زلزله کرمانشاه یک سال قبل ایران را داغدار کرد. در این مدت نهادهای دولتی همه توان خود را به کار برده اند تا بازسازی و رفع مشکلات ناشی از این حادثه از آلام و دردهای کرمانشاه بکاهند و به گواه ناظران اقدامات بسیار مناسبی هم در این مدت انجام شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و هلال احمر دو نهاد درگیر در این مسئله هستند که هر کدام در حین و بعد از زلزله اقدامات شایان تقدیری انجام داده اند. در حوزه بنیاد مسکن بیش از 95 درصد واحدهای مسکونی تعمیری حادثه دیده در این زلزله، بازسازی شده و در حوزه واحدهای احداثی پیشرفت های مناسبی را شاهد هستیم.
مهندس علیرضا تابش ریییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در این باره با بیان اینکه در این زلزله 100 هزار واحد مسکونی آسیب دید که 63 هزار واحد آن تعمیری و 37 هزار واحد آن احداثی بود، به پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت: در مورد واحدهای تعمیری در حال حاضر بیش از 95 درصد واحدها کار تعمیرات شان به پایان رسیده است.
واحدهای تعمیری در زلزله ها به انواع درجه یک، دو و سه تقسیم می شوند، واحدهایی که خسارت بسیار جزیی دیده باشند معمولا در حوادث خسارتی برایشان در نظر گرفته نمی شود، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی می گوید: وجه تمایز در مورد زلزله کرمانشاه این بود که برای این واحدها هم برآورد خسارت انجام شد و خسارت واحدهایی که زیر 30 درصد آسیب دیده بودند همان روزهای اول پرداخت شد.
مهندس تابش می گوید: در برآورد خسارت ها هم سعی بر این بوده که خستی به خرج داده نشود و هدف این بود که مردم هر آنچه را از نظر مالی در زلزله از دست داده اند بتوانند به دست بیاورند.
وی به پرداخت وام بلاعوض معیشتی به آسیب دیدگان زلزله هم اشاره کرد و گفت: این تسهیلات هم به همه آسیب دیدگان پرداخت شده است.
اتمام بیش از 90 درصدی واحدهای احداثی روستایی
بر اساس آمار ارایه شده از سوی رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از مجموع 37 هزار واحد احداثی در زلزله کرمانشاه 27 هزار واحد آن در روستاها و 10 هزار واحد در شهرها واقع شده است.
تابش گفت: کار احداث 27 هزار واحد روستایی تا حدود بیش از 90 درصد به اتمام رسیده است، در مورد واحدهای شهری هم دولت یک سیاست بسیار خوب و با در نظر گرفتن منافع آسیب دیدگان در پیش گرفت.
رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در تشریح این سیاست با بیان اینکه اگر ما خودمان به عنوان پیمانکار بازسازی این واحدها را بدون مشورت با مالکان انجام می دادیم؛ رضایت از کار به شدت پایین می آمد چرا که هر کس دوست دارد خانه اش را مطابق میل خود بسازد. بنابراین ما امکان مداخله آنان در نوع طراحی نقشه و چند طبقه ساختن و...را فراهم کردیم.
مهندس تابش با بیان اینکه به مالکان احداثی شهری گفته شد مطابق خواست خود بروند و از شهرداری مجوز بگیرند، تاکید کرد: این به معنی پخش کردن افراد در ادارات نبود، بلکه ما خودمان پای کار بودیم و از طرف مالکان و خانواده ها عمده کارها را انجام می دادیم.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی هم وام مسکن و هم کمک بلاعوض به صورت ویژه تامین اعتبار شده و اقدامات به صورت در حال انجام است، گفت: تامین اعتبار این کار با توجه به شرایط خاص اقتصادی فعلی یک اقدام کم نظیر است. به طوری برخی ارگان ها حتی بودجه برای انجام کارهای ضروری به سختی دریافت می کنند، اما هر پیشنهادی دادیم در مورد زلزله با روی گشاده قبول کردند و تامین اعتبار شد.
اعزام 150 تیم هلال احمر از استان های معین به منطقه
هلال احمر هم به عنوان یکی از نهادهای درگیر در این حادثه اقدامات مناسبی انجام داد و این اقدامات و کمک ها در ذهن مردم کرمانشاه به خوبی ثبت شده است.
مرتضی سلیمی، رییس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با بیان اینکه فلسفه وجودی جمعیت هلال احمر، اتکا به نیروهای داوطلب است، گفت: این نیروها در حوزه های تخصصی امداد و نجات، آوار برداری، اسکان اظطراری، حوادث ترافیکی، کوهستان و ... آموزش می بینند و نقش بی بدیلی در حوادث ایفا می کنند و در این حادثه هم از همه این تخصص ها بهره گیری شد.
وی با بیان اینکه در حادثه زلزله کرمانشاه 150 تیم از استان های معین به منطقه اعزام شدند و از همان روز اول شروع به ارایه خدمات کردند، گفت: نقشی که هلال احمر در مدیریت این حادثه داشت برای همه واضح و مبرهن است و این نشان می دهد هر چقدر بتوانیم این حوزه را تقویت کنیم می تواند توان مدیریت حوادث را در کشور افزایش دهد.
سلیمی گفت: تقویت جمعیت هلال احمر می تواند در بخش خود امدادی هم از طریق آموزش و اطلاع رسانی بسیار موثر باشد و امیدواریم بتوانیم از توان و ظرفیت این بخش در مدیریت حوادث بهتر و موثرتر بهره ببریم.