سفر رئیس جمهوری کشورمان برای شرکت در هجدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به کشور آذربایجان بازتاب های زیادی داشته است. حسن روحانی در این سفر دیدارهای دو جانبهای با روسای جمهور آذربایجان، ونزوئلا، کوبا و پاکستان، نخست وزیران مالزی و بنگلادش و رئیس جمهور موقت الجزایر داشت و درخصوص مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگوهایی مطرح شد؛ در همه این دیدارها بر گسترش روابط دو جانبه تاکید و از جمهوری اسلامی ایران به خاطر برجام و صبر راهبردی پس از خروج آمریکا از برجام ستایش شد.
یک کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به طیف وسیعی از کشورهایی که عضو جنبش عدم تعهد هستند حضور ایران را از این منظر، برای بیان دیدگاه های خود در خصوص یکجانبهگرایی آمریکا مهم عنوان کرد و گفت: این سفر، سفر مهمی برای جمهوری اسلامی ایران به خصوص بعد از برجام بود، ضمن اینکه فرصتی برای گسترش روابط کشورمان و پیگیری توافقات پیش از این است.
حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به گستردگی اعضای جنبش عدم تعهد به پایگاه اطلاعرسانی دولت گفت: دو سوم اعضای سازمان ملل از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد هستند و در این شرایط حضور ایران و بیان دیدگاه های جمهوری اسلامی در این اجلاس از این بابت دستاورد مهمی برای کشورمان می تواند داشته باشد.
او با اشاره به سخنرانی رئیس جمهوری کشورمان در این اجلاس گفت: آقای روحانی در این اجلاس اعلام کردند که از هر ابتکار عملی مبتنی بر مذاکره و احترام متقابل، استقبال میکنیم و دستیابی به امنیت و توسعه منطقهای را از طریق همکاری و مشارکت جمعی همسایگان امکانپذیر دانستند.
به گفته او بیان دیدگاه های جمهوری اسلامی بین کشورهایی که منتقد یکجانبهگرایی آمریکا هستند و به نوعی تلاش می کنند تا متعهد به قدرت های سلطه جو در جهان نباشند در سطح بین الملل از اهمیت زیادی برخوردار است.
او در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به توافقات سال های گذشته ایران در این اجلاس تصریح کرد: این سفر فرصتی برای پیگیری این توافقات بوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به دیدارهای رئیس جمهوری کشورمان با روسای جمهوری کشورهای عضو این جنبش ملاقات با آنها را فرصتی برای رسیدن به راهکاری مشترک برای تحقق اهداف اعضا دانست و گفت: متاسفانه در سال های گذشته شاهد رکودی در بین تصمیمات و نحوه اجرای توافقات اعضاء بوده ایم و انتظارات از جنبشی که بیش از 100 کشور دنیا در آن حضور دارند بیش از این است و لذا امیدواریم این گفتگوها در این دوره موثر واقع شود.
بهشتی پور با اشاره به رهبری آذربایجان در این دوره گفت: آذربایجان برای ایران همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است و منافع مشترکی بین دو کشور وجود دارد و باید دید دراین دوره، نحوه اجرای توافقات به چه میزان تسریع می یابد.
این کارشناس مسائل بین الملل در بخش دیگری از اظهارات خود در خصوص اهمیت دیدارهای دو جانبه روحانی و رئیس جمهوری آذربایجان گفت: جمهوری آذربایجان همسایه شمالی ایران است و دیدارها و توافقات می تواند منجر به همکاری های خوب در مورد خزر و حل مشکلات چند ساله آن شود.
او در ادامه افزود: آذربایجان کریدور خوبی برای همکاری ها بین ایران، آذربایجان و روسیه و از آن طرف ایران، آذربایجان و هند از طریق بندرچابهار است و لذا گفتگو و توافقات در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است.
همکاری ها در زمینه کشتیرانی، توسعه راه آهن، حمل و نقل جاده ای و توریسم و همچنین توسعه فعالیت های فرهنگی و تاریخی از دیگر مواردی است که این کارشناس مسائل بین الملل به آن اشاره کرد و گفت: کمک به ایران برای کاهش فشارهای ناشی از تحریم ها می تواند دستاورد مهمی از سفر رئیس جمهوری به این اجلاس باشد.