طرف فدراسیون بین المللی جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر و جمعیت های ملی که در این پروژه همکاری داشتند، صمیمانه از جمعیت هلال احمر ایران بابت همکاری مهم و صادقانه در این حوزه تشکر می کنم.
محمد شهاب الدین محمدی عراقی، معاون امور بین الملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر ایران نیز در این زمینه، اذعان کرد: جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر باید ظرفیت های خود را توسعه بخشیده و برای تاب آوری تاب آوری آمادگی های بهتری داشته باشند و پاسخگوی بحران های بشردوستانه در شهرها و حوزه های شهری باشند. مشارکت با فدراسیون بین المللی در این اولویت مهم و نتایج کسب شده موجب افتخار جمعیت هلال احمر ایران است. گزارش منتشر شده شاهدی برای اهمیت تاب آوری شهری و موفقیت های این مشارکت است. جا دارد از سوی جمعیت هلال احمر ایران از دبیرخانه فدراسیون بین المللی برای حمایت کامل خود و سایر تمامی جمعیت های ملی که در این مشارکت حضور داشتند و در دستیابی به اهداف آن مساعدت نمودند، صمیمانه تشکر کرد.
مصطفی محقق، مدیر همکاری در کاهش خطرات و مدیریت سوانح شهری فدراسیون هم در این زمینه با اذعان بر اینکه این راهنما پاسخی لازم برای سوانح رو به رشد شهری است،افزود: همواره در خط مقدم فعالیت های بشردوستانه در شهرها بوده ایم، اما پیچیدگی فزاینده مفاهیم شهری نیازمند راه های خلاقانه و موثرتر برای پاسخ به نیازهای بشردوستانه است.
وی گفت: مشارکت در زمینه کاهش خطر و مدیریت سوانح شهری از تلاش های وسیع فدراسیون بین المللی در کمک به اعضای نهضت برای درک بهتر و تجزیه و تحلیل خطرات شهری و بهبود برنامه ریزی برای ایجاد تاب آوری شهری و کاهش خطر به شمار می رود. در چارچوب این مشارکت، بیش از 80 جمعیت ملی در نشست ها و مشاوره های منطقه ای حضور داشتند و پنج پروژه در شهرهای جاکارتا، لاپاز، نایروبی، تهران و ایروان با همکاری جمعیت های ملی مربوطه شان به اجرا در آمد در واقع در شروع راهی طولانی برای ایجاد تاب آوری شهری در برابر سوانح می باشیم اما نتایج این مشارکت و انتشار گزارش نهایی آن ممکن است برای جمهعیت های ملی و شرکای فدراسیون بین الملی کمکی باشد تا به جوامع شهری و مردم آسیب دیده در این مسیر بهتر یاری رساند.