اختصاص دلار 4200 تومانی برای واردات کالاهای اساسی از اقدامات دولت برای جلوگیری از گرانی این کالاها و حمایت از معیشت مردم بوده و در این راستا شفافسازیهای لازم صورت گرفته است. با این وجود برخی جریانها با مطرح کردن موضوع 18 میلیارد دلار در تلاش بودند تا نحوه اختصاصها را هدررفت منابع و ابهامانگیز القا کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، اقدام دولت در حمایت از معیشت مردم و تامین کالاهای اساسی باتخصیص ارز، همواره با شفافیت همراه بوده است به طوری که رئیسجمهوری در 19 آبان ماه در جمع مردم یزد گفت: یک عده از افرادی که کمی بداخلاق هستند در طول ماه های گذشته در برخی از روزنامهها چنین نوشتهاند که این دولت در سال ۹۷ و با ارز ۴۲۰۰ تومانی، ۱۸ میلیارد دلار را به باد داده است در این راستا به رییس بانک مرکزی دستور دادم تا تمام پول هایی که در سال گذشته در ۶ ماه اول پرداخت کرده را فهرست و اعلام کند و در این زمینه اخیرا نامه آن را به من داده است و از ایشان خواستم که این نامه را منتشر کند.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: بر اساس گزارش بانک مرکزی از این رقم، ۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کالاهای اساسی و درمانی و پزشکی وارد شده است و تمام فهرست آن کاملا مشخص می باشد. ۱۲ میلیارد دلار هم کالاهای دیگری وارد شده که لیست همه آنها مشخص است به جز یک میلیارد دلار که اختلاف حساب وجود دارد و در این زمینه به تعزیرات اعلام شده که بررسی های لازم را انجام دهد.
رئیس جمهور تصریح کرد: مردم بدانند در این دولت یک ریال یا یک دلار گم نخواهد شد و آن در دوران دیگری بود که میلیاردها دلار گم می شد و هنوز هم پیدا نشده است. بنابراین راه را اشتباه نروید.
در این راستا بانک مرکزی جزییاتی از چگونگی اختصاص 18 میلیارد دلار در بازه زمانی 1/ 1/ 97 تا 16/ 5/ 97 را اعلام کرد. این گزارش نشان میدهد در دوره مورد نظر برای واردات کالا، خدمات و بازپرداخت تسهیلات و بدهیهای ارزی معادل 19.3 میلیارد دلار تامین ارز شده است. از این مبلغ حدود 17.3 میلیارد دلار آن به طور مستقیم از طریق بانک مرکزی و حدود 2 میلیارد دلار آن از طریق بازار ثانویه انجام شده است.
بر این اساس معادل 7.3 میلیارد دلار (حدود 38 درصد) از تامین ارز انجام شده در دوره مورد نظر برای واردات کالاهای اساسی، ضروری، دارو و تجهیزات پزشکی (5.2 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و ضروری، 2.1 میلیارد دلار برای دارو و تجهیزات پزشکی) بوده است.
همچنین در این بازه زمانی برای واردات سایر کالاها (شامل فولاد، چدن ماشین آلات، وسایل مکانیکی دستگاه های برقی، قطعات منفصله و سایر کد تعرفه کالاها) و خدمات، بازپرداخت بدهی های ارزی و مصارف غیربازرگانی (شامل مصارف درمانی، دانشجویی و مسافرتی) معادل 12 میلیارد دلار تامین ارز شده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی مجموع تعهدات ارزی واردکنندگان برای ثبت سفارشهایی که در دوره مورد اشاره تمام یا بخشی از آن تامین ارز شده است 20.6 میلیارد دلار بوده که معادل 17.8 میلیارد دلار آن رفع تعهد و معادل 2.8 میلیارد دلار تعهد ایجاد شده تا کنون رفع تعهد نشدهاند.
بر این اساس معادل 120 میلیون دلار، به موجب مقرات ارزی کشور و اطلاعات مندرج در سامانه ذی ربط، رفع تعهد ارزی آنها سررسید نشده است. همچنین معادل 1.2 میلیارد دلار به تعزیرات حکومتی ارجاع شده اند و پرونده آنها در تعزیرات حکومتی در حال رسیدگی است.
علاوه بر آن معادل 1.48 میلیارد دلار تا کنون از سوی شبکه بانکی کشور به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع نشده که در حال پیگیری است.