معاون تسهیلات و تجاریسازی صندوق نوآوری و شکوفایی از اصلاح فرایند اعطای تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان خبر داد و گفت: در این اصلاح فرایند، سعی میکنیم زمینهای بازی جدیدی تعریف کنیم که شرکتها بتوانند بهتر از این، از امکانات و تسهیلات مالی بهرهمند شوند.
به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر رضا قربانی در جمع شرکتهای دانشبنیان استان یزد که طی مراسمی در محل پارک علم و فناوری استان یزد گردهم آمده بودند، با اشاره به فعالیت پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد در زمینه تبدیل علم به فناوری، عنوان کرد: حرکتهای فناورانه در کشور چند سالی است که به عنوان راهکار اصلی آغاز و به یک اکوسیستم تبدیل شده است که طبیعتا تامین منابع مالی، بخش کوچکی از این اکوسیستم است و نکته مهم و کلیدی فضای کسب و کار و ورود این فناوری به بازار است.
وی با تاکید بر تسهیلات غیرمالی صندوق نوآوری و شکوفایی برای اعتمادسازی و گسترش فعالیت شرکتهای دانشبنیان و ورود محصولات این شرکتها به بازار، خاطرنشان کرد: خوشبختانه کشور به لحاظ منابع مالی و نقدیندگی مشکلی ندارد؛ مهم این است که تدبیری اندیشیده شود که این منابع جذب این بخش فناورانه و شرکتهای دانشبنیان شده و جذابیت این بخش از بخش سنتی افزایش یابد
قربانی ادامه داد: بخش خصوصی به خاطر احتیاطی که دارد مطابق مرسوم سختتر وارد عرصههای جدید و نو میشود و لازم است که دولت و نهادهای عمومی وارد این عرصهها شوند و مشکلات را تا حدودی رفع کنند. نقش صندوق نوآوری و شکوفایی یا هر نهاد مالی دیگر در همین حد است و کار را خود شرکتهای دانش بنیان و فناور انجام میدهند و وظیفه دولت عمدتا فراهم کردن زیرساختهاست.
معاون صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به خدمات مختلف و متنوع این صندوق به شرکتهای دانشبنیان از جمله ارائه تسهیلات، صدور ضمانتنامه و ... گفت: تسهیلات صندوق برای نمونهسازی صنعتی، ورود به بازار، قبل از تولید صنعتی و تجهیز صنعتی ارایه می شود.
قربانی اضافه کرد: تسهیلات نمونهسازی و ورود به بازار صندوق به صورت قرضالحسنه و با کارمزد سالانه چهار درصد است و تسهیلات دیگر نیز با نرخ ترجیحی ۱۱ درصد عرضه میشود.
وی با اشاره به صدور ضمانتنامه از سوی صندوق برای شرکتهای دانشبنیان، به حوزه فعالیت صندوق در زمینه توانمندسازی این شرکتها اشاره کرد و گفت: حضور شرکتها در نمایشگاهها، ارائه مشاوره، برپایی کلاسهای آموزشی و همچنین اخذ و پیادهسازی استانداردها در شرکتهای دانشبنیان از دیگر حمایت های صندوق نوآوری وشکوفایی به شمار میآید.
قربانی با بیان اینکه ارائه تسهیلات و وام، کارکردهای خاص خود را دارد و در جاهای محدودی اثرگذار است، گفت: نیاز خیلی از شرکتها در حال حاضر بحث سرمایهگذاری است که در این چرخه مغفول مانده است.
معاون تسهیلات و تجاریسازی صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: در سیاست جدیدی که اتخاذ شده قصد داریم به صورت جد وارد بحث سرمایهگذاری به شکل غیر مستقیم شویم و با ابزارهای سرمایهگذاری جدیتر در خدمت این اکوسیستم باشیم که امیدواریم موجب رونق شرکتهای دانشبنیان شود.
قربانی تسریع در روند امور، بالا بردن سقف مبالغ تسهیلات و سرمایه در گردش را از تحولات و اقدامات اخیر در دوره مدیریت جدید در صندوق نوآوری و شکوفایی عنوان کرد و با بیان اینکه گام اصلی ما در دوره جدید تمرکززدایی است، عنوان کرد: در گذشته شرکتها به صورت مستقیم برای گرفتن خدمات به صندوق نوآوری و شکوفایی مراجعه میکردند که با توجه به مشکلات این رویه در دوره جدید، سعی داریم با حداکثر تمرکززدایی کار کنیم و هدف ما این است که دیگر نیاز نباشد شرکتی به صورت مستقیم به صندوق مراجعه کند.
وی ادامه داد: اگر نهاد مالی واسطی باشد که این هدف را بتواند برآورده کند ما از آن استقبال میکنیم. البته در قانون، نهاد مالی واسط تعریف شده که صندوقهای پژوهش و فناوری هستند که از گذشته نیز این امکان وجود داشته اما تعاملات خیلی محدود بوده است که میتوانیم این تعاملات را گسترش دهیم.
معاون تسهیلات و تجاریسازی صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تسهیلات را به صندوقهای پژوهش و فناوری میدهیم و آنها طبق اساسنامه خود به شرکتها تسهیلات و ضمانتنامه میدهند که حسن این روش آن است که تسهیلات میتواند عام باشد و لزوما برای اخذ تسهیلات از صندوق های پژوهش و فناوری نیاز به اخذ مجوز دانشبنیان نیست و شرکتهای دیگر و به خصوص شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری نیز میتوانند بدون مراجعه به صندوق نوآوری و شکوفایی از این تسهیلات استفاده کنند.
وی ادامه داد: اصلاح فرآیندها ادامه خواهد داشت و سعی میکنیم زمینهای بازی جدیدی تعریف کنیم که شرکتها بتوانند بهتر از این، از امکانات و تسهیلات مالی بهره مند شوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: خط اعتباری ویژهای هم برای صندوقهای پژوهش و فناوری باز کردیم که شرکتهای دانشبنیان میتوانند از طریق این خط مستقیم با نهادهای مالی واسط کار کنند و کل روند ارزیابی، پذیرش، تصمیمگیری و اعطای تسهیلات توسط نهاد مالی واسط انجام میشود و صندوق نوآوری و شکوفایی صرفا تامینکننده مالی خواهد بود و این باعث میشود پروسهها سریعتر انجام شود. البته در عین حال صندوق هم تسهیلات مستقیم میدهد و روند آن متوقف نمیشود و همچنان شرکتها میتوانند به صندوق نیز مراجعه کنند.
وی در پایان با اشاره به خدمت جدید صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت های دانش بنیان گفت: بر این اساس شرکت های دانش بنیان دارای اسناد خزانه اسلامی که در ازای فروش محصولات دانش بنیان به دستگاه های اجرایی دریافت کرده اند، می توانند ۵۰ درصد مبلغ اسناد اخزا را تا سقف ۵ میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه دریافت کنند.