وزارت جهاد کشاورزی، ادعای وجود ناخالصی نامتعارف در گندم خریداري شده و اختلاط آن با خاک را تکذیب کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، در پی طرح ادعای وجود ناخالصی نامتعارف در گندم خریداري شده در خبرگزاری های تسنیم و ایسنا و بازتاب آن در فضای رسانه ای، مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت جهادکشاورزی بر پايه گزارش پژوهشكده غلات و اظهارات مديرعامل شركت بازرگاني دولتي ايران به منظور روشنگری افکار عمومی توضیحاتی ارائه کرد. متن این توضیحات به شرح زیر است:
قیمت تضمینی خرید گندم داخلی بر پایه افت های مفید (شکستگی گندم) و غیرمفید (علف هرز و سنگریزه) همه ساله توسط دولت با در نظرگیری یک جدول ماتریسی تعیین میشود. در سال جاری حدود 7.7 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری و در قالب یک میلیون و 300 هزار نمونه تحویل شرکت بازرگانی دولتی، بخش خصوصی و کارخانجات آرد شده است و از تمامی این محمولهها نمونهبرداری شده و در آزمایشگاههای دارای صلاحیت میزان افت آنها بررسی شده که بر اساس ارزیابیهای انجام شده توسط پژوهشكده غلات در قالب جدول پاکی، متوسطه افت مفیدگندمهای خریداری شده 1.03 درصد و افت غیر مفید 1.9 درصد بوده است. از این میزان گندم حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم توسط ۱۷۳ کارخانه آردسازی کشور که بهترین ارزیاب های کیفی را در اختیار دارند خریداری شده است که طبق اطلاعات سامانه، کارخانجات خرید خود را با میانگین افت مفید ۸۱ صدم و افت غیر مفید ۸۳ صدم درصد انجام داده اند .
با عنایت به اعلام مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی مبنی بر این که رویه سنجش افت گندم در کشور قدمت 30 ساله دارد و امسال نیز مانند همه سالهای گذشته از ابزار سنجش (الک) مشابه استفاده شده است، طرح ادعای ورود گندم با متوسط افت غیرمفید 8 تا ۱۰ درصد یعنی ۷۰۰ هزار تن شن و خاک و ضایعات به کارخانجات و وجود ناخالصی نامتعارف در گندم خریداري شده و اختلاط آن با خاک، ادعايي كاملا كذب بوده، صحت نداشته و قویا تکذیب می شود. هرچند بروز برخي تخلفات موردي و جزيي از سوی دلالان در موارد انگشتشماری از محمولهها رو انكار نمي كنيم اما بايد تاكيد شود اين موارد در مقایسه با حجم 7.7 ميليون تن گندم خريداري شده بسيار جزيي است و عمده اينگونه تخلفات در همان بدو تحويل محموله به عوامل خريد و سيلوها شناسايي و برخورد شده است. بنابراین به نظر میرسد طرح ادعای 700 هزار تن ناخالصی در گندم خریداری شده يا ناشی از ناآگاهی افراد است و یا اینکه برخی به دلیل درگیری منافعشان با این موضوع، این موارد را مطرح میکنند.
بر این اساس طرح اين گونه شائبههای کذب كه امنيت رواني و غذايي جامعه را تهديد ميكند، تاسف بار بوده و جاي سوال بسيار دارد. علاوه بر اين خدمت مردم شريف كشورمان اعلام ميكنيم كه در کنار نظارتهاي موجود در پروسه خريد گندم، آرد گندم مورد استفاده نانوایان دارای استاندارد اجباری و نظارتهاي مستمر ديگر نيز است و هیچگونه مخاطره در بهداشت و سلامت آرد گندم برای مصرفکنندگان وجود ندارد و سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد نيز به صورت مستمر بر تولید آرد نظارت می نمایند.