هیات دولت، آیین نامه اجرایی آموزشگاه های رانندگی را به تصویب رساند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، هيئت وزيران در جلسه 2/3/1397 به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آییننامه اجرایی آموزشگاههای رانندگی را به شرح زیر
تصويب کرد:
آییننامه اجرایی آموزشگاههای رانندگی
ماده 1- در اين آیيننامه، اصطلاحات زير در معاني مشروح مربوط به كار ميروند:
الف- پليس: پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران.
ب- آموزشگاه: واحد صنفي كه براساس مقررات اين آیيننامه و قانون نظام صنفي كشور - مصوب 1382 - و اصلاحات بعدي آن تأسيس و منحصراً دانش و مهارت رانندگي داوطلبان را طبق قوانين و مقررات راهنمايي و رانندگي و ضوابط اين آييننامه به آنان تعليم ميدهد.
پ- مهارتآموز: فردي كه به منظور يادگيري قوانين و مقررات راهنمايي و رانندگي و فراگيري يا بازآموزي دانش و مهارت رانندگي در آموزشگاه ثبت نام ميکند.
ت- مؤسس: شخصي حقيقي يا حقوقي كه به منظور فعاليت در زمينه آموزش مقررات رانندگي، پروانه تأسيس آموزشگاه را از مراجع ذيصلاح اخذ ميکند.
ث- مدير: شخص حقيقي كه از طرف مؤسس، مسئوليت اداره آموزشگاه را بر عهده ميگيرد.
تبصره- مؤسس میتواند در صورت دارا بودن شرایط لازم، همزمان به عنوان مدیر همان آموزشگاه فعالیت نماید.
ج- مدرس: فرد آموزش ديده و داراي مجوز كه به آموزش قوانين و مقررات رانندگي و اصول ايمني و فني به مهارت آموزان در آموزشگاه اشتغال دارد.
چ- مربي: فرد آموزشديده، ماهر و داراي مجوز در امر تعليم مهارت عملي رانندگي و اصول ايمني به مهارتآموزان.
ح- وسيله نقليه آموزشي: وسيله نقلیه داراي معاینه فنی و علائم مشخص، تجهيزات و شرايط مندرج در بند (4) ماده (1) آييننامه راهنمايي و رانندگي موضوع تصویبنامه شماره 20873/ت29169هـ مورخ 8/4/1384 و اصلاحات بعدی آن.
خ – اتحادیه: اتحادیه آموزشگاه های رانندگی.
د- پروانه كسب: مجوزي كه توسط اتحاديه صادر و به مؤسس تسليم مي شود.
ذ- گواهي آموزش: مدركي كه پس از طي دورههاي آموزشي نظري، عملي و فني و تخصصي متناسب با نوع درخواست مهارتآموز از سوي آموزشگاه به وي اعطا مي شود.
ر- آزمون: فرايند سنجش دانش نظري و مهارت عملي و فني مهارت آموزان واجد شرايط كه پس از اخذ گواهي آموزش عملی، متناسب با نوع گواهينامه توسط افسران آموزش ديده شاغل در پليس انجام ميپذيرد.
ماده 2 - انواع آموزشگاههاي رانندگي به شرح زير است:
الف- آموزشگاه رانندگي موتورسيكلت: آموزشگاهي كه در امر آموزش قوانين و مقررات و مهارت عملي رانندگي با انواع موتورسيكلت به مهارت آموزان فعاليت ميکند.
ب - آموزشگاه رانندگي پايه سوم: آموزشگاهي كه در امر آموزش قوانين و مقررات و مهارت عملي رانندگي با وسايل نقليه موتوري داراي حداكثر مجموع وزن و ظرفيت بار (5/3) تن يا حداكثر (9) نفر سرنشين با احتساب راننده فعاليت ميکند.
پ- آموزشگاه رانندگي پايه دوم: آموزشگاهي كه در امر آموزش قوانين و مقررات و مهارت عملي با وسايل نقليه موتوري داراي حداكثر مجموع وزن و ظرفيت بار (6) تن يا حداكثر (26) نفر سرنشين با احتساب راننده فعاليت مي کند.
ت- آموزشگاه رانندگي پايه يكم: آموزشگاهي كه در امر آموزش قوانين و مقررات و مهارت عملي رانندگي با وسايل نقليه موتوري داراي مجموع وزن و ظرفيت بار بيش از (6) تن يا بيش از (26) نفر سرنشين فعاليت ميکند.
ث- آموزشگاه رانندگي ويژه: آموزشگاهي كه در امر آموزش قوانين و مقررات و مهارت عملي رانندگي، هدايت و بهكارگيري وسايل نقليه عمراني، صنعتي، كشاورزي و كارگاهي فعاليت ميکند.
ج- مجتمع آموزش رانندگي: آموزشگاهي كه در امر آموزش قوانين و مقررات و مهارت عملي رانندگي براي حداقل دو نوع گواهينامه فعاليت ميکند.
