معافیت ایران از کاهش تولید نفت برد تاریخی برای کشورمان است و این موضوع ماحصل دیپلماسی موفق ایران در حوزه انرژی بوده است. هادی حق شناس، کارشناس اقتصاد سیاسی و نماینده سابق مجلس با بیان این مطلب، دیپلماسی را نقطه قوت دولت در پنج سال گذشته دانست و وزارت امور خارجه و نفت را از پیشگامان آن عنوان کرد.
اعضای اوپک روز گذشته در وین در مذاکراتی سخت و نفس گیر در دقیقه نود در حالی بر کاهش تولید یک میلیون و 200 هزار بشکه ای نفت توافق کردند که ایران از آن معاف شده است. بیژن زنگنه در چند مدت اخیر و با مطرح شدن موضوع کاهش تولید نفت که در واقع راهکاری برای جلوگیری از ریزش قیمت ها بود، بر لزوم معاف بودن ایران از کاهش تولید نفت تاکید کرده و مصرانه به دنبال تامین منافع ایران در این نشست بود. بسیاری از رسانه های خارجی از جمله بلومبرگ ایران را برنده این مذاکرات پرمنازعه دانستند و این توافق را چراغ سبزی از سوی تولیدکنندگان نفتی به ایران عنوان کردند. وزیر نفت کشورمان نیز با ابراز رضایت از این توافق تلاش آمریکا برای تحتفشار قرار دادن اوپک را بینتیجه عنوان کرده است. این توافق در داخل کشور نیز واکنش های زیادی داشته و از آن به عنوان دستاوردی مهم که ماحصل دیپلماسی موفق ایران بوده یاد شده است. هادی حق شناس، کارشناس اقتصادی در این خصوص در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت: اجلاس اوپک در سال های اخیر بیش از آنکه فنی و تخصصی باشد تحت تاثیر موضوعات سیاسی و بین المللی بوده است و سایه مسائل سیاسی بر این مذاکرات پررنگ بوده که از نمونه آن تحت فشار قرار دادن اوپک از سوی آمریکا و همچنین افزایش اختلافات بین عربستان و آمریکا با توجه به قتل خاشقچی روزنامه نگار عربستانی می توان اشاره کرد.
این نماینده اسبق مجلس با اشاره به اهمیت توافق نفتی در این شرایط گفت: این توافق نفتی زمینه برای افزایش قیمت نفت را فراهم می کند این در شرایطی است که ترامپ وعده نفت ارزان را داده بود و این توافق برد تاریخی برای جمهوری اسلامی ایران است. از این منظر که هم امکان افزایش قیمت ها با کاهش تولید نفت برای ایران فراهم می شود و هم اینکه ایران از این توافق معاف شده است و فروش نفت ایران ادامه دار خواهد بود.
حق شناس این توافق را حاصل دیپلماسی موفقیت آمیز وزارت نفت عنوان کرد و گفت: باید قدر مدیران با تجربه مثل آقای زنگنه را دانست. نام ایشان نه تنها در ایران بلکه در دنیای انرژی و اوپک یک برند است.
این دکترای اقتصاد در بخش دیگری از صحبت های خود در خصوص موفقیت ایران برای فروش نفت در دوره تحریم گفت: در حال حاضر وزارت نفت نه تنها در موضوع فروش نفت بلکه در بسیاری از موارد دیگر همچون تولید، سرمایه گذاری و حمل و نقل فرآورده های نفتی با محدودیت هایی رو به روست و با این وجود موفق شده بخش عمده تولیدات را به فروش رساند. حق شناس این موفقیت ها را حاصل دیپلماسی موفق ایران در حوزه انرژیعنوان کرد و گفت: دولت در پنج سال گذشته به پیشبرد اهداف کشور از طریق دیپلماسی توجه داشته است که از پیشگامان آن وزارت امور خارجه و وزارت نفت با محوریت آقای ظریف و زنگنه بوده است.
حق شناس دیپلماسی را نقطه قوت دولت تدبیر و امید عنوان کرد و گفت: نتیجه این دیپلماسی گشایش های زیادی در حوزه اقتصاد کشورمان از جمله انرژی و پتروشیمی به همراه داشت و اگر در حال حاضر در تامین گاز و بنزین مشکل نداریم ماحصل دوراندیشی زنگنه بوده است. وی افزود: عملکرد موفقیت آمیز دیپلماسی ایران را آنجایی متوجه می شویم که صادرات نفت کشورمان کاهش می یابد و سرمایه گذاران خارجی از کشور خارج می شوند و اگر تحریم ها صورت نمی گرفت نتایج دیپلماسی موفق کشور بیش از پیش آشکار می شد.