معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: برنامه صندوق نوآوری در سال جهش تولید، تداوم روند قبلی با افزایش خواهد بود که شامل اعطای ۴۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات، هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ضمانتنامه و ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری و مشارکت خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، سیاوش ملکیفر در برنامه گفتگوی ویژه خبری ساعت ۱۸:۳۰ شبکه خبر سیما ضمن بیان برنامههای حمایتی این صندوق در راستای «جهش تولید» گفت: در سال ۹۸ که سال رونق تولید نامیده شده بود ما توانستیم به عملکرد سه برابری نسبت به کل پنج سال قبل از آن در صندوق نوآوری و شکوفایی و عملکرد ۱۰ برابری نسبت به سال قبل آن دست پیدا کنیم که شامل اعطای سه هزار میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان، بیش از ۱۳۰۰ میلیارد تومان ضمانتنامه از طریق بانکهای عامل و ۱۵۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری به معنای مشارکت در سود و زیان شرکتهای دانش بنیان بود.
وی در ادامه افزود: برنامه سال جاری یعنی سال جهش تولید، تداوم روند قبلی با افزایش خواهد بود که بر این اساس ۴۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات، هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ضمانتنامه و ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری و مشارکت را برنامهریزی کردهایم.
ملکیفر در مورد برنامههای تقویت کننده سرمایهگذاری در شرکتهای دانش بنیان و فناور گفت: شرکتهای دانش بنیان با خدمات صندوق آشنا هستند که مثل خیلی از نهادهای مشابه خود در کشورهای پیشرفته دارای سبد متنوعی از خدمات برای تامین مالی اکوسیستم نوآوری است و خدمات متنوعی را متناسب با نیاز شرکتها در اختیارشان قرار میدهد. یکی از مهمترین خدمات ما در کنار تسهیلات، توسعه سرمایهگذاری است؛ به این معنا که ما در سود و زیان سرمایهگذاری با شرکتهای دانش بنیان شریک میشویم. کسب و کارهایی وجود دارند که ریسک بالایی در توسعه فناوری و تجاری دارند و نیازمند کمک در قالب سرمایهگذاری خطرپذیر هستند. بر همین اساس ما با کمک صندوقهای پژوهش و فناوری به کمک استارت آپها و شرکتهایی میآییم که دنبال سرمایهگذاری خطرپذیر هستند. این خدمات صندوق در سال جهش بیمه نوآوری یا ضمانت نوآوری است؛ به این معنا که اگر سرمایهگذاری از بخش خصوصی علاقمند شد که در طرحهای دانش بنیان و کسب و کارهای استارتآپی سرمایهگذاری کند بخشی از اصل سرمایهگذاری آن را بیمه میکنیم. این خدمات کمک میکند تا منابع مالی بخش خصوصی در توسعه و تجاریسازی فناوری این شرکتها وارد شود.
وی ادامه داد: صندوقهای پژوهش و فناوری که تعداد آنها به ۳۵ صندوق میرسد یکی از مصادیق حضور بخش خصوصی در سرمایهگذاری خطرپذیر در کسب و کارهای فناورانه است. صندوقهای جسورانه بورسی نیز مثال دیگری هستند بنابراین در شرایط کنونی امکان حضور بخش خصوصی در سرمایهگذاری خطرپذیر مهیا شده است؛ این در حالی است که صندوق نوآوری و شکوفایی تلاش میکند تا با بیمه سرمایهگذاری، ریسکهای حضور بخش خصوصی را کمتر کند و به همین روش به جذابیت سرمایهگذاری بخش خصوصی بیافزاید.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در مورد حضور شرکتهای دانش بنیان در عرصه بازارهای رقابتی خاطرنشان کرد: ابزارهای مختلفی در صندوق نوآوری داریم که به شناساندن و معرفی محصولات و خدمات شرکتهای دانش بنیان در داخل کشور به مشتریان کمک میکند و کلی ابزارهای تامین مالی ارزان قیمت نیز وجود دارد که به افزایش رقابتپذیری این شرکتها کمک خواهد کرد. یکسری از خدمات صندوق معطوف به تقویت بنیه فنی، تحقیق و توسعه شرکتهای دانش بنیان میشود تا رقابتپذیری این شرکتها در بازارهای داخلی و خارجی افزایش پیدا کند.
ایجاد ۲۵۰۰ شغل در سال ۹۸ با کمک تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی
ملکیفر در مورد میزان اشتغال ایجاد شده به سبب استفاده از خدمات و تسهیلات صندوق گفت: در سال ۹۸ حدود دو هزار و ۵۰۰ شغل جدید به کمک تسهیلات و خدمات ما در شرکتهای دانشبنیان ایجاد شد. ضمن اینکه تسهیلات ما به تثبیت و حفظ حدود ۲۵ هزار شغل در شرکتهای دانشبنیان نیز منجر شده است.