تبصره 1- آموزشهاي لازم براي فعاليت مدير، مدرس و مربي توسط اتحاديه انجام خواهد شد.
تبصره 2- برگزاري آزمون ها و نيز تأييديه صلاحيت مدير، مدرس و مربي بر عهده پليس است.
ماده 3- آموزشگاه بايد براي انجام آموزشهاي مربوط، داراي شرايط و تجهيزات زير باشد:
الف - شرايط عمومي:
1- در اختيار داشتن حداقل يك كلاس مناسب آموزشي با مساحت (40) مترمربع با ظرفيت حداكثر (25) نفر، دفتر كار، سالن انتظار، نمازخانه و سرويسهاي بهداشتي مناسب مجموعاً به مساحت اعياني حداقل (130) متر مربع زير بناي مفيد در كاربري مرتبط و داراي ورودي و خروجي مجزا از توقفگاه (پاركينگ).
2- مجهز بودن به تجهيزات اطفاي حريق و كمكهاي اوليه.
3- دارا بودن مدرس و مربيان واجد شرايط متناسب با خدمات مورد نياز.
4- دارا بودن رايانه و ملحقات جانبي براي انجام خدمات بر خط.
5- اخذ تأييد صلاحيت شدآمدی (ترافيكي) از پليس با رعايت موارد زیر:
5-1- حداقل عرض معبر دسترسي به آن (12) متر باشد.
5-2- فاصله آن تا تقاطعها و ميادين واقع در معابر اصلي حداقل (100) متر باشد.
5-3- فاصله آن تا توقفگاه (پاركينگ) اختصاصي آموزشگاه از (200) متر تجاوز ننمايد.
6-3- رعايت حداقل فاصله به شعاع (1000) متر تا آموزشگاه هم نوع.
7-3- رعايت حريم حفاظتي امنيتي اماكن نظامي و انتظامي در شهرها.
ب - شرايط اختصاصي:
1- آموزشگاه رانندگي موتورسيكلت:
1-1- در اختيار داشتن حداقل دو دستگاه دوچرخه، دو دستگاه موتورسيكلت برقي، دو دستگاه موتورسيكلت خودکار (اتوماتيك) با حجم موتور كمتر از CC (200)، دو دستگاه موتورسيكلت دندهاي با حجم موتور كمتر از CC (200) همگي به صورت سالم و آماده به كار با تجهيزات ايمني مناسب كه مدل آنها بيش از پنج سال از مدل سال پايينتر نباشد.
1-2- در اختيار داشتن محلي آسفالت شده و محصور به مساحت حداقل (1000) متر مربع براي آموزش عملي با ضوابط تعيين شده از سوي پليس.
2- آموزشگاه رانندگي پايه سوم:
2-1- در اختيار داشتن حداقل (6) خودروي آموزشي سالم آماده به كار، فاقد عيب و نقص كه بيش از هفت سال از مدل سال پايين تر نباشد.
2-2- در اختيار داشتن حداقل (100) متر توقفگاه (پاركينگ) اختصاصي متمركز به صورت محصور و مسطح براي توقف وسايل نقليه آموزشي.
3- آموزشگاه رانندگي پايه دوم :
3-1- در اختيار داشتن حداقل دو دستگاه كاميونت (لوري) و دو دستگاه ميني بوس آموزشي سالم آماده به كار كه بيش از ده سال از مدل سال پايين تر نباشد.
3-2- در اختيار داشتن حداقل (200) متر توقفگاه (پاركينگ) اختصاصي متمركز به صورت محصور و مسطح براي توقف خودروهاي آموزشي.
3-3- در اختيار داشتن معبر آموزشي ويژه وسايل نقليه نيمه سنگين بر اساس ضوابط اعلامي.
3-4- دارا بودن كارگاه آموزش فني با مساحت حداقل (50) متر مربع با تجهيزات كمك آموزشي فني و قطعات منفصله مورد نياز، متناسب با نوع وسايل نقليه آموزشي.
4- آموزشگاه رانندگي پايه يكم :
4-1- در اختيار داشتن حداقل دو دستگاه كاميون و دو دستگاه اتوبوس آموزشي سالم و آماده بكار به صورت دنده اي كه بيش از ده سال از مدل سال پايينتر نباشد.
تبصره – استفاده از کامیون و اتوبوسهای بیش از ده سال ساخت تا سقف پانزده سال منوط به بازدید فنی کارشناس پلیس و تأیید آن می باشد.
4-2- در اختيار داشتن تپه و معبر آموزشي ويژه وسايل نقليه سنگين برابر ضوابطي كه پس از سه ماه از ابلاغ آيين نامه توسط پليس اعلام مي شود و (200) متر محل توقف (پارك) اختصاصي.
4-3- دارا بودن كارگاه با مساحت حداقل (50) متر مربع با تجهيزات كمك آموزشي فني و قطعات منفصله مورد نياز، متناسب با نوع وسايل نقليه آموزشي.