وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ما با ادبیات داستانی گفت و گو میان خود و جامعه جهانی را آغاز می کنیم، گفت: روح حاکم بر جان مایه ادبیات داستانی زبان شیرین فارسی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر امروز در آیین پایانی دهمین جایزه ادبی جلا آل احمد که در تالار وحدت برگزار شد با بیان این مطلب افزود: ادبیات داستانی از آنجا که حامل زبان فارسی است جایگاه مضاعفی دارد.
وی افزود: زبان فارسی برای ما شیرین و ارزشمند است. زبان فارسی زبانی است که در واژه های زیبا کم نظیر است و گاه مثل سنگ مرمر خارا و فخیم است و از دل آن قصاید فارسی برآمده و گاه مثل قطره های شبنم است و از دل آن حافظ برآمده است.
وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی در دولت دوازدهم ادامه داد: زبان فارسی برای ما زیبا است چون با طراوت است. مهم نیست که امروز سعدی حضور ندارد مهم این است که هنوز زبان سعدی و طراوت سخن او را حس می کنیم. سعدی امروز با ما سخن می گوید. زبان هایی در جهان وجود دارد که حتی با یک سده از گذشت آن نسل بعدی دیگر آن را نمی شناسد ولی زبان فارسی زنده، شاداب و با طراوت است.
صالحی افزود: زبان فارسی زبان خرد و حکمت است. شاهنامه خردنامه ایران است و ما با زبان فارسی خشت خشت اندیشه و حکمت را بنا نهاده و به عرش رسانده ایم.
وی با اشاره به آثار بیهقی ادامه داد: بیهقی در آثار خود ترکیبی ایجاد کرده است که از زبان فارسی و تاریخ نگاری شیرینی زبان فارسی را به ما می نمایاند. زبان فارسی با هر اثری که در می آمیزد عطر حکمت و خرد را با خود به همراه دارد.
صالحی گفت: زبان فارسی زبان قصه گوست. زبان داستان سرایی است. استعداد داستان گویی آن کم نظیر است. ما با قصه های مادران زندگی کرده ایم. به ما رویاهای شیرینی بخشیده است که با واژگان پارسی آن ها را دیده و تفسیر کرده ایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: زبان فارسی در یک جغرافیا محدود و تفسیر نمی شود. در ایران فرهنگ زبان فارسی جریان دارد و دیگران نیز از آن کشف هایی کرده اند و آن را باور کرده اند.
وی با بیان اینکه ادبیات داستانی جان مایه و پیشران زبان فارسی است ادامه داد: این زبان چشم بینای زندگی انسانی است. داستان نویسان عکاسانی هستند که با دوربین واژگان زندگی اطراف را تفسیر می کنند و به لایه های زندگی اجتماعی، فردی و تاریخ انسانی نظر افکنده و آن را تحلیل می کنند.
صالحی تصریح کرد: نویسندگان ادبیات داستانی با واژگان برج و باروی فرهنگ و هنر ایرانی را می سازند و می پردازند. آن ها حافظه شکوهمند تاریخ انسانی هستند.
وی ادامه داد: جهان با داستان سخن و مفاهمه برقرار می کند. گفت و گوی میان نسلی ما نیز از ادبیات داستانی است. نسل ها پی در پی از مسیر ادبیات داستانی با هم سخن می گویند. بیش از یک قرن است که از طریق ادبیات داستانی در درون خود گفت و گوی میان نسلی داشته ایم.
صالحی با اشاره به جایزه ادبی جایزه جلال آل احمد افزود: این جایزه ملی و فراگروهی است. رویداد مهم فرهنگی است و تلاش می کند آثار یک سال گذشته را به داوری بنشیند.
وی افزود: در سال های اخیر این جایزه قدم های رو به جلویی داشته است و توانسته دایره گستره خود را با شمولیت بیشتری پیش ببرد و به سبک ها و موضوعات بیشتری از جمله ادبیات اقتصاد مقاومتی و ... توجه کند.
صالحی در پایان گفت: جایزه ادبی جلال آل احمد تا رسیدن به مقصدی که در مسیر داستان نویسان معاصر ایفای نقش کند و در حوزه مطالعه وخرید کتاب های داستانی تاثیر بگذارد، راه طولانی دارد.