وی به تمهیدات صندوق نوآوری و شکوفایی برای افزایش فروش محصولات شرکتهای دانش بنیان با برگزاری رویدادهای ارائه نیازهای فناورانه و ارائه تسهیلات لیزینگ به خریداران اشاره کرد و گفت: سلسله رویدادهایی در صندوق نوآوری و شکوفایی با همکاری سایر نهادها و بازیگران زیست بوم نوآوری کشور برگزار شد که هدف آن معرفی نیازها و تقاضاهای فناورانه کشور اعم از صنایع بزرگ و دستگاههای اجرایی به شرکت دانش بنیان و به صورت متقابل معرفی دستاوردها، محصولات، خدمات و توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان به طرف تقاضا در بازار بود. در این رویداد هزار شرکت دانش بنیان در بیش از ۱۰ رویداد صندوق نوآوری و شکوفایی شرکت کردند که منجر به عقد ۴۵۰۰ میلیارد تومان تفاهمنامه و قرارداد در سال ۹۸ شد و انشالله این رویدادها با قوت و شدت بیشتری در سال جاری ادامه خواهد داشت.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی مخاطبان تسهیلات و خدمات این صندوق را شرکتهای دانش بنیان معرفی کرد و گفت: حدود ۵ هزار شرکت دانشبنیان در عرصه صنعت و فناوری در سراسر کشور پراکنده هستند و همگی میتوانند از تسهیلات و خدمات صندوق بهرهمند شوند و هیچ محدودیتی برای استفاده از تسهیلات صندوق برای آنها وجود ندارد. صندوق با تسهیلات متنوع مانند تسهیلات قرضالحسنه، نمونهسازی برای تامین هزینههای تحقیق و توسعه شرکتهای دانش بنیان روی محصولات دانشبنیان خدمات خود را آغاز میکند و به تسهیلات تولید صنعتی میرسد که شرکتها با استفاده از آن موفق به ساخت نمونه آماده تولید میشوند.
ملکیفر افزود: تسهیلات صنعتی نیز شامل تجهیز و آمادهسازی کارگاهی خط تولید محصول در مقیاس انبوه و عرضه به بازار است. تسهیلاتی ۱۱ درصد که بازه تنفس و پرداخت آن در مواردی تا هفت سال هم طول میکشد. خدمت دیگری که به شرکتهای دانش بنیان ارائه میدهیم تسهیلات سرمایه در گردش است که متناسب با شرایط، به طور میانگین با نرخ ۱۱ تا ۱۲ درصد پرداخت میشود. هدف آن تامین کسری نقدینگی شرکتها برای تولید است. تسهیلات لیزینگ نیز بیشتر مشمول خریداران شرکت دانش بنیان میشود. همه خریداران محصولات شرکتهای دانشبنیان تا ۷۰ یا ۸۰ درصد مبلغ خرید از شرکتها را میتوانند با استفاده از تسهیلات با بهره ۹ درصد با دوره تنفس و بازپرداخت سه ساله پرداخت کنند. تسهیلات مبتنی بر اوراق خزانه اسلامی است و شرکتها میتوانند تا ۵۰ درصد اوراق خزانه را از صندوق تسهیلات قرضالحسنه دریافت کنند.
وی درباره تسهیلات لیزینگ صندوق نوآوری و شکوفایی برای خرید محصولات دانش بنیان نیز گفت: زمانی که متقاضی محصول دانش بنیان نقدینگی برای خرید ندارد در قالب قرارداد سهجانبه شرکت دانش بنیان محصول یا خدمت را به مشتری ارائه میکند و مشتری ۲۰ تا ۳۰ درصد مبلغ قرارداد را به شرکت دانش بنیان تحویل میدهد و الباقی آن را ما در صندوق تامین کرده و در اختیار شرکت دانش بنیان قرار میدهیم تا این شرکت دغدغهای از لحاظ مالی نداشته باشد. این ۷۰ یا ۸۰ درصد تسهیلات ارائه شده به شرکت دانش بنیان را ما در قالب اقساط سه ساله با نرخ ۹ درصد از خریدار دریافت میکنیم و طبیعی است که، چون خریدار، گیرنده تسهیلات است وثایق را تامین میکند.
تشریح اقدامات صندوق نوآوری و شکوفایی در جبهه مقابله با کرونا
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود، درباره حمایت این صندوق از شرکتهای دانش بنیان که در عرصه مبارزه با ویروس کرونا فعالیت میکنند، گفت: اقدامات صندوق در سه محور انجام شد. یکی ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان اقلام، محصولات و خدمات مرتبط با مدیریت کرونا بود. ما فراخوانی را در سال گذشته منتشر کردیم که طی آن ۴۰۰ شرکت دانش بنیان اعلام آمادگی کردند تا محصولات خود شامل کیتهای تشخیصی، ماسک، مواد ضدعفونیکننده، دستگاه ضدعفونی کننده، دستگاه اکسیژنساز، ونتیلاتور، نرم افزارهای شبیهسازی و اپلیکیشنها را ارائه کنند. صندوق نیز در قالب تسهیلات کرونایی، ۵۰۰ میلیارد تومان از منابع مالی را برای تولید این محصولات اختصاص داد که تاکنون ۲۰۰ میلیارد تومان آن به بیش از ۶۰ شرکت دانشبنیان اعطا و محصولات مختلفی به بازار عرضه عرضه شده است.
