معاون آموزش ابتدایی در نشست خبری با خبرنگاران و اصحاب رسانه بر حفظ كرامت خدادادي كودكان تأکید كرد و گفت: هدف ما تربيت شاگردان ممتاز ازنظر تحصيلي نيست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از مركز اطلاعرسانی و روابط عمومي وزارت آموزشوپرورش، رضوان حکیم زاده در نشست خبری با اصحاب رسانه و خبرنگاران که در سالن کنفرانس این معاونت برگزار شد، با تبریک ایام میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا سلامالله علیها و هفته بزرگداشت مقام زن و مادر، اظهار كرد: باوجوداینکه مدتي از حوادث دیماه گذشته است اما به دلیل اهمیت موضوع تأکید میکنم که شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی واقعه ناگواری بود و تا جایی که به ما بهعنوان متولیان تعلیم مربوط میشود این شهادت فرصتهایی برای ما فراهم کرد که ازجمله آن میتوان به ارائه الگوی خوب به دانش آموزان اشاره کرد و در عصری که دانش آموزان ما سرداران و شهدای هشت سال دفاع مقدس را درک نکرده بودند، جلوهای از یک انسان ایثارگر را داریم که میتوانیم وی را به کودکان معرفی کنیم.
حکیم زاده با بیان اينكه رویکرد اصلی در معاونت آموزش ابتدایی، نگاه تخصصی بر اساس سند تحول بنیادین است که بر مبنای آموزههای قرآن کریم و اصول علوم تربیتی است، اظهار كرد: برای رسیدن به اين هدف سه رویکرد را پیگیري میکنیم؛ کودک صاحب کرامت است، کودک بزرگسال نیست و مربی فقط آموزگار نیست بلکه نقش الگویی و محوری دارد.
وی با اشاره به صاحب کرامت بودن کودکان، اظهار کرد: برنامهها و رفتارهای ما نباید کرامت خدادادی کودکان را خدشهدار کند و همه کودکان باید توجه و اهميت به اين موضوع را یاد بگیرند.
حکیم زاده با بیان اينكه حذف مسابقات تستی، رقابتها، برچسب زدنها و آزمونها ازجمله برنامههایی است که ما پیگیری میکنیم، گفت: نمیخواهیم نظام آموزشی داشته باشیم که در آن فقط شاگرداول دوم موردتوجه قرارگرفته میشوند.
وی رويكردهاي ديگر اين معاونت را، پرهیز ازخشونت، کارگروهی و اصالت تشویق دانست كه با تغییر رویکرد ارزشیابی در حال دنبال شدن است.
حکیم زاده با بیان اینکه رویکرد مهم بعدی این است که کودک بزرگسال نیست، گفت: باید متناسب با مراحل رشد و ویژگیهای کودکان عمل کنیم و امنیت روانی و عاطفی دانش آموزان مورد توجه قرار بگیرد بنابراين توجه به این موضوع باعث شد براساس راهکارهای سند تحول بنیادین تغییراتی در برنامه دهيم و جایگزینی تکالیف مهارت محور بهجای مشق شب معمول، کلاسهای بازی و یادگیری، عید و داستان بهجای پیک نوروزی با توجه به این اصل است.
وی افزود: در تکالیف مهارت محور، دستورزی و پیوندزدن آموزههای درون مدرسه به زندگی واقعی پیگیری میشود.
حکیم زاده بابیان اینکه ازنظر ما آموزش از پرورش جدا نیست، گفت: مربی نقش الگویی دارد و خُلق نیکو و دیدگاه مبتنی بر محبت برگرفته از آیات قرآن از ویژگیهای مربی است.
معاون آموزش ابتدایی با اشاره به اینکه برنامه خشونتزدایی همهجانبه را تهیهکردهایم، اظهار کرد: قرار بود که برنامه خشونتزدایی را به مدارس ارائه کنیم اما با توجه به اینکه وزیر آموزشوپرورش از معاونتها بستههای تحولی همهجانبه در مدرسه را خواسته است، بنابراين معاونت آموزش ابتدایی در قالب چنين بستهای حرکت از حافظه محوری و تربیت تک ساحتی به مهارت محوری و تربيت تمام ساحتی حرکت خواهیم کرد و فراهم کردن محیط امن روانی با بسته خشونتزدایی پیگیری میشود.
