دهم تیر ماه به عنوان روز ملی صنعت و معدن در تقویم کشور ثبت شده و امسال نیز بیست و سومین سال این بزرگداشت در تهران در حال برگزاری است. این برنامه با حضور مسئولان عالی کشور، تولیدکنندکان، صنعتکاران، معدنکاران، کارآفرینان و پیشکسوتان صنعت و معدن برگزار و از برگزیدگان این بخش ها تجلیل به عمل می آید. به مناسبت این روز پایگاه اطلاع رسانی دولت گفتگویی با دکتر محمدرضا فیاض، مشاور وزیر و رییس ستاد بزرگداشت روز ملی صنعت و معدن پیرامون اقدامات این وزارتخانه و برنامه های پیش رو در حمایت از صنعتگران و معدنکاران در سال رونق تولید داشته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
سال 98 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رونق تولید نامگذاری شد. با توجه به نقش مهم وزارت صنعت و معدن به عنوان متولی بخش تولید در کشور این وزارتخانه چه اقداماتی را در این زمینه انجام داده و چه برنامه هایی برای حمایت از بخش تولید در دستور کار است؟
با توجه به شرایط فعلی کشور و نیاز به اشتغالزایی، حمایت از تولید و رونق آن از ضروریات است و تاکید مقام معظم رهبری به این مساله وظایف وزارت صنعت را سنگین تر از پیش کرده است. وزارت صمت در سال 98 برای حمایت از تولید سه برنامه تدوین کرده است. در گام اول هدف حفظ تولید واحدهای صنعتی و معدنی است که با رفع چالش ها و حمایت دولتی بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و تولیداتشان تحت تاثیرقرار نگیرد. گام دوم حمایت و افزایش ظرفیت واحدهایی است که به دلایلی زیر ظرفیت خود مشغول به فعالیت هستند و گام سوم حمایت از واحدهایی است که تولیدات آنها متوقف شده است. بر این اساس برنامه ریزی کردیم تا آنها را به گروه دوم و سپس به گروه اول برسانیم. این حمایت ها از طرق مختلف از پشتیبانی مالی تا تامین مواد اولیه و ... صورت می گیرد. خوشبختانه با توصیه های دولت محترم و تاکیدات رئیس جمهوری دستگاه های مسئول از جمله اداره مالیات، تامین اجتماعی، وزارت نیرو و سایر دستگاه ها در این زمینه همراه هستند. شرایط کشور نیز می طلبد که همدلی ادامه داشته باشد. امیداوریم با همدلی بانکها و سایر سازمان هایی که شریک ما در بخش تولید هستند این اهداف محقق شود.
سال گذشته بخش صنعت کشور با چالش هایی رو به رو بوده است. با این وجود بررسی جزییات گزارش های صنعتی در زمستان سال گذشته سیگنال های مثبتی از رونق تولید را نشان می دهد. چقدر می توان به ادامه این روند امیدوار بود؟
امیدواریم آهنگ رشد منفی تا پایان امسال کمتر شود. رشد منفی بخش صنعت در سال گذشته در اثر ضربه ناگهانی تحریم ها و اثرگذاری آن بر نرخ ارز و در نهایت نوسانات ارزی بوده است که شاهد کاهش ارزش ریال بودیم و این مساله به تولید کشور شوک وارد کرد. پیش از این وضعیت، شاهد رشد مثبت تولید بودیم و حتی آمارهایی از رشد مثبت 6 درصدی نیز اعلام شد. امیداوریم با تلاش تولیدکنندگان رشد منفی را متوقف کنیم. راه سختی پیش رو داریم اما اطمینان داریم که از آن عبور خواهیم کرد. صنعتگران کشور نیز که سربازان جبهه تولید هستند عزمشان را برای حل مشکلات جزم کرده اند.
آمارهای گمرک تراز تجاری مثبت کشور را نشان می دهد که حاکی از سبقت صادرات از واردات است. چه برنامه هایی برای حمایت از تولیدات داخل و کاهش واردات کالاهای مشابه داخلی هست؟
با توجه به قیمت ارز و هزینه تمام شده تولید، رغبت به صادرات افزایش یافته است. وزارت صنعت در راستای حمایت از بخش تولید واردات کالاهای مشابه داخلی را ممنوع اعلام کرده است و در تلاش بوده ایم تا واردات برای کالاهای ضروری انجام شود و بقیه در داخل تولید شود. کیفیت تولیدات داخلی خوشبختانه قابل قبول است و همینکه واردات رشدش کند شده و تولید رشدش بالا رفته تولیدکننده را ترغیب می کند تا به افزایش کیفیت بیشتر بپردازد. می توان گفت تحریم ها مثل موتور محرکی برای افزایش تولید و کاهش واردات و خودکفایی در اقتصاد کشور بوده است.
افزایش درآمدهای مالیاتی یکی از برنامه های اسنادبالادستی کشور برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی است. آیا در شرایط فعلی و با توجه به رویکرد وزارت اقتصاد نسبت به تحقق درآمدهای مالیاتی این مساله نگرانی را متوجه صنعتگران و بخش تولید می کند؟
تاکید دولت به افزایش پایه های مالیاتی است و قرار نیست افزایش درآمدهای مالیاتی خدشه ای به فعالیت تولیدکنندگان و صنعتگران وارد کند. در واقع در موضوع افزایش درآمدهای مالیاتی تاکید دولت به جلوگیری از فرارهای مالیاتی است تا بر این اساس در حق افرادی که در پرداخت مالیات منظم و قانونی عمل می کنند ظلمی نشود. درخواست ما نیز به عنوان متولی بخش تولید این است که نباید به تولید کننده واقعی سختگیری شود.
در مجموع وظیفه مان در بخش تولید این است که با رونق تولید و افزایش درآمدهای حاصل از صادرات غیرنفتی، کمبود درآمدهای نفتی را جبران کنیم و امیدواریم بتوانیم به این اهداف نائل شویم.
برای توسعه بخش معدن چه اقداماتی انجام شده و چه برنامه هایی در دستور کار است؟
برای امسال و سال آینده شعاری در وزارت صمت داریم مبنی بر نهضت معدن. در تلاشیم و برنامه ریزی کردیم تا سهم معدن در اقتصاد کشور را افزایش دهیم. امکانات معدنی مان خوب است اما به دلایل مختلف از ظرفیت آن بهره نبردیم. افزایش اکتشاف معدن، به حداکثر رساندن تولید و تکمیل چرخه های تولید سه برنامه ای است که برای توسعه بخش معدن و جلوگیری از خام فروشی در دستور کار قرار داده ایم. برای این کار اقداماتی برای تشویق بخش خصوصی صورت گرفته است. در حال حاضر تولید فولاد در کشور افزایش یافته است که نشانه های مثبتی از رونق در این بخش است.