آمریکا و همپیمانانش اگر چه با وارونهنمایی در تلاشند تا هر گونه ناامنی در منطقه را به ایران نسبت دهند، اما اثبات رویکرد صلحطلبانه جمهوری اسلامی ایران در مجامع جهانی از جمله شورای امنیت، مانع از پذیرش این ادعاها شده است؛ حالا رئیسجمهوری با ابتکار صلح هرمز و شعار ائتلاف امید به نیویورک میرود تا بار دیگر پیام صلح ایران را به گوش جهانیان برساند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، جهتگیری صحیح دولت و ابتکارهای دیپلماتیک ایران نشان داده که ایران در عمل حامی مدارا و گفتگو و پیشتاز مقابله با خشونتورزی و افراطیگری است. این موضوع همزمان با نزدیک شدن به نشست پیش روی سازمان ملل مورد تاکید رئیس جمهوری قرار گرفته است. حسن روحانی روز یکشنبه 31 شهریور در مراسم گرامیداشت هفته دفاع مقدس با بیان اینکه امسال در سازمان ملل متحد با شعار «ائتلاف امید» و «ابتکار صلح هرمز» که خلاصه آن «حب و امید» خواهد بود، حضور خواهیم یافت، اظهار داشت: امسال طرحی را در سازمان ملل پیش روی جهانیان قرار خواهیم داد مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران با کمک و همکاری کشورهای منطقه میتواند امنیت خلیج فارس و دریای عمان را بوجود آورد.
رئیس جمهوری حضور نیروهای بیگانه برای آبراههای جهانی، امنیت کشتیرانی و نفت و انرژی را مشکلزا عنوان کرد و گفت: اما مسیر جمهوری اسلامی ایران مسیر اتحاد، وحدت و هماهنگی با کشورهای منطقه است.
رئیسجمهوری پیش از این و در نخستین حضور خود در مجمع عمومی سازمان ملل در سال 92 نیز طرح «جهان علیه خشونت و افراطیگری» را ارائه داده بود. این پیشنهاد که با استقبال جهانی رو به رو شد، در 18 دسامبر سال 2013 با رأی قاطع نمایندگان 190 کشور جهان و بدون مخالفت به تصویب رسید. رئیس جمهوری کشورمان در این نشست با پیشنهاد «ائتلاف برای صلح پایدار» به جای «ائتلاف برای جنگ» مردم جهان را دلزده و ناامید از جنگ، خشونت و افراط توصیف كرد كه نگاه به آینده، آنها را امیدوار كرده است تا دولتها با توجه به اراده ی عمومی مردم جهان، اقدامی مسوولانه را در این زمینه انجام دهند.
10 پیشنهاد راهبردی برای مبارزه فوری با تروریسم
رئیسجمهوری سال 93 نیز در کنفرانس بین المللی جهان علیه خشونت و افراطی گری، 10 پیشنهاد راهبردی برای مبارزه فوری با تروریسم جاری درمنطقه وجهان ارائه داد.
پیشنهاد تاسیس «صندوق بینالمللی اشتغالزایی و توسعه» یکی از آن 10 پیشنهاد بود که نشان از ریشهیابی دقیق دولت از خاستگاه سربازگیری تروریسم یعنی فقر و بیکاری داشت.
همكاری منطقه ای برای اصلاح نظام آموزش و پرورش عمومی، هماهنگیهای منطقهای، آگاهسازی افكار عمومی در مورد تهدیدات تروریستها و بازسازی مناطق ویرانشده توسط تروریستها از جمله پیشنهادهای راهبری رئیس جمهوری برای مبارزه با تروریسم بود.
طرحهایی برای صلح در منطقه
«مجمع گفتگوی منطقهای» از دیگر ابتکارهای دیپلماتیک دولت جمهوری ایران در سطح جهانی بود که به عنوان روشی برای گردهم آوردن ایران و همسایگانش در تلاش مشترک برای صلح مطرح شد. دستگاه دیپلماسی ایران بارها تاکید کرد چنین گفتوگویی میتواند و باید جایگزین تبیلغات و لفاظیها شود. این گفتوگو باید هم زمان با اقدامات اعتمادساز انجام شود.
«طرح صلح یمن» یکی دیگر از اقدامات صلحطلبانه دولت تدبیر و امید در سال 2015 بود. تنها دو هفته پس از آنکه عربستان سعودی بمباران خود را در آوریل ۲۰۱۵ به یمن آغاز کرد، ایران طرح چهار مادهای را به سازمانملل پیشنهاد کرد این طرح شامل آتشبس فوری، کمکهای اضطراری بشردوستانه، و سپس تشکیل گفتگوهای ملی برای ایجاد یک دولت فراگیر بود.
«فرایند آستانه» در راستای حل بحرانهای سوریه و جمع بندی برای اقدام مشترک عملی میان ایران، روسیه و ترکیه برای حذف کامل تروریستها در این کشور از دیگر اقدامات جمهوری اسلامی ایران بود که در سال 2017 مطرح شد. تا کنون 5 دوره تحت عنوان اجلاس آستانه برگزار شده است که به گفته کارشناسان نقش مهمی در رفع ابهامات فعلی در بحران سوریه و برطرف کردن چالشهای آن داشته است.
پیمان منطقهای عدم تجاوز
دستگاه دیپلماسی دولت ایران بارها اعلام کرده که جمهوری اسلامی خواستار بهترین روابط با کشورهای منطقه خلیج فارس است، و از همه پیشنهادهای گفتگو و تنشزدایی استقبال میکند. پیشنهاد «پیمان منطقهای عدم تجاوز» از جمله ابتکارات صلحطلبانه ایران در عرصه بین الملل در دولت تدبیر بود.
توجه به این این پیشنهاد میتواند نقش مهمی در تامین امنیت خلیج فارس، ثبات منطقه و همچنین جلوگیری از دخالت بیگانگان داشته باشد که بیتردید در سایه همکاریهای منطقهای و گفتوگو میان کشورهای منطقه تامین میشود؛ رئیسجمهوری در سخنان اخیر خود نیز بر این مسئله تاکید کرد با همه همسایگان دست رفاقت دراز میکنیم و آمادهایم از خطاهای گذشته آنها بگذریم.
باید دید کشورهای دنیا چه اندازه به پیشنهادهای صلحآمیز و مبتنی بر گفتوگو و مذاکره که از سوی ایران مطرح میشود، پاسخ مثبت میدهند تا دنیا و به خصوص منطقه، از ثبات، امنیت و آرامش برخوردار شود.
پیش از این نیز طرح امنیت در خلیج فارس و گفتگوی تمدنها در سال های 1985 و 1997 از سوی ایران مطرح شده بود که مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت.
حالا روحانی با شعار «ائتلاف امید» و «ابتکار صلح هرمز» به سازمان ملل متحد میرود تا دوباره منادی صلح باشد و کشورهای دنیا را به جلوگیری از جنگ و خشونت و ناامنی دعوت کند.