با افزایش اختیارات بانک مرکزی نرخ ارز از پاییز امسال روندی کاهشی داشته است و بر اساس پیش بینی کارشناسان با توجه به شواهد موجود این روند استمرار دارد. نرخ دلار از حدود ۱۹ هزار تومان هم اکنون در کانال ۱۰ هزار تومانی قرار گرفته است. مدیریت عرضه و تقاضای ارز توسط بانک مرکزی در کنار اقدامات مکمل دیگر، امید نوسان گیران و دلالان دلار را ناامید کرده و تلاش های آنها برای بازگشت دوران التهابی بازار را ناکام گذاشته است.
روز گذشته عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در جمع اعضای فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مجموعه اقدامات بانک مرکزی اظهار داشت: در حوزه ریالی و ارز، بانک مرکزی بر بازار ارز مسلط است و این نهاد روند تعادلی نرخ ارز را با تدبیر و رعایت عوامل دخیل در بازار پیش میبرد و همانطور که قبلا نیز گفتهام این روند تعادلی بازار ارز نباید براساس هیجانات کوتاه مدت پیش برده شود.
رئیس بانک مرکزی با توجه به مجموعه اقدامات در حال انجام گفت: پیش بینی میکنیم که عرضه ارز توسط صادرکنندگان غیرنفتی شتاب بیشتری به خود گیرد. مهم ترین اقدام پیشروی بانک مرکزی اصلاح نظام بانکی و سامان دادن به این مهم است. این موضوع از حساسیت و اهمیت بسیاری برخوردار است و نباید شتابزده در مورد آن عمل کرد.
این اظهارات در شرایطی است که بانک مرکزی در هفته های اخیر تاکید بر ضرورت بازگشت ارز حاصل از صادرات داشته است و اتاق بازرگانی ایران نیز امروز در اطلاعیه ای بر ارائه ارز صادرکنندگان در سامانه نیما تاکید کرده است که نشان می دهد مدیریت عرضه و تقاضا، سیاست جدی بانک مرکزی در بازار ارز است.
در حال حاضر و بر اساس اعلام رئیس کل بانک مرکزی ارز مورد نیاز کالاهای اساسی تامین شده است و نگرانی برای تامین کالاهای اساسی در سال ۹۷ و ۹۸ وجود ندارد.
احمد علیرضابیگی، عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس که در جلسه روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی حضور داشت در خصوص ارزیابی خود از این جلسه گفت: گزارش ها نشان می دهد ذخایر ارز کافی است و کنترل بازار ارز در اختیار بانک مرکزی قرار دارد و شاهد نوسانات بازار ارز نخواهیم بود.
کارشناسان مجموع اقدامات بانک مرکزی در این زمینه را مثبت ارزیابی می کنند. مهدی تقوی، اقتصاددان با بیان اینکه بانک مرکزی توانسته تحرکات دلالان را خنثی کند به پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت: در این شرایط آنچه مشخص است این است که بازار ارز از جذابیت برخوردار نیست. وی با بیان اینکه ثبات اقتصادی و تثبیت نرخ دلار در قیمت تعادلی یکی از الزامات اقتصاد کشورمان است گفت: بانک مرکزی در چند ماه گذشته با مدیریت بازار ارز از نوسان گیری در ابن بازار جلوگیری کرد و در شرایطی که قیمت ها ثبات باشد تقاضای هیجانی نیز کاهش پیدا می کند. این استاد بازنشسته اقتصاد با اشاره به جبران کاهش ارزش پول ملی کشور در سه ماه گذشته گفت: نرخ دلار 19 هزار و 20 هزار تومانی واقعی نبود و انتظار می رود با تثبیت قیمت دلار قیمت کالاهایی که ناشی از جو روانی گرانی ارز بود با کاهش رو به رو شود.
احمد انارکی محمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به روند نزولی قیمت ارز در بازار اقدامات بانک مرکزی را در این خصوص موثر عنوان کرد و گفت: بازار در مدیریت بانک مرکزی است. وی با اشاره به اینکه دولت در بازار ارز ورود کرده و نتیجه خوبی داشته است گفت: البته مردم نیز هوشیار شدهاند و دیگر در دام سوداگران بازار ارز نمی افتند، قیمت ارز روند کاهشی یافته است.
محمدرضا انصاری، نایب رئیس اتاق بازرگانی نیز با بیان اینکه دولت توانسته نرخ ارز را کنترل کند تصریح کرد: میتوان انتظار داشت که روال کار به همین ترتیب ادامه پیدا کند و در دل این ثبات نسبی، فعالان اقتصادی بتوانند برای آینده کاری خود برنامهریزی کنند. انصاری با اشاره به ثبات بازار ارز گفت: با توجه به ثبات نسبی که دربازار ارز شکل گرفته است پیشبینی میشود این روند ادامه دار باشد.