وی با اشاره به اینکه دفاتر سهگانه دبستان، پیشدبستانی و توسعه عدالت آموزشی و عشایر در معاونت آموزش ابتدایی وجود دارد، اظهار کرد: در دوره دبستان ارتقای کیفیت مدیریت آموزشگاهی، توسعه و گسترش روشهای نوین ارزشیابی، ارتقای شایستگیهای دانش آموزان و معلمان و تقویت روشهای پژوهشی و توسعه عدالت آموزشی با اجرای انسداد مبادی بیسوادی را داشتیم.
وی افزود: نرخ ثبتنام خالص در دوره دبستان ٩٨،١٨ درصد است و توانستهایم در طی سالهای ٩٢تاکنون ٢١٣ هزار و 205 کودک بازمانده از تحصیل را شناسایی و به مدارس برگردانیم. همچنين نرخ ارتقا تحصيلي به 97،5 درصد رسيده است و نرخ ترک تحصیل به ١،١١درصد کاهش یافته است.
حکیم زاده خاطرنشان کرد: یکی از فعالیتهای ما افزایش تعداد راهبران آموزشی است که در مناطق روستایی حضور پیدا میکنند و با آموزش روشهای نوین یادگیری به دانش آموزان درس میدهند و تعداد اين راهبران آموزشي به ٢٨٧٨ نفر رسیده است.
تعيين سهميه بنزين براي راهبران آموزشي
وی بابیان اینکه یکی از دستاوردهای خوب، تصویب پست راهبران آموزش است، گفت: اخیراً با پيگيري وزيرآموزش و پرورش سهمیه بنزین برای رهبران آموزشی مصوب و به مدارس ابلاغ شده است.
معاون آموزش ابتدایی با اشاره به ارتقای صلاحیتهای حرفهای معلمان، اظهار کرد: درصد معلمان تحت پوشش در سال تحصیلی ٩9-٩8 به ٣٢درصد رسیده است و برنامههای درسی قرآن را با تأکید بر توانمندسازی معلمان به٣۴٢۶١٢کلاس درس افزایش داده شده است.
حکیم زاده گفت: طرح جابربنحیان برمبنای تربیت مبتنی بر کنجکاوی و پرورش خلاقیت است و سه میلیون و چهارصد هزار دانشآموز در این طرح تحت پوشش قرارگرفتهاند.
افزايش كلاس بازي و يادگيري به 6500 مدرسه
وی بابیان اینکه در هشتاد هزار کلاس درس تکالیف مهارت محور داشتیم، گفت: سال گذشته کلاس بازی و یادگیری در هزار مدرسه تحت پوشش بود و امسال به ۶۵٠٠ مدرسه افرایش یافته است.
حکیم زاده تأکید کرد: هرچند ایجاد کلاسهای بازی و یادگیری کاری نمادین برای جلبتوجه جامعه به اهمیت بازی بهعنوان یک روش یادگیری است اما نکته اساسی آن است که به سمت بازی در تمام کلاسهای درس برویم و معلمان بتوانند از این روش بهعنوان ابزاری برای تربیت و یادگیری دانش آموزان استفاده کنند.
معاون آموزش ابتدایی با اشاره به اینکه در دوره پیشدبستانی هدفگذاری بر برنامه ششم توسعه است، اظهار کرد: در برنامههایی كه وزیرآموزشوپرورش به مجلس شورای اسلامی براي اخذ راي اعتماد ارائه دادند، یکی از موارد توسعه دوره پیشدبستانی در مناطق دو زبانه و محروم است و در همین راستا دو بخشنامه مهم را برای ساماندهی استفاده از فرصتهای فضای مدارس دولتی برای دوره پیشدبستانی به مدارس ارسال شده است.
افزايش پوشش 56 درصدي پیشدبستانی در مناطق روستايي
معاون آموزش ابتدایی اذعان کرد: با حمایت دولت، پوشش پیشدبستانی در مناطق روستایی به ۵۶ درصد رسیده است که در تاریخ دوره پیشدبستانی رقم فوقالعاده و قابلتوجهای است لذا این رقم نشان دهنده یکی از بهترین شاخصهای عملکردی برای تحقق عدالت آموزشی در دوره پیشدبستانی و ابتدایی است.
وی بابیان اینکه دومین جشنواره هویت کودکان ایران اسلامی را برگزار کردیم، گفت: این جشنواره بر مبنای توجه به امر هویت بخشی به کودکان و انسجام ملی مبنی بر ارزشهای دینی و ملی است و در تمام مناطق کشور برگزار میشود و امسال در استان فارس جشنواره کشوری هویت کودکان ایران اسلامی برگزار خواهد شد.