وی ادامه داد: محور بعدی خدمات صندوق شامل امهال سه ماهه بازپرداخت تسهیلات جاری شرکتهای دانش بنیان بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا با مشکل مواجه شدهاند؛ اطلاعات این شرکتها در حال جمعآوری است و به زودی اطلاعات و آمار آن ارائه خواهد شد.
ملکیفر با اشاره به اقدام سوم صندوق نوآوری و شکوفایی در جبهه مقابله با ویروس کرونا گفت: سومین اقدام ما ارائه تسهیلات سرمایه در گردش فوری به شرکتهایی بود که کسب و کارشان آسیب دیده است. شرکتهای استارتآپی که در حوزه خدمات کار میکردند مثل خدمات گردشگری و حمل و نقل شهری، فروش آنلاین بلیط یا حوزه توزیع غذا از جمله شرکتهایی بودند که بسیار آسیب دیدهاند و ما با سرمایه در گردش فوری با نرخ ۱۱ درصد قصد داریم به آنها کمک کنیم.
کرونا نشان داد امکان «جهش تولید» در کشور وجود دارد
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی درباره تجربه کسب شده در شرایط کرونایی کشور، تاکید کرد: اقدام سریع برای تولید محصولات مرتبط با کنترل بیماری کرونا نشان داد که امکان جهش تولید در کشور وجود دارد به طوری که شرکتهای دانشبنیان خیلی زود منابع و تجهیزات خود را بسیج کردند و ما هم ظرف ۱۵ روز ۲۰۰ میلیارد تومان به کسب و کار آنها تزریق کردیم بنابراین ما میتوانیم در مرزهای دانش و فناوری محصولات پیشرفته تولید کنیم محصولاتی که دارای استانداردهای روز دنیا هستند و فراتر از بازارهای ملی، در بازارهای صادراتی و بینالمللی نیز عرضه کنیم.
بسته پیشنهادی صندوق نوآوری برای حمایت مالی از همه کسبوکارهای فناورانه آسیب دیده بر اثر کرونا
وی افزود: ما در صندوق یک بسته پیشنهادی را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه کردهایم و طبق آن همه شرکتهای دانشبنیان و استارتآپی را که در زمینه کرونا تولیدات دارند یا آسیب دیدهاند کمک خواهیم کرد؛ البته منابع مالی صندوق محدود است و اگر بخواهیم همه این بار را برداریم نیازمند تزریق منابع مالی جدید هستیم.
ملکیفر ادامه داد: نگاهی که به شرکتهای دانشبنیان در گذشته وجود داشت این بود که این شرکتها خیلی کوچک و ناچیز هستند و از دل دانشگاه درآمدهاند در حالی که بیش از نیمی از شرکتهای دانشبنیان شرکتهای تولیدیای هستند که از مرحله اولیه چرخه عمر خود عبور کرده و وارد بازار شدهاند و میتوانند محصول کیفی با استانداردهای روز دنیا را تولید و به بازار عرضه کنند. برای تغییر این باور، دستگاههای ترویجی و تبلیغی مثل صدا و سیما با معرفی دستاوردهای آنها میتوانند کمک کنند. صندوق نوآوری و شکوفایی نیز همگام با سایر دستگاهها کمک میکند تا این دستاوردها به مردم، دستگاههای اجرایی و خریداران معرفی شود و برای محصولات شرکتهای دانشبنیان تقاضا ایجاد کنیم.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در مورد ضمانت نامهها و وثائق تسهیلات نیز خاطرنشان کرد: ریسک طرحها و ریسک اعتباری شرکتها با هم متفاوت است. وثیقه یا ضمانت نامه یک طرح را میزان ریسک آن طرح و آن شرکت تعیین میکند که شامل ریسک بازار، ریسک فنی، ریسک خود شرکت، سابقه و تاریخچه شرکت است.
وی در پایان ضمن معرفی خدمات بلاعوض توانمندسازی صندوق نوآوری، گفت: کمک به شرکتهای دانشبنیان برای خدماتی که نیاز دارند مثل حضور در نمایشگاههای داخلی تا سقف ۴۰ میلیون تومان، حضور در نمایشگاههای خارجی تا سقف ۸۰ میلیون تومان، دریافت مجوز مالکیت فکری مثل ثبت پتنت در هر کجای دنیا تا سقف ۱۴۰ میلیون تومان و همچنین دریافت استانداردهای مختلف داخلی و خارجی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان در سال گذشته، از جمله خدمات توسعه بازار و توانمندسازی صندوق نوآوری است که به صورت بلاعوض به این شرکتها ارائه میشود. خدمات گستردهای نظیر خدمات آموزشی، خدمات مشاورهای و عارضه یابی به شرکتهای دانش بنیانی که به هر دلیل به ورشکستگی نزدیک میشوند و با مشکلات جدی مواجه هستند نیز از این دسته است.