فرارسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، فرصت مناسبی برای مرور دستاوردها و موفقیتهای کشور در حوزههای مختلف است. تا دهه فجر با انتشار ۴۰ گزارش به صورت روزانه، مجموعهای از این موفقیتها و دستاوردها را در حوزههای کاری جمعیت هلالاحمر به طور خلاصه مرور میکنیم؛ جزئیات فعالیت داوطلبان از زمان پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تا به امروز پنجمین گزارش است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر، سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۳۳۸ هجری شمسی در راستای احیاء و گسترش اصل خدمات داوطلبانه نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمرتشکیل شد. هدف از تشکیل این سازمان، جذب، سازماندهی و انسجام فعالیتها و خدمات داوطلبانه و خیرخواهانه در زمان حوادث برای حمایت از آسیب دیدگان ناشی از حوادث و سوانح مختلف و در زمان عادی ارائه خدمت به نیازمندان و اقشار آسیب پذیر با بهرهگیری از توان و مساعدت افراد و اقشار توانمند جامعه بهعنوان حلقه واسط میان نیاز نیارمندان و توان توانمندان بوده است.
فعالیت های داوطلبانه پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، فعالیت های داوطلبانه رنگ و بوی تازهای به خود گرفت و این فعالیت ها با قدرت و قوت بیشتری انجام شد.
هشت سال دفاع مقدس و فعالیت های داوطلبانه گسترده
عمده فعالیت های داوطلبان جمعیت هلال احمر به دوران هشت سال دفاع مقدس باز می گردد، فعالیت داوطلبان در آن زمان، حول محورهای خدماتی که در منازل، مساجد و .. برای جمع آوری کمک های نقدی و غیر نقدی مردمی برای رزمندگانی که در جبهه های نبرد با نیروهای بعثی متجاوز مبارزه میکردند، بود. داوطلبان در آن زمان به صورت گروه های مردمی داوطلب محور در منازل یا مساجد کمک ها را جمع آوری، ساماندهی، بسته بندی و برای رزمندگان ارسال می کردند و همین کمک های مردمی باعث شد غیورمردان ایران زمین هشت سال به صورت مداوم و بدون خستگی با دشمن متجاوز بجنگند و حتی یک وجب از خاک کشور را به دشمن ندهند.
البته فعالیت های داوطلبانه تنها به جمع آوری کمک های مردمی خلاصه نمی شد؛ بلکه در دوران جنگ تحمیلی امدادگران بسیاری توسط جمعیت هلال احمر برای کمک به رزمندگان به جبهه اعزام و در این زمینه جمعیت هلال احمر بیش از ۴۰۰ شهید امدادگر تقدیم میهن اسلامی کرده است.
داوطلبان؛ حلقه اتصال نیاز نیازمندان به توان توانمندان
داوطلبان هلال احمر در اوایل دهه ۸۰ با شعار داوطلبان؛ حلقه اتصال نیاز نیازمندان به توان توانمندان فعالیت خود را در چهار رسته مهارت، حمایت، هدایت و مشارکت آغاز کردند، در رسته مهارت از افراد توانمند که میتوان از مهارت آنها برای حل مشکلات مردم استفاده کرد، در رسته حمایت، داوطلبانی که از لحاظ مالی استطاعت دارند و می توانند در جهت حل مشکلات مالی مردم گام بردارند، در رسته هدایت، از قدرت تفکر و پیشنهادات داوطلبان در زمینه انجام فعالیت های داوطلبانه و در رسته مشارکت از مشارکت همه مردم در زمان وقوع حوادث و بحران ها برای کمک به مردم استفاده می شود.
اما فعالیت های داوطلبان جمعیت هلال احمر تنها به داخل کشور و عرصه ملی خلاصه نمی شود، بلکه در عرصه های بینالمللی نیز داوطلبان هلال احمر حرفی برای گفتن دارند؛جمعت هلال احمر به واسطه جایگاه بین المللی که دارد، در طول ۴۰ سال کمک های بسیاری برای مردم آسیب دیده در کشورهای عراق، افغانستان، لبنان، یمن، سومالی و … ارسال کرده است.
داوطلبان هلال احمر ایران به اندازه داوطلبان قاره آفریقا!
جمعیت هلال احمر حدود ۲ میلیون داوطلب در سازمان های جوانان، داوطلبان و امداد و نجات دارد که به زعم دبیرکل وقت فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر، جمعیت هلال احمر ایران به اندازه تمامی کشورهای قاره آفریقا نیروی داوطلب دارد که علاقهمند به انجام فعالیت های داوطلبانه هستند و این موضوع موجب متمایزشدن جمعیت هلال احمر ایران نسبت به جمعیت هلال احمر و صلیب سرخ سایر کشورها شده است.
