سیطره آموزش بر پرورش از چالش های نظام آموزشی کشور در چند دهه گذشته بوده است و اصلاح این روند مورد اهتمام جدی وزیر آموزش و پرورش است. محمد بطحایی از همان شروع فعالیت خود در دولت دوازدهم بر ضرورت توجه به این مساله و اصلاح روندهای غلط تاکید کرده است. نفى روحیهی مدرکگرائى، شکوفا کردن و پرورش استعدادهاى دانشآموزان در فضایی شاد و پرهیز از تکالیف سنگین برای آنها از تاکیدات او برای اصلاح نظام آموزشی کشور بوده است و در این راستا اقداماتی نیز صورت گرفته است که به گفته کارشناسان نشان دهنده نگاه عملیاتی این وزارتخانه برای اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. این رویکرد مورد تقدیر بسیاری از کارشناسان، نمایندگان مجلس و صاحبنظران حوزه آموزش قرار گرفته است. جمعی از دفاتر اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در دانشگاههای فرهنگیان به تازگی در نامهای از رویکرد وزیر آموزش و پرورش از وی در برخورد با موسسات کنکور تقدیر و حمایت خود را از این رویکرد اعلام کردند. در این نامه با اشاره به پیگیریهای وزیر آموزش و پرورش و ارسال نامه به رهبر معظم انقلاب، وزارت ارشاد، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان صدا و سیما در خصوص مقابله با مافیای کنکور، این پیگیری ها را نشان دهنده دغدغهمندی و نگاه عمیق و دقیق این وزارتخانه نسبت به مسئله تعلیم و تربیت اعلام کرده اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، بطحایی به تازگی در حساب کاربری توئیترش از نامه محرمانه به رهبر معظم انقلاب و وزیران دولت خبر داد. وزیر آموزش و پرورش در قالب یک رشته توئیت در صفحه شخصی خود در توئیتر عنوان کرد: چندی پیش نامهای را به محضر رهبر معظم انقلاب درخصوص تبلیغات پرتعداد و ناسالم برخی مؤسسات در رسانهها نوشتم که مورد لطف و نظر مساعد ایشان قرار گرفت و دستورات مؤثری در این خصوص صادر کردند. از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و برادرم جناب دکتر صالحی خواستهام تا صدور مجوز برای کتب کمک درسی را منوط به تأیید کارشناسان آموزش و پرورش نماید. به برادر عزیزم مهندس رحمانی وزیر محترم صمت نیز اعلام کردم که از نظر وزارت آموزش و پرورش تخصیص ارز دولتی و حمایتی برای کاغذ کتب کمک درسی هیچ توجیهی ندارد و ارز مربوط صرف تأمین سایر اقلام شود. درنامهای به برادر عزیزم دکتر علیعسگری با استناد به نص صریح قانون خواستهام هرگونه تبلیغات در این زمینه با مجوز وزارت آموزش و پرورش انجام پذیرد.
پیش تر سید حمایت میرزاده، سخنگوی فراکسیون فرهنگیان مجلس با حمایت از این رویکرد، کنکور را مرگ خلاقیت، نوآوری و فرهنگ ایرانی- اسلامی عنوان کرد و گفت: کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت میدانند با وجود کنکور، مدارس خاص و توجه افراطی به دروسی که صرفا تئوری و نظری هستند و آموزش آنها کمکی به اشتغال، مهارت و کارآفرینی دانش آموزان نمیکند تب مدرک گرایی در جامعه گسترش پیدا کرده و سند تحول بنیادین جایگاهی نخواهد داشت.
فاطمه ذوالقدر، نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس نیز با بیان اینکه سرانه تحصیلی به طورعادلانه در دسترس تمام دانش آموزان نیست، حذف کنکور را عاملی برای ارتقای کیفیت آموزشی در سطح کشور دانست. وی درباره وضعیت مافیایی کنکور درکشور،گفت:کنکور به عنوان ابزار ارزیابی توان علمی دانش آموزان به پدیده اجتماعی و آموزشی تبدیل شده است که نه تنها شخصیت روانی دانش آموزان را از خود متأثر میکند بلکه بر وضعیت روانی خانواده و سلامت اجتماعی هم تأثیر گذار است. نماینده مردم تهران درمجلس شورای اسلامی تصریح کرد :در حال حاضر وضعیت دانش آموزان در دبیرستانها به گونهای است که به جای آنکه تمرکز بر یادگیری مهارت ها متمرکز شود بر پرورش خلاقیت بر روش های صحیح تست زنی فارغ از افزایش توان علمی ، فهم و درک دقیق مطالب و موضوعات کتب درسی متمرکز شده است.
یک کارشناس حوزه آموزش رویکرد وزیر آموزش و پرورش را برای اصلاح نظام آموزشی کشور رویکردی صحیح عنوان کرد و با بیان اینکه کنکور جدیترین مانع اجرای سند تحول بنیادین است گفت: به دلیل مقاومت هایی که در این خصوص وجود داشته قانون حذف کنکور اجرایی نشده است و امیدواریم با حمایت همه نهادها و دستگاه ها از رویکرد وزیر آموزش و پرورش، شاهد حذف کنکور باشیم. وی با اشاره به آمار بالای بیکاری در کشور گفت: یکی از مهمترین موانع اشتغالزایی از کشور به دلیل رویه غلط در نظام آموزشی کشور بوده است و این رویکرد امیدواری به حل مشکلات زیرساختی را افزایش می دهد. وی افزود: متاسفانه با همه تاکیداتی که بر نظام آموزشی کشور وجود داشته در حال حاضر کمبود مهارت از جمله مشکلات فارغ التحصیلان است که جدایی صنعت و دانشگاه را به همراه داشته است و ضروری است تا با اصلاح نظام آموزشی کشور و اجرای سند تحول بنیادین آموزش، اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی کشور از جمله برنامه ششم تحقق یابد.
وی با اشاره به موانعی که در مسیر اصلاح نظام آموزشی کشور وجود دارد گفت: حل این مشکلات در راستای همکاری همه دستگاه ها و افزایش اختیارات لازم به وزیر آموزش و پرورش است. وزیر آموزش و پرورش پیش تر درباره حضور مافیای پرقدرت کنکور اعلام کرد: «وقتی تبلیغات حجیم این مؤسسات خصوصی را میبینیم بهنظر میرسد نوعی لجبازی وجود دارد و کتشان را در آوردهاند برای مبارزه با آموزش و پرورش. اعتراف میکنم هنوز زورمان به مؤسسات خصوصی در دوره متوسطه نرسیده است و هنوز درآمدهای میلیاردی آنها از قِبَل کنکور و دانشآموزان حاصل میشود.»
اصلاح نظام آموزشی کشور یک الزام جدی است و مجموع اظهارات کارشناسان، رضایتمندی نسبی آنها از اقدامات صورت گرفته در این خصوص در دولت دوازدهم را نشان می دهد. آنها این رویه را امیدوارکننده عنوان می کنند و می گویند این رویکرد وزیر آموزش و پرورش در یک سال گذشته روند اصلاحات نظام آموزشی کشور را تسریع کرده است.