حکیم زاده افزود: ٧٧١ هزار ۶٣۴ اثر در طرح عید و داستان در دوره پیشدبستانی داشتیم كه مربوط به قصهخوانی کودکان بود و اين قصهها را مجدداً بازگو کرده بودند و یا با خلاقیت داستانی گفته بودند.
46 درصد دانش آموزان عشايري بازمانده از تحصيل به مدارس بازگشتند
وی خاطرنشان کرد: ۷۲ هزار ۶۸۹ دانشآموز پیشدبستانی در مناطق محروم در کلاسهای چندپایه تحت پوشش هستند
حكيم زاده تاكيد كرد: از ديگر دستاوردها افزایش30 درصدی مدارس عشایری و پوشش حداکثری دانش آموزان عشایر در تمام مناطق کشور بوده است و در استان سیستان و بلوچستان همه دانش آموزان عشایری تحت پوشش قرارگرفتهاند.
معاون آموزش ابتدایی گفت: با دستور وزیرآموزشوپرورش در استان سيستان و بلوچستان ١٨هزار دانشآموز عشایر تحت نظر مدارس عشایری قرار گرفتند.
وی با اشاره به اينكه دانش آموزان عشاير استان همدان ساماندهي خوبي شدند، اظهار کرد: در سال جاری تحصیلی ۴۶ درصد دانش آموزان عشایری بازمانده از تحصیل به مدارس بازگردانده شدهاند.
تحصيل بيش از ٨ ميليون دانشآموز ابتدايي در كشور
حکیم زاده با اشاره به آمارهای اين معاونت گفت: ٨ میلیون و 278 هزار 135 دانشآموز ابتدایی داریم که نسبت به سال گذشته افزایش ٢ و ۵٧درصدی داریم، 345 هزار و 41 دانشآموزاتباع شاغل به تحصیلداریم که این تعداد نسبت به سال گذشته ١١صدم درصد افزایش داشته است، کلاسهای دوره دبستان افزایش 3،2 دهم درصدی و تعداد مدارس نیز رشد 1،38 درصدی داشته است و امسال ۶۶ هزار ٢٨٩ مدرسه ابتدايي داریم ومعلمان دوره ابتدایی ٢٣٩ هزار ٧٠۵ نفر هستند که نسبت به سال گذشته کاهش داشتیم.
تحصيل بيش از 1 میلیون نوآموز در مقطع پیشدبستانی
وی در ادامه ارائه آمارهاي اين معاونت افزود: کودکان بازمانده از تحصیل نسبت به سال گذشته کاهش پیداکرده است و در سال تحصیلی 99-98، 36 هزار و ۴۴۴ کودک را جذب کردیم که در مقایسه با سال گذشته 1،7 درصد افزایش داشتهایم و همچنين نوآموزان تحت پوشش 1 میلیون و 53 هزار و 31 نفر است كه در 70 هزار و 964 کلاس درس به تحصيل اشتغال دارند.
معاون آموزش ابتدایی ادامه داد: 185 هزار دانش آموزان عشایر در ١٢ هزار 500 کلاس درس و ۶ هزار و 100 مدرسه تحصیل میکنند، ۴ هزار و ١۶٧هنرجو عشايري در11 هنرستان تحصیل میکنند و ٩٠٨ دانشآموز عشایری در مراکز آموزش عالی پذیرفتهشدهاند. همچنين تعداد مدارس شبانهروزی به ٢٣۵ باب رسیده است و این مدارس به دلیل اهمیت در فراهم کردن فرصت ادامه تحصیل بسیار مهم هستند.
معاون آموزش ابتدایی با اشاره به اینکه ٧٢ درصد معلمان دوره ابتدایی مدرک کارشناسی دارند، گفت: مدارس کانتینری را افزایش و چادری را کاهش دادهایم لذا مدارس کانتینری امکانات اولیه و مناسبي دارند، همچنين امكان جابجايي آنها يكي از مزاياي اين مدارس است.
وی بابیان اینکه در اجراشدن اساسنامه مدارس عشایری گامهای خوبی برداشتهشده است، اظهار کرد: وزیرآموزشوپرورش برای ایجاد ردیف مستقل با سازمان برنامه وبودجه مکاتباتی انجام داده است و امیدواریم با توجه به اهمیت نقش این موضوع، درکمیسیون تلفیق به تصویب نهایی برسد.