عالیترین نشان فعالیتهای داوطلبانه برای ۳ تن از داوطلبان هلال احمر ایران
داوطلبان جمعیت هلال احمر ایران موفق به کسب سه مدال فلورانس نایتینگل(عالیترین نشان درباره فعالیتهای داوطلبانه توسط سه داوطلب فعال هلال احمر شاهمحمدی، هادی قروی و دکتر نقوی شده اند. به علاوه در چندین دوره داوطلبان هلال احمر ایران موفق به کسب جوایز بین المللی در قالب اجرای پروژههای محرومیتزدا و بخشهای داوطلبانه فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر شده اند.
اجرای بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ پروژه محرومیت زدا در هر سال
به واسطه پیگیریهای مستمر داوطلبان هلال احمر سالانه ۲ هزار و ۴۴۰ پروژه محرومیت زدا در قالب پروژههای معیشت محور و سلامت محور انجام می شود و این اقدام به واسطه بررسی های میدانی داوطلبان در مناطق محروم و کم برخوردار صورت می گیرد. داوطلبان با سرکشی به مناطق محروم و کم برخوردار و شناسایی افرادی که نیازمند کمک هستند، به کمک آنها می شتابند و نیازهای معیشتی آن ها را در حد توان برطرف می کنند.در زمینه اجرای پروژه های سلامت محور نیز، کاروان های سلامت متعددی در طول سال با حضور پزشکان فوق تخصص، متخصص، پیراپزشک، جراح، دندانپزشک و پرستار به مناطق محروم مراجعه می کنند و بدون دریافت حتی یک ریال حق ویزیت یا دستمزد، نسبت به درمان بیماران اقدام می کنند. لازم به ذکر است که هزینه دارو و تجهیزات مورد نیاز بیماران هم از طریق داوطلبان تامین می شود و افراد کم بضاعت و بی بضاعت از خدمات درمانی کاملا رایگان برخوردار می شوند.
۱۷۴ هزار داوطلب ثابت برای اهدای زندگی
تا قبل از سال ۱۳۶۴، تهیه خون سالم برای بیماران از جمله وظایف جمعیت هلال احمر بود. اما پس از تشکیل سازمان انتقال خون در آن سال، این وظیفه از دوش جمعیت هلال احمر ایران ساقط شد اما در سال ۱۳۸۰، سازمان انتقال خون با جمعیت هلال احمر برای اهدای خون داوطلبانه تفاهم نامه ای منعقد کرد و از آن زمان جمعیت هلال احمر به عنوان یکی از شرکای سازمان انتقال خون معرفی شد و به نوعی داوطلبان هلال احمر تامین کننده خون سالم شدند. به طور متوسط سالانه بیش از ۱۷۴ هزار داوطلب ثابت، به صورت ۲ تا سه نوبت در سال اقدام به اهدای خون می کنند.
۴ روش نوین برای عضویت داوطلبانه در هلال احمر
عضوگیری از سوی سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر در اویل تشکیل این سازمان مبتنی بر عضویت در جمعیت هلال احمر و اهدای کمک های مردمی، وقف و هبه بود اما در حال حاضر چهار روش برای عضوگیری جدید در نظر گرفته شده است که از جمله آن می توان به به روز رسانی سایت سازمان داوطلبان برای عضویت اینترنتی در این سازمان، تولید چهار اپلیکیشن برای عضویت آسانتر در سازمان داوطلبان، فراخوان گروهها و سازمانها مثل نظام سلامت، نظام مهندسی، اصناف، اتحادیه ها و صاحبان حرف و مشاغل و به صورت فراخوان خاص و تعامل با سازمان های مردم نهاد در قالب امضای تفاهم نامه ها انجام می شود.
داوطلبان؛ تاثیرگذار در تصمیم های کلان هلال احمر
جمعیت هلال احمر به عنوان یک نهاد عمومی و غیر دولتی به صورت کاملا داوطلبانه اداره می شود و برای انتخاب افراد موثر تصمیم گیر در این نهاد مردمی هر چهار سال یکبار انتخاباتی سراسری برگزار می شود و در نهایت هشت تن از نیروهای داوطلب جمعیت هلال احمر که حائز بیشترین رای در کشور شده اند به عنوان اعضای شورای عالی جمعیت هلال احمر انتخاب می شوند و به همراه چهار تن از شخصیتهای برجسته و صاحب نظر کشور، مطلع و مسلط به امور امدادی، بهداشتی، درمانی، امور جوانان و حقوقبشردوستانه با معرفی رئیس جمهوری، رئیس جمعیت، دبیرکل، خزانه دار کل، یک نفر از مدیران ارشد اجرایی جمعیت به انتخاب رئیس جمعیت، بازرسان و نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر در تصمیم گیری های مهم این جمعیت نقش آفرینی می کنند.